Sindrom mrtve vagine može nastati zbog prekomjerne upotrebe seksualnih igrački.
 FOTOGRAFIJE: CHESCHHH GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Nikako do orgazma

Sindrom mrtve vagine: Žena koja je priznala taj problem objasnila što joj se događa

S obzirom na to da joj seksualne igračke više nisu priskrbljivale zadivljujuće orgazme, Lacey je počela paničariti misleći da je pretjerala s njihovim korištenjem...

Ako se borite s postizanjem orgazma možda je takozvani sindrom mrtve vagine krivac za to. O ovom neugodnom sindromu govori se već godinama, no što je to zapravo? Žene koje su iskusile ovaj neugodan sindrom uočile su da više orgazam ne mogu postići ni s omiljenim vibratorom. Lacey-Jade Christie rekla je da se osjećala potreseno zbog nemogućnosti postizanja orgazma i zbog toga je odlučila proučiti 'sindrom mrtve vagine' .

Počela paničariti

S obzirom na to da joj seksualne igračke više nisu priskrbljivale zadivljujuće orgazme, Lacey je počela paničariti misleći da je pretjerala s njihovim korištenjem i da se zbog toga smanjila osjetljivost njezinog klitorisa i vagine. „Jeste li čuli za sindrom mrtve vagine? Ideja toga je da prekomjerna upotreba vašeg vibratora može dovesti do toga da vaša rodnica i/ili klitoris izgube osjetljivost ili čak otupe”, navodi Lacey koja se proučavajući ovaj sindrom uplašila da više neće doživjeti orgazam.

Zašto nastaje

Stephanie Taylor, stručnjakinja za intimno zdravlje i osnivačica tvrtke Kegel8, rekla je: „Sindrom mrtve vagine može nastati zbog prekomjerne upotrebe seksualnih igrački, posebno vibratora. Tada žene zbog prekomjerne stimulacije gube osjetljivost u klitorisu, u ekstremnim slučajevima čak i otupljuju. Zbog toga se može učiniti iznimno teškim, ako ne i nemogućim, postići orgazam bez stimulacije vibracijom - ili čak i s njim.”

Nije tajna da vibratori čine masturbiranje ugodnijim, uspješnijim i bržim - ipak su to posebno dizajnirani strojevi za orgazam. Međutim, njihova velika snaga i brzina mogu naše tijelo iscrpiti, uključujući i potrebu da se mislima i tijelom uzbudimo kako bismo postigli orgazam – one su jednostavno prečac. Iako seksualne igračke mogu pridonijeti gubitku osjeta, važno je uzeti u obzir i druge faktore. „Pretilost, kronični stres, previše alkohola i pušenje također mogu otežati postizanje orgazma”, navodi Stephanie. Ako se borite s postizanjem vrhunca, trebate proučiti i svoj stil života. Napravite zdrave izbore za poboljšanje libida – kao što su zdrava prehrana, manje alkohola i prestanak pušenja, ili barem probajte značajno smanjiti loše životne navike.

Kakva je učestalost sindroma?

Prethodne studije provedene o ženskom užitku ukazuju na to da vagina može postati manje osjetljiva nakon upotrebe vibratora. Jedan rad, objavljen 2012. godine, pokazao je da je samo 0.5 posto žena reklo da im je rodnica postala neosjetljiva nekoliko dana nakon korištenja vibratora. No, rekle su da je neosjetljivost je trajala samo jedan dan – što sugerira da je mit da nećete moći doživjeti orgazam sa svojom omiljenom seksualnom igračkom. Drugi rad, objavljen 2005. godine, sugerira da je neosjetljivost vagine trajala manje od sat vremena.

Što kažu studije

U razgovoru za The Sun, dr. Shree Datta, ginekologinja u privatnoj zdravstvenoj ustanovi MyHealthcare Clinic, rekla je kako je studija iz 2009. pokazala da više od 70 posto žena koje koriste vibratore nisu imale nikakve nuspojave na genitalijama te da upotreba vibratora može poboljšati seksualni užitak, iako autori naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjima. Postoji nekoliko razloga zašto možda ne uspijevate doživjeti orgazam, s partnerom ili s pouzdanim vibratorom. To može biti posljedica stresa, tjeskobe ili čak umora. A ponekad se može dogoditi da jednostavno niste raspoloženi. Ako se borite za postizanje orgazma s partnerom, to možda nije uvijek posljedica nedostatka vještina - ako koristite stroj na baterije, vjerojatno će imati različite tehnike i postavke koje su ljudskom biću teške za ponoviti.

I drugi faktori

Dr. Shree je objasnila da postoji malo dokaza koji podržavaju sindrom mrtve vagine. „Zadovoljstvo koje doživljavate također se može promijeniti s vremenom kako starimo, ili nakon velikih životnih događaja, poput rođenja djeteta ili prolaska kroz menopauzu kako se naši hormoni mijenjaju. " Stoga je važno proučiti druge faktore koji mogu utjecati na nemogućnost postizanja orgazma.

Linker
27. travanj 2024 04:51