Neki smatraju da su samo znoj i bolovi u mišićima znak dobrog treninga
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
nema labavo

Nisu samo znoj i bolovi u mišićima: 10 znakova koji pokazuju da je vaš trening bio uspješan

Kako biste utvrdili jeste li imali uspješan trening, morate obratiti pažnju na druge signale

Nije jednostavno laiku procijeniti jesu li tih 60 minuta koje je posvetio fitnessu, možda podižući utege u svojoj dnevnoj sobi, bile učinkovite i je li njegov trening uspješan. Neki smatraju da su samo znoj i bolovi u mišićima znak dobrog treninga. Naprotiv, oni nisu relevantni pokazatelji za procjenu stvarne učinkovitosti vaših vježbi izdržljivosti i jačanja mišića. Znoj, primjerice, može ovisiti o brojnim faktorima, poput vanjske temperature, odjeće koju imate na sebi ili koliko ste hidrirani. A što se tiče bolova, nije nužno da ih osjećate kod svakog treninga: mliječna kiselina i bolovi u mišićima postupno se smanjuju što vi postajete bolje utrenirani i u boljoj formi. Kako biste utvrdili jeste li imali uspješan trening, morate obratiti pažnju na druge signale.


1. Postajete bolji u odnosu na početke vaših treninga

Često zaboravljamo na emocionalne i mentalne dobrobiti tjelovježbe. Ako se zbog vježbanja osjećate bolje, to znači da ste uspješno vježbali. Tim više ako ste počeli uočavati prve promjene u odnosu na početak kad ste mislili da nikada nećete uspjeti u tome. To je, na primjer, kad imate dovoljno daha da istrčite dionicu na kojoj ste prije morali izmjenjivati hodanje i trčanje. Gledati napredak na vlastitom tijelu pomaže da se nastavi s još više ustrajnosti i discipline.


2. Osjećate da ste snažniji u onim najtežim vježbama

Ako ste sposobni povećati težinu utega u odnosu na onu s kojom ste počeli trenirati, znači da ste zaista počeli izgrađivati snagu i muskulaturu. Ako na traci za trčanje možete povećati nagib ili povećati otpor na sobnom biciklu, znači da ste dosad uspješno trenirali. Počeli ste imati povjerenje u svoje sposobnosti i jasno vam je da ste na pravom putu da postanete onakvi kakvi ste oduvijek željeli biti.


3. Osjećate izuzetnu unutrašnju energiju

Kad ponovo steknete samopouzdanje, ono će vam koristiti i u drugim sferama života, na primjer u poslu, školi, odnosima s drugima... Bit ćete spremniji na nove izazove: osjećaj zadovoljstva sobom i ispunjenost energijom će vas ohrabriti da se upustite u neke nove životne avanture izvan fitnesa, u koje se prije ne biste usudili upustiti.


4. Osjećate se snažniji

Kako povećavate izdržljivost i mišićnu snagu, primijetit ćete da možete vježbati duže i intenzivnije prije nego što osjetite umor. To će se tijekom treninga očitovati povećanjem težine utega koje koristite ili većim brojem ponavljanja nekih vježbi.


5. Manje ste umorni nakon treninga

U odnosu na početnu fazu, kad tjelovježba postane sastavni dio vašeg tjedna, endorfini koji potiču dobro raspoloženje ostaju duže u cirkulaciji nakon treninga. I vi ste puno više skloni ponovo vježbati i to s velikim užitkom.


6. Uspijevate se 'isključiti' za vrijeme treninga

Živimo u vrlo teškim vremenima, bombardirani smo lošim vijestima i usred smo pandemije. Uz sve to, ljudi i u svojim privatnim životima i dalje doživljavaju tragedije i drame. Prednost fizičke aktivnosti je što vam omogućuje da se u tom malom isječku vremena posve ogradite i izolirate od svega što se događa oko vas. Ako uspijete raščistiti misli i na kraju treninga se osjećate lakše i bezbrižnije, znači da je trening bio uspješan.


7. Možete nadahnuti i nekog drugog da se 'pokrene'

To da uspijete motivirati svog partnera ili djecu ili prijatelje da se znoje zajedno s vama može ojačati vašu povezanost i pretvoriti vas u pozitivan primjer kako treba živjeti. Pozovite najbolju prijateljicu da vam se pridruži: treniranje u dvoje će biti poticaj za obje. Dijelit ćete isti cilj, a možete podijeliti i neke savjete za zdravu i uravnoteženu prehranu.


8. 'Iskoristite' glazbu

Istraživanja su pokazala da vježbanje uz glazbu pomaže u lakšem povećanju intenziteta treninga, a da napor pritom bude manji. Tekstovi pjesama, sa snažnim porukama koje nose mogu zaustaviti unutrašnju inertnost i otpor prema treningu.


9. Imate više samopouzdanja

Odvojiti vrijeme za fizičku aktivnost je važna stvar u okviru brige o sebi. Ako cijenite taj svoj trud čak i onda kad vam je motivacija niska, povećat ćete vlastito samopouzdanje i nećete misliti da s vama nešto nije u redu.


10. Znate slušati svoje tijelo i dušu

Naravno, ima dana kad niste raspoloženi za vježbanje i ne želite ustati iz kreveta kako biste otišli na uobičajeno jutarnje trčanje ili trening u teretani. U nekim slučajevima, najbolji saveznik za vaše opće zdravlje je odmor. Cilj tjelovježbe je jačanje mišića, srca, pluća i zdravlja općenito, ali i onog psihičkog zdravlja. Važno je da budete blagi prema sebi i da prihvatite da nije dobar dan za trening te da je sasvim u redu da jedan dan provedete odmarajući se i čitajući.

Linker
25. travanj 2024 19:48