Ako želite stvoriti pravo partnerstvo, izuzetno je važno da provodite kvalitetno vrijeme zajedno. Za neke je to odlazak na putovanje, drugima je pak dovoljno i puno manje

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Super otkriće

Znate li da shopping može poboljšati vašu vezu? Da, i to dokazuju studije

Kupovanje može biti i način ublažavanja emocionalnog stresa, a može poboljšati partnerstvo

Parovi prolaze kroz razne situacije, mogu se javiti financijski, zdravstveni ili obiteljski problemi. Nažalost takve situacije djeluju i na samu dinamiku para, mogu dovesti do krize i problema u vezi. Međutim, znate li da vam staru strast može vratiti shopping? Da, dobro ste pročitati, terapija shoppingom se pokazala kao odličan oblik zbližavanja.


Što je terapija shoppingom?

To je odlazak u kupovinu kao način ublažavanja emocionalnog stresa u drugim područjima života. Razlikuje se od tipične kupovine u trgovini jer je pokreću emocije, a ne potrebe. Primjerice, odlazak u kupovinu namirnica se ne računa.

Studija Sveučilišta Pennsylvania objavljena u časopisu Psychology & Marketing pokazala je da je 62 posto sudionika kupovalo stvari kako bi se počastili i poboljšali loše raspoloženje.

Kupovina može biti zadovoljavajuća jer nam odvlači pažnju od svakodnevnog života.

Zašto nam shopping toliko odgovara? Studija Sveučilišta Michigan objavljena u časopisu Journal of Consumer Psychology pokazala je da kupovina može biti način da se osjećate kao da imate kontrolu nad svojim životom. Istraživači su također otkrili da može biti način za interakciju s drugima. Druženje je još jedan način za podizanje raspoloženja, a kupovina to može olakšati, bilo da vodite prijatelja, partnera ili da ste sami u blizini drugih ljudi u trgovini.

Ovo su razlozi zašto ju trebate isprobati s partnerom:


Aktiviraju se hormoni dobrog raspoloženja

Kada nešto kupimo, naš mozak izvodi mali čarobni trik s endorfinom i dopaminom te stvara ugodne emocije. Ovo može poboljšati raspoloženje, a time i partnerski odnos.

Naravno, to ne znači da morate kupovati nešto skupo da biste spasili svoju vezu. Cilj je potaknuti da se vas dvoje dobro osjećate. Baš zato jeftini pokloni ponekad mogu poboljšati raspoloženje više nego skupi. Znate li onaj osjećaj kad kupite dvije nove šalice, i to samo za 10 kuna? Malo ste novca potrošili, a partner i vi ćete uz njih uživati u kavi.

Još jedna zabavna činjenica je da se vaši endorfini ne aktiviraju samo kad nešto kupite nego i prije kupovine.


Zajedničko kvalitetno vrijeme

Ako želite stvoriti pravo partnerstvo, izuzetno je važno da provodite kvalitetno vrijeme zajedno. Za neke je to odlazak na putovanje, drugima je pak dovoljno i puno manje.

Možete se zabavljati odlaskom u novu trgovinu, naravno, to se ne odnosi na kupovinu namirnica. Sljedeći spoj neka vam bude odlazak u hobby art trgovinu, možete pronaći nešto novo za sebe, a i partner može pronaći svoj novi talent. Ugodno ćete se iznenaditi!


Saznat ćete nešto novo o partneru

Ovo je svojevrsni nastavak na prethodne benefite. Ne samo da ćete se zbog shoppinga bolje osjećati nego ćete naučiti nešto novo jedno o drugom. Možete otkriti što vaš partner voli, a što ne voli kad je u pitanju odjeća, cipele ili uređenje doma. Na taj način, možete se bolje razumjeti, a sljedeći poklon za njega ćete puno lakše pronaći.


Napravite prvi korak

Nedostatak inicijative može biti jedna od prepreka u vašoj vezi. Inicijativa je važna jer daje do znanja vašem partneru da želite provoditi vrijeme s njim, smanjujući tako šanse za dosadu u vezi.

Možda ćete posjetiti shopping centar i na kraju ne kupiti ništa, ali to nije važno. Cilj terapije shoppingom je pokazati brigu za partnera i želju za provođenjem kvalitetnog zajedničkog vremena.


Kad terapija shoppingom postaje problem?

Naravno, shopping može postati i problem. Svi smo impulzivno kupovali, ali kako znate je li vaša povremena kupnja iz hira veći problem?

- Možda je najveći problem s ovisnošću o kupovini, kada nečije osobne financije nestanu i osoba traži kredite, posuđuje novac od drugih, krade gotovinu ili kreditne kartice, prodaje kućanske potrepštine, nesigurno se ponaša radi stjecanja novca ili krade predmete - kaže Kristin Roelofson, socijalna radnica iz Pittsburga.

Recimo, krađa je ekstremni pokazatelj većeg problema, ali možda vi nemate takav oblik ovisnosti. Ovo su neki od znakova da imate problem iako ne činite ekstremne probleme:

  • Stalno ste opsjednuti kupovinom
  • Kupujete kako biste poboljšali raspoloženje
  • Kupujete do te mjere da utječe na vaše blagostanje
  • Pokušali ste smanjiti kupovinu, ali niste uspjeli
  • Kupujete više artikala kako biste postigli prijašnju razinu zadovoljstva
  • Kupujete toliko da to utječe na vaše svakodnevne obaveze

Ako nemate neki od ovih problema, slobodno posjetite shopping centar s partnerom.

Linker
06. svibanj 2024 05:05