SHUTTERSTOCK
nema izgovora

Imate volju, ali vas leđa ‘ubijaju‘ - onda su ove seks poze kao stvorene za vas

Kako da seks učinite ugodnijim kad vas bole leđa

Najbolje seks poze za one koji pate od križobolje ovise o tome kakvu bol u leđima imate. Na primjer, ako vas više boli kad se nagnete prema naprijed, možda biste trebali isprobati poze u kojima možete ležati na boku. Ako, pak, osjećate bol u leđima kad sjedite, možda bi vam doggy poza bila ugodnija jer smanjuje pritisak na leđa tijekom seksa. Istraživanja sugeriraju da oko 37 posto odraslih osoba s bolnim leđima ima značajno ograničen seksualni život. Do 7 posto odraslih osoba izjavilo je da je križobolja u velikoj mjeri reducirala njihov seksualni život. Kako se ne biste morali baš tako dramatično lišavati seksa, donosimo najbolje seks poze za osobe s bolovima u leđima te nekoliko korisnih savjeta o tome kako da seks učinite ugodnijim kad vas bole leđa.

Prvo odredite što vas boli

Bol u leđima koja je uzrokovana problemima s diskom obično se pogoršava kad se nagnete prema naprijed (spinalna fleksija). Naginjanje kralješnice u suprotnom smjeru (spinalna ekstenzija) ili savijanje leđa u luk može pomoći u ublažavanju boli. Seks poze koje imaju ili manje fleksije ili više ekstenzije mogu pomoći u ublažavanju boli tijekom seksa. Kako biste provjerili mogu li vam ove poze pomoći, provjerite prvo koliko možete savinuti kralješnicu ili se nagnuti prema naprijed bez boli. Na primjer:

  1. Ako imate snažnu bol kad se nagnete u bilo kojem smjeru, držite se poza u kojima je kralježnica tijekom seksa u stabilnom položaju.
  2. Ako možete malo savinuti kralježnicu bez bolova, usredotočite se na pomicanje zdjelice zadržavajući kralježnicu u ravnom položaju.
  3. Ako se uopće ne možete savinuti, možda je najbolje da ostanete mirni i prepustite partneru da odradi kretanje tijekom oralnog, vaginalnog ili analnog seksa.

Seks poze koje pomažu u ublažavanju boli u leđima

Istraživanja su pokazala da seksualno uzbuđenje i orgazam mogu pomoći u ublažavanju fizičke boli jer izazivaju navalu endorfina. Patite li od bolova u leđima, pronalazak odgovarajuće poze za seks može se pokazati kao odličan način za ublažavanje bolova. Ako se pitate kako da vodite ljubav kad vas bole leđa, možda će vam koristiti da shvatite na koji način različiti položaji tijela (posture) mogu doprinijeti bolovima u leđima. Imate li problema s diskom, poput hernije ili iščašenog diska, poboljšanje posture često može pomoći u ublažavanju boli. Osvještavanje položaja u kojem se nalaze leđa za vrijeme seksa može smanjiti ili čak i posve spriječiti bol. Iako svakome s bolnim leđima može koristiti da isproba ove poze za ugodniji seks, one su naročito korisne za starije parove i osobe u postmenopauzi koje češće imaju bolove u donjem dijelu leđa uslijed bolesti povezanih sa starenjem kao što su artritis i hormonalne promjene.

Misionarska poza

Kad se nalazite u misionarskoj pozi dolje, donji dio leđa možete poduprijeti tako da ispod njega stavite smotani ručnik. On će pomoći da leđa ostanu povijena u blagom luku. Održavanje tog blagog luka je općenito bolje nego zadržavanje leđa u posve ravnom položaju. Naime, kad su leđa posve izravnata, to prisiljava zdjelicu da se pomiče prema naprijed, što uzrokuje veću fleksiju kralješnice.

Partner gore

Misionarska poza možda neće biti tako ugodna za vas ako ste vi gore jer vas prisiljava na fleksiju i ekstenziju kralješnice. Jedan od načina da stabilizirate leđa tijekom seksa u misionarskoj pozi jest da vi ležite na leđima. Ipak, pripazite da vaša partnerica gore ne poskakuje previše. Tako može potisnuti vašu zdjelicu u madrac, a to može izazvati fleksiju kralješnice. Trik kojim se možete poslužiti kako biste to izbjegli jest da ispod stražnjice i donjeg dijela leđa postavite neku tvrdu podlogu, primjerice dasku, koji će pomoći da kralješnica ostane u ravnom položaju, a madrac će preuzeti ulogu amortizera.

Doggy poza

Ako vam se bol u leđima pogoršava kad sjedite, ova poza će sasvim sigurno otkloniti dio opterećenja s vaših leđa. No, doggy poza može biti od pomoći i ako se vaša bol pogoršava kad se nagnete prema naprijed jer u toj pozi možete leđa držati u prilično neutralnom položaju.

Sjedenje i klečanje

Sjedenje u partnerovom krilu može vam pomoći da izbjegnete bol u leđima. Ta će vam poza pružiti malo veću kontrolu nad položajem leđa. Možete isprobati i klečanje tako da težinu prebacite na laktove na koje se možete osloniti. U toj pozi ima prostora da namjestite leđa kako vam odgovara dok partner odozada penetrira. Ako vam to ne pogoršava bol, i sjedenje na stolici može pomoći kad ste vi onaj koji je gore. Leđa su stabilna dok sjedite pa nema mnogo fleksije kralješnice. Trebali biste moći držati leđa u relativno stabilnom položaju u ovoj pozi, čak i ako se vaš partner dosta intenzivno pomiče. Klečanje može biti problematično za partnera koji je gore, naročito ako je madrac mekan. No, u ovoj pozi bol u leđima se često može izbjeći ako partner koji kleči preuzme sve kretanje na sebe.

Poza licem prema dolje

Ležanje na trbuhu će automatski dovesti leđa u lučni položaj i dati vam određeni stupanj kontrole nad time koliko se ona pomiču. Želite li povećati luk, možete ispod prsa staviti jastuk. Ako to ne osigura dovoljnu ekstenziju kralješnice, možete se podići na laktove. Želite li smanjiti luk, stavite jastuk ispod trbuha. Ako ste vi gore, a vaš partner ispod, okrenut licem prema dolje, pokrete leđa možete ograničiti tako da pod partnerovu zdjelicu stavite jastuk. Taj položaj olakšava penetraciju u vaginu ili anus te vas ne prisiljava na fleksiju leđa u onoj mjeri kao kad se morate naginjati naprijed jer je partnerova zdjelica prenisko.

Položaj žlice

Takozvani spooning kad ležite na boku priljubljeni jedan uz drugoga je poza koja može odteretiti donji dio leđa i kralježnicu. U ovom položaju ruke možete staviti u položaj koji vam je najugodniji, zagrliti njima partnera, ostaviti ih uz bok ili staviti iza leđa. Ako vaš partnernica ima bolna leđa, morate komunicirati tijekom seksa i paziti na to kad ste iza nje. Prilagodite brzinu, intenzitet i ugao u dogovoru s njom jer i najmanji pogrešan pokret može biti bolan.

image
SHUTTERSTOCK

Još nekoliko savjeta za smanjenje boli

  1. Opustite se: opuštenost je ključna kako bi se izbjegla bol u leđima. Stres i anksioznost mogu izazvati grčenje i kontrakcije mišića, a to pogoršava bol.
  2. Pazite na timing: imate li problema s diskom, možda biste trebali izbjegavati jutarnji seks. Naime, odmah nakon buđenja diskovi u kralješnici su više pritisnuti nego u bilo kojem drugom dijelu dana. Takav snažan pritisak može biti okidač za bol u jutarnjim satima.
  3. Koristite podupirače: nastojte koristiti jastuke ili smotane ručnike kako biste malo smanjili pritisak na leđa ili kukove tijekom seksa.
  4. Priprema i oporavak: Ako vaš liječnik to dopušta, pokušajte prije seksa uzeti neki analgetik te pokušajte napraviti nekoliko vježbi istezanja kako biste zagrijali mišiće. Nakon seksa, biste mogli s partnerom uživati u toploj kupki ili tušu kako biste se opustili. Ako osjećate bol, bilo bi dobro da nakon seksa na bolno mjesto stavite oblog od leda kako biste smanjili upalu i bol.
Linker
26. travanj 2024 15:26