Hodanje je odlična tjelesna aktivnost

 SHUTTERSTOCK
Ovo sigurno možete

Lako i dostižno! Ovo su nevjerojatni benefiti hodanja samo 2000 koraka na dan

Hodanje nije tjelesna aktivnost koju trebate podcijeniti, ona vam može održati zdravlje, fizičko i mentalno, ali i pomoći u mršavljenju

Hodanje je fizička aktivnost koju često podcjenjujemo, a ona zapravo ima toliko benefita za nas. Kad planiramo dovesti tijelo u top formu, uvijek uz to ide upisivanje teretana. No, znate li da i hodanje može napraviti velike promjene za vaš tijelo. Steve Stonehouse, trener hodanja i trčanja, ističe da hodanje nije samo kardio vježba.

- Hodanje je vježba s utezima. Čak i ako ne držite utege ili ih ne nosite na gležnjevima, to je vježba s utezima. Dobivate sve benefite kardio vježbi, ali i vaši mišići također imaju koristi jer morate nositi svoju težinu - kaže Stonehouse za Well and Good.

On dodaje da samo 2000 koraka na dan može poboljšati vaš život.


Što će se dogoditi ako prehodate 2000 koraka na dan?

Jačate mišića

Iako hodanje nije isto što i vježbe snage, ipak možete angažirati mišiće cijelog tijela dok hodate. Noge, stražnjicu i sve mišiće donjeg dijela tijela ćete angažirati sa svakim korakom. Međutim, neka rade vaš core i ruke, a to možete postići uz pravilno držanje. Stonehouse navodi da je važno izbjeći pogrbljeni stav te dopustiti rukama da se njišu uz tijelo, to ne znači da trebaju "mlatarati" nego vam pomoći u kretanju.


Jačate kosti

Kosti reagiraju na sve pokrete koji radite, posebno ako su tu uključenje vježbe snage (ili vježbe s utezima), a već smo zaključili da je hodanje upravo to. Prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, koštano tkivo reagira na svaki pokret i jača svaki put kad vježbate. Stoga svakodnevna tjelovježba, čak i 2000 koraka dnevno, vam može pomoći u sprječavanju gubitka koštane mase kako starite.


Zdrava navika

Šetnja može biti sjajan način opuštanja i pronalaska vremena za sebe. Osim fizičkih prednosti, hodanje vam daje vremena za razmišljanje, slušanje glazbe, podcasta ili razgovor s prijateljem. Isto tako, odluka o svakodnevnom hodanju je temelj za izgradnju zdrave navike.

- Postoji nešto važno u stvaranju rutine i disciplini koju zahtijeva kako bi se održala. Uz sve fizičke prednosti hodanja 2000 koraka svaki dan, mislim da postoji nešto vrijedno u dosljednosti toj rutini - kaže Stonehouse.


Poboljšavate kardiorespiratorno zdravlje

Hodanje ubrzava otkucaje srca, što je odlično za zdravlje vašeg kardiorespiratornog sustava. Kad god se krećete, vaše tijelo mora pumpati krv i tekućine kroz organizam, što vašem tijelu i mozgu daje poticaj. Svakako vas potičemo da to radite što ćeš jer ćete ojačati svoje srce.


Benefiti hodanja 7000 koraka na dan

Već neko vrijeme svakodnevno prehodate 2000 koraka i želite malo pojačati svoj trening? Odlično, možda je vrijeme za 7000 koraka. Zapravo, ovo nije teško za postići, a odradit ćete kvalitetnu tjelovježbu. Možete se zagrijati prvih 2000 koraka, a zatim možete odabrati dio puta koji je uzbrdo ili jednostavno hodati bržim tempom. Nakon toga, posljednjih 2000 ili 1000 koraka možete se ohladiti laganom šetnjom. Lagana tjelovježba koja je vrlo učinkovita. Evo što ju možete učiniti izazovnijom.

Odaberite uzbrdicu

Ako možete pronaći područje s više brežuljaka ili nekim preprekama, prošećite tamo kako biste odradili mali izazov.

Hodajte u intervalima

Da, lako je napraviti 7000 koraka laganim korakom, no puno je zdravije i učinkovitije naizmjenično hodati jednu minutu brzo, a jednu minutu sporo. Isprobajte hodanje u intervalima već danas.

Promijenite rutu

Umjesto standardne rute u blizini vašeg doma, barem jednom tjedno šetajte uz neko jezero, rijeku ili kroz šumu. Tako ćete dodatno opustiti svoj mozak.

Plan hodanja za početnike

Trener Borna Šeremet, magistar kineziologije i trener nordijskog hodanja u društvu sportske rekreacije Aktivan život, nam je sastavio plan hodanja za početnike.

Period vježbanja: mjesec dana

Broj treninga u mjesecu: 12 pojedinačnih treninga

Broj sati treninga: 12 sati

Broj treninga u jednom tjednu: 3 treninga

Treninzi:

  • Trening 1: Hodanje 12 minuta
  • Trening 2: Hodanje 14 minuta
  • Trening 3: Hodanje 16 minuta
  • Trening 4: Hodanje 16 minuta
  • Trening 5: Hodanje 18 minuta
  • Trening 6: Hodanje 20 minuta
  • Trening 7: Hodanje 20 minuta
  • Trening 8: Hodanje 22 minute
  • Trening 9: Hodanje 24 minute
  • Trening 10: Hodanje 24 minute
  • Trening 11: Hodanje 26 minuta
  • Trening 12: Hodanje 28-30 minuta

Prije svakog hodanja, potrebno je zagrijati se s pet do 10 vježbi razgibavanja od glave do pete kako bi se tijelo pripremilo na veći napor. Po završetku hodanja poželjno je odraditi od pet do osam vježbi istezanja pojedinih dijelova tijela s posebnim naglaskom na nogama.

Linker
19. ožujak 2024 12:10