nema im druge

Amerikanci bijesni jer moraju postati štedljivi: Auti u SAD neće smjeti trošiti preko 4 l/100 km

Većinu velikih proizvođača automobila u Sjedinjenim Državama, nazvala je nova pravila "niti razumnima, niti ostvarivima"

Američki pick-upovi, ilustracija

 Alamy/Profimedia

U Europi se, kako stvari za sada stoje, od 2035. godine više neće moći prodavati novi auti na fosilna goriva. I dok su mnogi Europljani bijesni na tu odluku izgleda da će i Amerikanci od 2032. godine morati potpuno promijeniti svoje poimanje automobila, piše New Detroit news.

Dok neke savezne države u SAD-u od 2035. planiraju krenuti istim putem kao i EU, na razini cijelog SAD-a planira se uvesti strogo ograničenje prosječne potrošnje čitave flote pojedinih proizvođača što će ih ipak posljedično natjerati da prodaju mnogo više električnih i elektrificiranih vozila.

Naime plan je postaviti maksimalnu prosječnu potrošnju svih automobila koje proda neki proizvođač na 4,05 l/100 km. Oni koji to ne bi zadovoljavali plaćali bi velike kazne i što bi posljedično poskupilo same automobile. Trenutni prosjek potrošnje u SAD-u je oko 8 l/100 km za nove automobile i još osjetno veći za nove pick-up kamionete.

image

Točenje goriva, ilustracija

AFP

S obzirom na to da jednostavno nije moguće toliko sniziti potrošnju, proizvođači će se morati preorijentirati na manje automobile s manjim motorima ili elektrificiranim pogonima, a morat će se i prodavati velik udio potpuno električnih automobila koji će smanjiti prosjek potrošnje. Stoga izgleda da bi se i automobilska slika države gdje je V8 normalan, a V6 mali motor, mogla drastično promijeniti za manje od 10 godina.

Prijedlog američke NHTSA je u skladu s predloženim standardima emisije Agencije za zaštitu okoliša (EPA) koji su predstavljeni u travnju i koji bi bili najstroži u povijesti SAD-a i natjerali proizvođače automobila da prodaju više od dvije trećine električnih vozila do 2032, izvještava The Detroit News.

Ta su pravila pohvalile organizacije za zaštitu okoliša i potrošača, ali je s druge strane stigla i prava bujica kritika od proizvođača automobila i republikanaca, koji tvrde da bi funkcionirala kao de facto zabrana automobila na fosilna goriva. Alliance for Automotive Innovation, lobistička skupina koja predstavlja većinu velikih proizvođača automobila koji prodaju vozila u Sjedinjenim Državama, nazvala nova pravila "niti razumnima, niti ostvarivima".

Ako proizvođači automobila ne bi prodavali velik udio električnih automobila za usklađivanje sa standardima, EPA procjenjuje da bi ukupne kazne u 2032. bile oko 2,4 milijarde dolara. Prijedlog zakona bi uskoro trebao biti objavljen, a tada će krenuti i procedura njegovog usvajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:59