Getty Images/iStockphoto
POSTKOITALNA DISFORIJA

Zašto je ponekad normalno biti sav jadan poslije seksualnog odnosa

Prema istraživanjima, od 33 do 46 posto žena ponekad doživi postkoitalnu disforiju. No, upozoravaju terapeuti, ako ste redovito nesretni i utučeni nakon spolnog odnosa, problem treba ispitati, jer tada vjerojatno nije povezan sa seksom, nego s vezom

Svijet je opsjednut seksom i seksualnim uspjesima, pa se ljudi koji dožive iznenadnu tugu nakon spolnog odnosa lako mogu zabrinuti i uplašiti. Postkoitalna disforija ili postkoitalna tuga termin je za plačljivo, tužno, tjeskobno, agresivno, nemirno i općenito melankolično stanje nakon seksa.

Zanimljivo je da se događa osobama koje su željele taj spolni odnos, kao i njihov partner ili partnerica, i nije povezano s uživanjem u odnosu.


Nije rijetkost

Seksualni terapeuti kažu da ovo stanje nije rijetko i da ne mora imati nikakve veze s eventualnom traumom ili žaljenjem zbog seksa. Razlog bi mogao biti u eksploziji hormona tijekom seksa, uključujući endorfine, oksitocin i prolaktin. Oni su na vrhuncu kada i mi, a nakon toga počinju padati.

Poslije potpunog užitka i povezanosti slijedi odvajanje i to kod nekih žena, a i muškaraca, može izazvati određenu tugu. Obično ova pojava znači da ste bili ne samo tjelesno nego i emocionalno snažno uzbuđeni.

Linker
19. travanj 2024 08:09