Ove treninge ne propuštamo!
 Neja Markicevic / CROPIX
VJEŽBAMO SVAKI DAN

Vrijeme je da razgibamo te kukove, naša trenerica Martina ima sjajne video vježbe koje svatko može napraviti

Kako bi podržala kampanju #ostajemdoma, mr.sc. Martina Mavrin Jeličić donosi nam seriju video vježbi za očuvanje zdravlja i forme. Videa će pomoći svima onima koji su u ovom trenutku u svojim domovima te zbog ove krizne situacije nisu u mogućnosti vježbati sa svojim terapeutima i trenerima

U četvrtom videu mr.sc. Martina Mavrin Jeličić, magistrica znanosti, sveučilišna profesorica i vlasnica MBS Centra koja 26 godina provodi tretmane zdravstvenog i funkcionalnog vježbanja prateći znanost, praksu i intuiciju u svojem radu nam donosi terapeutske vježbe za područje kukova i donjeg dijela leđa

Hodanje, skakanje, trčanje, puzanje radnje su koje ovise o funkciji naših kukova. Zamislite si kukove kao kotače od automobila pomoću kojih se krećete. Dogodi li se nešto kotaču, auto je u problemu. Upravo tako je i s našem tijelu. Postanu li kukovi kruti, tijelo će tražiti pomoć za kretanje od segmenta gore (donji dio leđa) ili segmenta dolje (koljena), a niti jedan od njih ne može preuzeti ulogu za kretanje.

Zbog toga mogu nastati bolovi i u leđima i koljenima. Zašto kukovi gube svoju pokretljivost? Ako nije riječ o nekom patološkom stanju, sjedenje, neergonomski uvijati rada, plitko disanje može dovesti do disfunkcije kukova. Kako se to ne bi dogodilo, svaki dan poklonite svojim kukovima ovaj kratki health niz.

1. VJEŽBA - 'samomasaža'

Kroz 1-3 minute rukama od potkoljenica pa sve do leđa izmasirajte to područje, tako da povlačite dlanove uvijek od dolje prema gore, prema srcu. Vježbom pojačavamo perifernu cirkulaciju i limfu.


2. VJEŽBA - 'ples kukova'

Iz sjeda na rubu stolaca, duboko udahnite i uz izdisaj rotirajte desni kuk unutra, cijelo tijelo prati pokret. napravite 8 ponavljanja u jednu i drugu stranu. Vježbom vraćamo pokret u kukove uz istovremenu aktivaciju trbušnih mišića.


3. VJEŽBA - 'mali niz'

Kleknite, neka vam je lijeva noga naprijed. Uz udisaj, gurajte kukove prema naprijed, osjetite istezanje u području desnog kuka, te se tijekom izdisaja vraćajte, i pokušajte podići lijevo stopalo od poda. Vježba stimulira mišiće da se istegnu i stabiliziraju u cijelom području kukova. Vježbu ponovite 8 puta u svaku stranu


4. VJEŽBA - raketa

Važno je da se ispalite poput raketa i uz snažnu aktivaciju stražnjice. Zadržite položaj kleka s lijevom nogom u iskoraku. Tijekom izdisaja, aktivirajte trbuh i gurajući se o stopala ispalite tijelo gore. Zadržite poziciju, te se uz udisaj vratite dolje. 8 ponavljanja u jednu pa drugu stranu. Vježbom jačamo mišiće stražnjice, trbuh, stabilizirajući kukove u poziciji stajanja, važnoj za pravilno hodanje.

Peti video će biti vezan za područje stopala. Želimo li zadržati pravilno kretanje i zdravlje kralježnice, stopala trebaju sačuvati svoju snagu. Na stopalima počiva cijelo tijelo, a upravo ih fiksirani kožni oklopi, cipele u tom sprječavaju.

Želite li uključiti što više dijelova tijela i postići bolji efekt, napravite ove vježbe s vježbama iz prijašnjih tri- vježbe za vrat, vježbe za ramena i vježbe za donji i gornji dio leđa.


Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
25. travanj 2024 17:36