‘VELIKI‘ PLANOVI

Alfa Romeo se vraća u velikom stilu: U planu dva nova SUV-a i limuzina visoke klase

Logično je da talijanski proizvođač automobila mjeri konkurente poput Mercedesa i BMW-a koji nude znatno širu gamu

Alfa Romeo Giulia i Stelvio Quadrifoglio

 Alfa Romeo

Alfa Romeo će izbaciti dva nova SUV-a i jednu limuzinu u rangu iznad Giulije i Stelvia, kako je nagovijestio izvršni direktor Jean-Philippe Imparato. Modeli, za koje se očekuje da će biti predstavljeni 2027., ciljat će na BMW X5, X6 i Seriju 7, signalizirajući povratak Alfa Romea u veliki segment kao premium proizvođača automobila.

image

Alfa Romeo Giulia i Stelvio Quadrifoglio

Alfa Romeo

U razgovoru za AutoWeek, Imparato je otkrio svoje namjere da ponudi nove modele. “Nisam nikome prije rekao, ali budući da želimo biti globalna premium marka Stellantisa i budući da svi u svijetu poznaju našu marku, želim na tržište izbaciti vrhunski SUV,” rekao je šef Alfe. "Kako ćemo to točno oblikovati, drugo je pitanje, ali iznad modela D-segmenta (srednje veličine) bit će i automobil E-segmenta (veliki) s vrlo visokim performansama".

image

2023. Alfa Romeo Giulia i Stelvio Estrema

Alfa Romeo

Alfa Romeo jedna je od tri premium marke Stellantisa, uz Maserati, i u manjoj mjeri - DS Automobiles. Stoga je logično da talijanski proizvođač automobila mjeri konkurente poput Mercedes-Benza i BMW-a koji nude znatno širi asortiman proizvoda. Imparato je to potvrdio rekavši: "Idemo na najprofitabilniji segment, ciljajući modele poput BMW-ovih X5, X6 i serije 7".

image

Alfa Romeo 166

Alfa Romeo

Novi modeli morali bi konkurirati "uhodanim" njemačkim rivalima, što bi se moglo pokazati iznimno teškim. Zanimljivo je da je Imparato spomenuo BMW-ovu Seriju 7, a ne Seriju 5 koja bi imala više smisla kao rival nasljednika Alfe Romeo 166 i njezinih prethodnika koji su davno ukinuti.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Alfa je već ranije pričala o većim modelima, a raniji planovi za limuzine i SUV-ove temeljene na Giorgio arhitekturi su ukinuti. Danas Alfa Romeo pokriva D-segment s Giuliom i Stelviom, u kojem su također BMW Serija 3 i X3. Također se sprema za ulazak u luksuzni sub-kompaktni segment s potpuno novim Tonaleom, dok je za skoru budućnost potvrđen još manji potpuno električni crossover.

image

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo

Počevši od 2027., talijanska marka će predstavljati samo električne modele, što znači da će i pridošlice o kojima pišemo biti EV-ovi.

Oni bi mogli usvojiti STLA Medium ili STLA Large arhitekturu namijenjene EV-ovima koje je prošle godine najavio Stellantis kao dio svoje strategije elektrifikacije. STLA Medium dizajniran je za premium vozila dužine između 420 do 500 cm, a STLA Large dizajniran je da podupire vozila s pogonom na sva četiri kotača duljine između 480 i 550 cm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 22:52