Navodno diskriminacija

Afro-američki bivši zaposlenik inicirao kolektivnu tužbu protiv Tesle: ‘Ne odgovara im crna boja kože‘

Zahtjev Marcusa Vaughna da se njegova tužba protiv Tesle pretvori u kolektivnu tužbu podržava 240 drugih crnačkih bivših zaposlenika

Teslina tvornica Fremont, Kalifornija

 Profimedia

Marcus Vaughn, bivši radnik na pokretnoj traci u Teslinoj tvornici u Fremontu u Kaliforniji, pokrenut će postupak kako bi svoju tužbu protiv Tesle iz 2017. pretvorio u kolektivnu tužbu. U sudskom podnesku, njegov je zahtjev potkrijepljen izjavama pod zakletvom gotovo 240 drugih afro-američkih zaposlenika.

U svojoj tužbi, Vaughn je proizvodni pogon u Teslinoj tvornici opisao kao "leglo rasističkog ponašanja". Ovaj je tjedan opisao potez pokretanja grupne tužbe kao primjerenu za rješavanje "obrasca i prakse rasne diskriminacije" unutar Teslinog pogona.

image

Teslina tvornica Fremont, Kalifornija

Profimedia

Među izjavama pod zakletvom drugih crnih zaposlenika i izvođača radova u Teslinoj tvornici u Fremontu bile su optužbe za rasističke grafite u zajedničkim prostorijama, kao i korištenje uvreda, poput "riječi na n* i "majmun".

Tesla nije komentirao Vaughov pokušaj da dobije status kolektivne tužbe za svoj slučaj, ali kada je prvi put pokrenuta tužba bivšeg zaposlenika, tvrtka je odgovorila objavom na blogu pod naslovom "Rasadnik dezinformacija", izvještava Bloomberg. U njemu je zanijekao Vaughove tvrdnje i tvrdio da je otpustio tri osobe nakon istrage navodnih incidenata.

Međutim, od 2017. Tesla se upleo u brojne tužbe za diskriminaciju, uglavnom u tvrtkinoj tvornici u Fremontu. Godine 2022. 15 crnačkih zaposlenika tužilo je tvrtku, navodeći da su uznemiravani upotrebom "riječi na n", kao i spominjanjem ropstva i plantaža.

image

Teslina tvornica Fremont, Kalifornija

Profimedia

Štoviše, zaposlenici su tvrdili da su bili izloženi rasističkom zlostavljanju od strane menadžera i zaposlenika ljudskih resursa. Također su tvrdili da zbog boje kože nisu dobili promaknuća, da su im dodjeljivana fizički najzahtjevnija radna mjesta, i da "standardne operativne procedure tvrtke uključuju očiglednu, otvorenu i neublaženu rasnu diskriminaciju".

Do sada je najveća posljedica ovih optužbi proizašla iz slučaja koji je pokrenuo bivši radnik Owen Diaz. U travnju je dobio 3,2 milijuna dolara zbog sličnog tretmana.

Ako ovaj slučaj dobije status grupne tužbe, ulozi će za Teslu biti mnogo veći. Tvrtka pokušava to spriječiti jer to pomaže tužiteljima da udruže resurse kako bi uspostavili jači pravni položaj. Prema Vaughnovim odvjetnicima, čak 6000 crnih radnika moglo bi imati pravo pridružiti se ovoj predloženoj grupnoj tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:49