SHUTTERSTOCK
na skliskom terenu

‘Odgajate‘ li svog partnera? Tri upozoravajuća znaka nezdrave dinamike u vašoj vezi

Smatrate da nije dovoljno zreo i da ste vi osoba koja će ga ‘popraviti‘, neovisno o tome što on želi

Ako vam misao "dovest ću ja njega u red" zvuči neugodno poznato, moguće je da pokušavate odgojiti ili preodgojiti svog partnera. Drugim riječima, smatrate da nije dovoljno zreo i da ste vi osoba koja će ga "popraviti", neovisno o tome što on želi. To mogu biti sitnice, poput dolaska na vrijeme na aerodrom ili sastanke, ili važne stvari poput upravljanja obiteljskim budžetom. U svakom slučaju, to nije zdrava dinamika i trebala bi biti znak za uzbunu u vezi.


Tri upozoravajuća znaka


1. Smatrate da treba postupati drugačije

Osjećate li da vaš partner ovakav kakav jest "nije dovoljno dobar", to znači da ga pokušavate promijeniti na pogrešan način. Vjerojatno imate primjedbe na njegov način donošenja odluka i mnogo ideja kako bi mogao biti učinkovitiji. Ako ste neprekidno frustrirani zbog partnera i želite da postupa drugačije, razgovara drugačije, raspoređuje svoje vrijeme i energiju drugačije, a vi ga pokušavate voditi, podučavati, kontrolirati ili "popraviti", to su sigurni znakovi da pokušavate preodgojiti svog partnera.


2. Ne osjećate se sigurno ako ne radi stvari onako kako vi smatrate da treba

U zdravoj vezi posve je normalno imati neki svoj odvojeni dio života i odvojene prijatelje. No, ako niste u stanju prihvatiti da vaš partner bira drugačije prijatelje nego vi ili da donosi drugačije odluke od vas, vrlo vjerojatno ga pokušavate previše kontrolirati. Ako imate potrebu da vaš partner radi stvari na određeni način kako biste se vi osjećali sigurno i sretno, to je znak da previše ovisite o njemu.


3. Smatrate da ne bi mogao funkcionirati bez vas

Osim što vam se ne sviđa kako nešto radi, možda mislite i da ne bi bio sposoban učiniti ništa bez vas. To je također znak neuravnotežene dinamike u vezi. S vremenom će to dovesti do toga da vi preuzmete kontrolu u svemu, a on bi se mogao početi oslanjati na to.


Što učiniti

Svi mi ulazimo u vezu s određenim sklopom uvjerenja, stajališta, perspektiva i vrijednosti koji su izniknuli iz naših vlastitih iskustava i odgoja. Ako vam se čini da ste skloni upadati u shemu "odgajanja" svojih partnera, razmislite malo zašto to činite. Ako ste shvatili da tu osobu ipak volite i da želite da veza funkcionira, stalno podsjećajte sami sebe da jedino nad čime stvarno imate kontrolu ste vi sami. Ne postoji ta količina vašeg dobronamjernog truda koja bi ikada mogla promijeniti nekoga tko prvo sam nije izrazio što bi i kako volio promijeniti na sebi.


Budite suradnik, a ne savjetnik

Ako se vaš partner slaže s tim, otiđite zajedno na bračno savjetovanje. Ponekad je moguće da upadnete u zamku mišljenja da je vaš partner problem ili možda mislite da ste vi sami problem. Terapeut vam može pomoći da uvidite da ni jedno od vas nije problem, ali da postoji problem koji se može riješiti samo zajedničkim trudom.


U svakom slučaju, preodgajanje partnera nije zdrava dinamika i trebala bi biti znak za uzbunu u vezi. Više o tome pročitajte u novom Doktoru u kući, najčitanijem magazinu za zdravlje. Novi broj je u prodaji od 1. prosinca.

Linker
18. travanj 2024 22:01