SHUTTERSTOCK
čini čuda

Vruće igrice u cik zore ojačat će vaš imunitet, smanjiti stres i tlak te poboljšati pamćenje

Liječnici tvrde da je seks jedan od najzdravijih načina za započeti dan

Seksualna aktivnost odmah nakon buđenja može imati niz dobrobiti za zdravlje, smatra liječnica i seksologinja dr. Farzana Khan. Od jačanja pamćenja i imunološkog sustava do ublažavanja anksioznosti, malo intimnosti odmah nakon izlaska sunca može učiniti čuda za vas.

- Općenito, seks je izuzetno blagotvoran za kardiovaskularno zdravlje, mentalno zdravlje i kvalitetu veze, ali to nije sve. Dokazano je da snižava krvni tlak, smanjuje stres i anksioznost te pomaže ojačati imunološki sustav - navodi dr. Khan.

Snižava krvni tlak

Smatra se da imate povišen krvni tlak ili hipertenziju ako su vam izmjerene vrijednosti 140/90 mmHg ili više. Povišen krvni tlak poznat je kao svjetski ubojica broj jedan jer je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Broj oboljelih je u stalnom porastu kako u svijetu tako i u Hrvatskoj gdje je prije 15 godina broj oboljelih iznosio 37 posto, a danas je 45 posto. Hipertenzija povećava rizik za srčane bolesti, srčani udar i moždani udar, kao i za aneurizme, bubrežne bolesti i demenciju.

- Jutarnji seks nije samo dobar za vaš krvni tlak već može imati i brojne druge dobrobiti za srce. Seksualno uzbuđenje ubrzava puls koji je najbrži u trenutku orgazma, a to je odlično za vaš kardiovaskularni sustav - kaže dr. Khan dodajući da muškarci imaju naročito velike dobrobiti od seksa, a studije su pokazale da smanjuje rizik za srčane bolesti pa čak i za rak prostate.

Smanjuje stres

Zdrava navika jutarnjeg seksa može ojačati vaše mentalno zdravlje tako što će smanjiti stres i anksioznost. Anksiozni poremećaj je najučestaliji psihički poremećaj u svijetu i njegov je broj u stalnom porastu.

Stres se može očitovati na razne načine, od glavobolje i nesanice do kronične depresije pa čak i seksualne disfunkcije. Iako je poznato da stres smanjuje libido i kod muškaraca i kod žena, jutarnji seks povećava hormonalnu aktivnost, a to pomaže u ublažavanju stresa. Razine hormona, uključujući testosteron i estrogen prirodno su i kod muškaraca i kod žena najviše ujutro. Seks pomaže i u lučenju takozvanih hormona sreće oksitocina i dopamina, a viša razina tih hormona znači da se osjećate opuštenije i da ćete biti vedriji tijekom cijelog dana.

image
SHUTTERSTOCK

Poboljšava pamćenje

Vruće igrice u rano jutro mogu imati blagotvoran učinak i na vaše pamćenje. Prijašnja su istraživanja pokazala da parovi koji imaju seks barem nekoliko puta tjedno imaju bolje funkcije mozga od onih koji rijetko upražnjavaju seks.

- Jutarnji seks pomaže u aktiviranju mozga zbog naglog lučenja veće količine hormona u tijelu. Istraživanja su pokazala i da osobe koje imaju penetracijski seks odmah nakon buđenja imaju bolje pamćenje zbog povećane hormonalne aktivnosti u hipokampusu, dijelu mozga koji je odgovoran za učenje i pamćenje - pojašnjava dr. Khan.

Jača imunitet

I posljednje, ali ne i manje važno, navika vođenja ljubavi ujutro može osnažiti vaš imunološki sustav.

- Seks ujutro značajno povećava proizvodnju imunoglobulina (IgA) u tijelu. Ta antitijela imaju ključnu ulogu u imunološkoj funkciji sluznica pa više razine imunoglobulina mogu pomoći u zaštiti od bakterija i bolesti - kaže dr. Khan te dodaje da je, kad je riječ o imunološkom sustavu, vrlo važno da brinete o sebi pridržavajući se zdrave prehrane, redovite tjelovježbe i dovoljne količine sna. Sve to će pomoći i vašem libidu.

Linker
25. travanj 2024 16:19