Unsplash
vruća linija

Živimo s njegovim roditeljima jer štedimo za stan, ali to polako ubija naš seks i vezu...

Parovi koji žive s roditeljima ili ukućanima moraju malo prilagoditi način na koji istražuju jedni druge kako bi osigurali uspješan seksualni život

Preselili smo se kod njegovih roditelja prije godinu dana kako bismo smanjili troškove i možda uštedjeli novac za kupnju stana. U početku je sve bilo u redu, imamo vlastitu sobu i kupaonicu, ali sada sve češće izlazimo navečer samo da bismo neko vrijeme proveli sami. Naš seksualni život jako trpi jer smo svjesni da uvijek moramo biti brzi i tihi, što nije romantično. Međutim, brine me i pomisao na plaćanje stanarine u situaciji kad nemamo novca. Ali sve se češće svađamo, što utječe na našu vezu.

Lidija

Draga Lidija,

danas oko trećine mladih odraslih osoba ne može sebi priuštiti vlastiti stan ili nemaju dovoljno novca za sve svoje potrebe zbog rastućih troškova života, porasta cijena stanova, a i pandemija je, više nego ijedan događaj prije, dovela do toga da odrasla djeca žive sa svojim roditeljima, pokazala je analiza američkog Pew Research Centra. Trend ostanka u roditeljskom domu vidljiv je i u Hrvatskoj, gdje se mladi do sredine tridesetih zadržavaju kod roditelja, što nas svrstava u sam europski vrh. Najkasnije roditeljski dom napuštaju Portugalci, slijede Hrvati, a najranije odlaze Šveđani. Razlozi su razni, da uštede novac za ostvarenje nekog svog cilja, kako bi se brinuli o bolesnim ili ostarjelim članovima obitelji, da imaju kuhano i oprano (što će mama napraviti svakom djetetu, i malom i velikom), da odgode preuzimanje odgovornosti ili jednostavno jer to vole. Istraživanja čak pokazuju da je prvi put od 1880. godine život s roditeljima popularniji među mladim odraslim osobama od bilo kojeg drugog načina života.

Roditeljski dom predstavlja sigurnost, ali i svojevrsnu komociju.

- Obitelj je naš sustav podrške, obraćamo se roditeljima u dobrim i lošim vremenima. No, jedan od razloga zašto većini roditelja, kaže DePaullo, uglavnom ne smetaju odrasla djeca u istom kućanstvu je to što su, u usporedbi s roditeljima čija su odrasla djeca napustila gnijezdo, roditelji čija djeca žive s njima ili su se vratila živjeti s njima zadovoljni svojim obiteljskim životom i stambenom situacijom. Osjećaju se emocionalno bliže svojoj odrasloj djeci nego kad su djeca bila odsutna, a uživaju i u više druženja s njima - kaže američka psihologinja dr. sc. Bella DePaulo i dodaje da "iako imate svoju sobu, česti prekidi poput onih ‘jeste tu, skuhala sam juhu, kavu ili ispekla kolač‘ nisu neuobičajeni".

image
Unsplash

Komocija ili frustracija

Naravno, to će, s druge stane, izazvati negodovanje, češće i frustraciju te će prednosti života s roditeljima, poput besplatne najamnine, neograničenog pristupa roditeljskim resursima i dobrih mogućnosti za štednju sve češće padati u drugi plan jer može će patiti važan aspekt života - seks. Prema navodima seksualne kolumnistice i edukatorice Isabelle Kohn, većini je neugodno održavati intenzivan seksualni život ako su roditelji u kući, pa i onda kada oni ne žele imati apsolutno ništa sa seksualnim životom svoje djece. Stoga, želite li imati uspješan seksualni život ako ste i dok ste u roditeljskoj kući, psiholozi savjetuju poduzimanje nekoliko koraka.

- Mnogi parovi izbjegavaju razgovor jer ne žele uvrijediti partnera ili priznati da nešto nedostaje. Ali zapamtite, ništa se ne može riješiti dok se o tome otvoreno ne raspravlja. Radite na razvoju svoje sposobnosti da otvoreno razgovarate o tome što vam se sviđa ili ne sviđa - kaže dr. Kristie Overstreet, klinička seksologinja, seksualna terapeutkinja i psihoterapeutkinja.

- Potreban je iskren razgovor i međusobno razumijevanje potreba. Svi imamo potrebe koje je treba međusobno uvažiti. Svi ste odrasli i vaše potrebe u suštini nisu toliko različite - savjetuje Kohn u kolumni u InStyleu. Jednostavan, neeksplicitni razgovor ogoljet će obostranu potrebu za privatnošću.

- Najlakše je ako postavite stvari tako da budu jasne: Treba nam prostora s vremena na vrijeme da budemo sami. To se odnosi i na djecu i na roditelje. Pokušajte se dogovoriti o danima kada će kuća biti prazna, roditelji možda mogu izaći van, a vama ostaviti prazan prostor bez ometanja, ili vi možete izaći, a njima ostaviti slobodu da čine što žele - savjetuje Kohn.

Iako nemaju svi odnos koji omogućuje ovakve razgovore, terapeuti često savjetuju svojim klijentima da tu temu iznesu roditeljima koristeći scenarij sličan ovome: "Shvaćam da živim pod vašim krovom i želim to poštovati. Možemo li postaviti neka nova osnovna pravila kako bi bilo što ugodnije za sve koji ovdje žive?" Nakon toga predlažu da razgovor usmjerite prema očekivanjima i kompromisu. Možda ćete razgovor i očekivanja morati prilagoditi ovisno o stavovima vaših roditelja o seksu. Na kraju dana, to je ipak njihova kuća, a vi ste svjesni da vam roditelji čine uslugu dopuštajući da živite kod njih. No, ima i primjera kada je to rezultiralo neočekivano dobrim seksualnim životom. Jedna je žena na društvenim mrežama podijelila svoje iskustvo na ovu temu (koja je zapravo vrlo česta) napisavši da je useljenje kod mame u njezinoj ‘poodmakloj dobi‘ učinilo njezin seksualni život zanimljivijim.

Ima i dobrih strana

- Više sam se seksala u kupaonici, automobilu i na diskretnim javnim mjestima nego što sam ikad mislila da je moguće. Zapravo je nekako uzbudljivo smišljati kreativne načine održavanja intimnosti izvan spavaće sobe - napisala je. Planiranje i odgađanje zadovoljstva također mogu rezultirati intenzivnijim i ugodnijim odnosom.

- Život s roditeljima pridonio je tome da seks postane manje spontana odluka, koja zahtijeva planiranje - podijelila je svoje iskustvo druga ženska osoba.

Neki od savjeta sugeriraju i kako da seksualni život ostane dobar i u roditeljskoj kući unatoč riziku od ometanja ukućana.

- Parovi koji žive s roditeljima ili ukućanima moraju malo prilagoditi način na koji istražuju jedni druge kako bi osigurali uspješan seksualni život. Bilo da se radi o eksperimentiranju s (tihim) igračkama ili o promjeni lokacije. Zapamtite, kompromis u pogledu buke ne znači kompromis u pogledu zadovoljstva", kaže stručnjakinja Ditte Jensen. "Pustite umjereno glasnu glazbu ili pojačajte ton na televizoru, ali ne toliko da to čuju susjedi, ili se zavucite pod tuš. Tuširanje u dvoje može biti itekako erotično iskustvo - kaže Jensen.

Ipak, ako trenutna situacija opterećuje vašu vezu, razmislite o svojim planovima i prioritetima, razgovarajte s partnerom i iskreno iznesite svoje strahove vezane uz vašu budućnost.

Linker
10. svibanj 2024 18:45