SHUTTERSTOCK
Veći užitak

Znanje je moć! Žene, ovih pet činjenica o vagini promijenit će vaš pristup seksu

Seksualne edukacije toliko su usredotočene na trudnoću, reprodukciju i menstruaciju da je zadovoljstvo izostavljeno

Ženski spolni organi su tema o kojoj se obično progovara u kontekstu trudnoće. Čak i Wikipedia definira ženski spolni sustav kao "sustav organa u zdjelici žene koji služi za razmnožavanje". Ponekad se teme proširuju razgovorima o bolestima, a o ženskom seksualnom zadovoljstvu obično se govori minimalno. To je uočila i znanstvena novinarka Rachel E. Gross koja je 2018. godine zbog intenzivne nelagode u vulvi potražila liječničku pomoć. Neobično iskustvo pomoglo joj je da shvati da o vlastitom tijelu ne zna ni približno onoliko koliko bi trebala. Zbog toga je napisala knjigu "Vagina Obscura: An Anatomical Voyage", a kroz nju razbija brojne mitove i dijeli malo poznate savjete o anatomiji vagini koji mogu dovesti do boljeg seksa za žene, piše Bustle.

- Postoji mnoštvo sila u društvu koje su se urotile protiv našeg poznavanja vlastitog tijela, posebno kada je riječ o seksualnosti i užitku - kaže Gross. To posebno vrijedi za ženska tijela koja su proučavana relativno manje od muških.

Gross ističe da je Vagina Obscura napisana da se tome suprotstavi. Seksualni odgoj, kaže, ako se uopće nudi u školama, često je nepotpun.

- Seksualne edukacije toliko su usredotočene na trudnoću, reprodukciju i menstruaciju da mislim da je zadovoljstvo izostavljeno, osobito ako nema veze s tipičnim penetrativnim seksom - navodi Gross.

Baš zbog toga ona je izdvojila pet činjenica o vagini koje bi mogle promijeniti vaš pristup seksu i užitku.


Klitoris je veći nego što mislite

Organ koji je stvoren samo da biste uživali u seksu prepun je živčanih vlakana. Znanstvenici su u listopadu prvi put saznali da ljudski klitoris ima preko 10 tisuća živčanih vlakana. Prethodno se smatralo da ih ima oko 8000.

- Postoje sve poznatije da klitoris nije samo mala vanjska izbočina veličine graška. To je poveći organ koji seže natrag u zdjelicu i okružuje vaginu i uretru, te je dio onoga što znamo kao G-točku - rekla je Gross.

Unatoč tome, kada je u pitanju seksualna stimulacija, Gross kaže da su ljudi skloni usredotočiti se na glavić klitorisa, dio koji možemo vidjeti i dodirnuti. Međutim, ono što vrijedi istražiti jest kako možete stimulirati druge dijelove klitorisa mijenjanjem navika prilikom masturbacije ili isprobavanjem novih položaja tijekom seksa. Ove tehnike vam mogu pomoći da stimulirate sva živčana vlakana, eksperimentirajte kako biste vidjeli što vam odgovara.


G-točka vam možda neće pružiti orgazam

Dugo se smatralo da je G-točka mjesto u našem tijelu koji će nas dovesti do najboljeg orgazma svih vremena, ali tijelo ne funkcionira tako. Zapravo, to je zona, nalazi se na stražnjem dijelu klitorisa koji dodiruje glavić i uretru, a nalazi se centimetar i pol iznad vagine na trbušnoj strani.

Ako shvatite da je to područje, to vas saznanje može osloboditi i potaknuti da ga istražujete umjesto da razmišljate ‘Ako ne pritisnem taj čarobni gumb i dobijem neku vrstu mističnog iskustva, radim to krivo, ili nešto nije u redu s mojom anatomijom i sa mnom‘, navodi Gross.

U stvarnosti, područje G-točke je domaćin mnoštva erektilnih tkiva i žlijezda koje, kada se stimuliraju, mogu imati neke uzbudljive rezultate. Ali svako tijelo je drugačije.

- Možda ćete morati isprobati puno stvari dok ne pronađete ono što odgovara vama i nemojte očekivati magični orgazam. Ako se možete posvetiti istraživanju bez očekivanja i ukloniti taj mit o orgazmu G-točke koji će vas raspametiti i umjesto toga imati otvoreni um, mislim da će to dovesti do puno boljeg odnosa s tim dijelom vašeg tijela - objasnila je Gross.

Također uopće ne morate doživjeti vaginalni orgazam. Stručnjaci za seks navode da oko 26 posto žena doživljava orgazam bez ikakve popratne stimulacije klitorisa, dok oko 70 posto doživljava orgazam isključivo stimulacijom klitorisa. Ograničiti se na ideju da vam je dostupna samo jedna vrsta orgazma, kaže Gross, da zapravo vas sprječava da s užitkom istražujete svoju anatomiju i možda otkrijete da postoje druge senzacije u kojima biste mogli uživati.


Usne nisu samo za ljubljenje

Vaše stidne usne nisu samo za užitak nego i za zaštitu.

- Koža na tom području je izrazito osjetljiva i puna živčanih završetaka. Tu je kako bi zaštitila sve važne membrane i da bi vam pružila zadovoljstvo i osjetljivost - navodi Gross.

Labioplastika je estetska operacija koja uklanja nešto kože s područja stidnih usana u kozmetičke svrhe. Nažalost, taj zahvat može biti štetan i oštetiti funkciju usana.

- Postoji nevjerojatan spektar funkcionalnih i lijepih vulvi - kaže Gross.

Dodaje kako svaka žena treba prihvatiti da je njezina vulva upravo prekrasna takva kakva je.


Sjeme može utjecati na vašu pH ravnotežu

- Ne samo da se vagina sama čisti, već ima prepuni ekosistem mikroba koji je dobar u zaštiti vaše sluznice - kaže Gross.

Što je neophodno za sprječavanje infekcija.

Uobičajeni pH vagine blago je kiseo. To znači da sve što pokušava uništiti ekosustav zapravo može biti stvarno štetno.

- Ne želite prečesto koristiti vaginalne antibiotike, koji uništavaju sve te korisne mikrobe i čine vas osjetljivima na infekcije - ističe Gross.

Kiselost vagine znači da zaštitne bakterije mogu postojati, ali da je vaša vagina negostoljubiva za bakterije koje ne želite u njoj. Bilo što što smanjuje kiselost vagine može negativno utjecati na ekosustav vagine. Sjeme može biti jedna od tih stvari i može vas učiniti osjetljivijima na bakterija koje ne želite, objašnjava Gross.

Razumijevanje ovoga može vam pomoći da shvatite kako seks bez kondoma ili s novim partnerima utječe na vaš mikrobiom i cjelokupno vaginalno zdravlje.


Vaš libido varira s vašim ciklusom

Nećete biti seksualno uzbuđeni u svakom trenutku, i to je sasvim normalno. Vi ste zapravo najviše napaljeni kada ste najplodniji, oko ovulacije, kada su i estrogen i testosteron na najvišim razinama u vašem ciklusu. Uzbuđenje može biti niže u danima pred menstruaciju, ako ste stvarno pod stresom i ako uzimate određene lijekove.

- Prije nego što se etiketirate kao bolesna ili nedovoljno seksualno uzbuđena, sjetite se da se postoje brojne druge stvari iz okoline koje mogu utjecati na to. Razmislite utječu li hormonske ili kemijske tvari oko vas na neki način - objašnjava Gross.

Ako je vaš libido niži nego što biste željeli, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom. Možda postoje rješenja.

U konačnici, što više učite o vlastitom tijelu, to imate više moći nad svojim zdravljem i zadovoljstvom.

- Ako od sebe očekujete da ćete zadovoljiti određenu vrstu ideala, bilo da je to vaše seksualno iskustvo u krevetu ili neki ideal ženstvenosti koji ste upili iz kulture, mislim da tada vaš seksualni život postaje više predstava ili pokušaj dostizanja nečega što vas sprječava da istinski uživate - zaključila je Gross.

Linker
25. travanj 2024 18:36