SHUTTERSTOCK
studija

Od vježbanja ne rastu samo mišići

Umjerena do srednje zahtjevna tjelesna aktivnost odrazila se na volumen nekih ključnih područja mozga

Redovita umjerena do snažna tjelovježba može se odraziti na povećanje ključnih područja mozga, uključujući sivu i bijelu tvar te hipokampus, sugerira nova studija objavljena u online izdanju publikacije Journal of Alzheimer‘s Disease. Studija se bavila mogućim neuroprotektivnim djelovanjem redovne tjelesne aktivnosti na moždane strukture jer premda je znanost već povezala tjelesnu aktivnost i smanjenje rizika za demenciju, mehanizam tog djelovanja još nije jasan.

Zdravlje mozga

Sada su istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu analizirali skenove magnetne rezonance mozga 10.125 zdravih odraslih osoba prosječno starih 53 godine, od kojih su 52 posto bili muškarci. Ispitanici su se izjasnili o razini svoje tjelesne aktivnosti, a prag za razlikovanje fizički aktivnih od neaktivnih bio je postavljen na dva i pol dana tjedno, što je razina daleko niža od trenutnih smjernica za vježbanje.

Umjerena do snažna tjelesna aktivnost definirana je kao ona koja povećava disanje i brzinu pulsa tijekom najmanje deset minuta u kontinuitetu. Tri četvrtine ispitanika izjavilo je da se bavi umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnošću otprilike četiri dana u tjednu. Aktivnije osobe većinom su bile mlađe i među njima je bila niža stopa visokog tlaka i dijabetesa tipa 2. Mjerenja su pokazala da se povećan broj dana s umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnošću poklapa s većim volumenom mozga unutar normalnih okvira u više regija.

Osim na sivu i bijelu tvar i hipokampus, vježbanje je utjecalo i na frontalni, tjemeni i zatiljni režanj mozga. Znanstvenici su otkrili i da umjerena razina tjelesne aktivnosti, čak i manje od 4000 koraka na dan, može pozitivno djelovati na zdravlje mozga. To je puno manje od 10.000 koraka, koliko se često navodi kao poželjan dnevni cilj, a time i znatno lakše ostvarivo za mnoge od nas, izjavio je koautor studije dr. David Merrill iz Pacifičkog centra za zdravlje mozga u Santa Monici.

Linker
24. travanj 2024 23:12