POTRES NA VRHU

AMERIKANCI OTKIDAJU GLAVU HOBOTNICI: Podignuta optužnica protiv bivšeg glavnog direktora VW-a Martina Winterkorna zbog afere Dieselgate!

Martin Winterkorn
 Reuters

Federalni istražitelji u Detroitu podigli su optužnicu protiv bivšeg izvršnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna! Razlog je naravno skandal Dieselgate. Navodi se naime kako je sam vrh kompanije, CEO Martin Winterkorn, znao za ilegalne softvere uz koje su varali na testiranjima već u svibnju 2014., a da se u srpnju 2015. dogovorio s ostatkom vodstva tvrtke da će nastaviti varati i "obmanjivati američke regulatore", tvrtke tužitelji. Naime, kada su američki regulatori otkrili nepravilnosti, u Volkswagenu su održali sastanak i dogovorili kako će ilegalni softver držati u tajnosti. U tom dogovoru sudjelovao je i direktor Volkswagena u SAD-u Oliver Schmidt.

Naravno, softver je ubrzo otkriven, a stvari su brzo došle na vidjelo. Prvi je nastradao upravo Schmidt koji je bio zadužen za SAD. On je naime već prošle godine uhićen, a proglašen je krivim po svih 11 točaka optužnice. Američki sud ga je osudio na najveću moguću kaznu od sedam godina zatvora, a uz to mora platiti i i novčanu kaznu u iznosu od 400.000 dolara. Njegova obrana je sljedeća: on naime tvrdi kako nije kriv po točkama za koje ga se tereti, već da je on samo mali igrač u velikoj prevari koja je započela u samom sjedištu u Europi i da nije poduzeo ništa zbog straha za radno mjesto. Logičnim slijedom, sljedeći na redu je upravo Martin Winterkorn, sama "glava" kompanije. Spomenute optužbe i Schmidtovo svjedočenje sigurno neće ići na ruku bivšeg šefa VW-a. Čak je i američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions priopćio je kako optužbe pokazuju da je "Volkswagenova spletka o varanju zakonskih uvjeta išla sve do vrha tvrtke". U svakom slučaju, pratit ćemo situaciju oko ovog suđenja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:01