U svim asanama morate paziti samo na jednu stvar - pravilno disanje!
 iStock
U jogi nema trikova

Doista možete učvrstiti tijelo bez mučenja

Pomirite se sa svojim tijelom i postanite saveznici pa će gubljenje kilograma biti posljedica, a tijelo ćete preoblikovati usput. Počinjemo sa chaturangom ili sklekovima!

Piše: Iva Boras, učiteljica hatha joge, Hvar


Držati pod kontrolom vlastitu težinu i uz to imati željeni oblik tijela u kojem se osjećamo taman nisu nevažne želje. No, odnos prema vlastitom tijelu ipak bi trebao biti nešto više od toga koliko imamo kilograma i jesu li naše obline na pravim mjestima. Pravi razlog za veće ili manje nezadovoljstvo ne bi trebao biti pogled na odraz u zrcalu, nego spoj onoga što želimo vidjeti i spoznaje da nešto moramo promijeniti, a nismo ustrajni. Iluzija je da ćemo se osjećati bolje ako smanjimo konfekcijski broj mučenjem sebe. Pogotovo ako znamo da mučenje kroz fizičko vježbanje i dijetnu prehranu treba trajati do kraja života.

Pogrešno je oblikovati tijelo na način da se protiv njega borimo, iscrpljujemo ga vježbama koje nerado i bez razumijevanja izvodimo, od kojih nas sve boli, provodimo vrijeme u prostorima koji nam se ne sviđaju i ne inspiriraju nas. Ako trčimo, plivamo ili ponavljamo vježbe na spravama da bismo smršavjeli, a ne zato što nam je to užitak, što nas smiruje ili puni energijom i voljom za životom. Svaka se aktivnost s vremenom pretvori u naviku, možda ju s vremenom čak i zavolimo pa ne bude više samo i isključivo napor. Možda nam rezultati nakon nekog vremena izazovu zadovoljstvo. Međutim, raditi disciplinirano samo na jednom dijelu svoje ličnosti nije dugoročno rješenje za nadzor nad sobom.

Nije cilj, ali je posljedica

Joga se ne bavi kalorijama, mršavljenjem i oblikovanjem tijela, ali iako joj to nikad nije cilj, nerijetko je posljedica. Pogotovo ako osmislimo režim prehrane i vježbanja na osnovi bioloških zakonitosti i znanja o tomu kako naš organizam uopće funkcionira. Kao i poznavanja sebe, svog karaktera, navika i okoline.

Primjerice, ako znamo da se voće probavlja u tankom crijevu, a ugljikohidrati u želucu, onda je logičnije pojesti jabuku prije obroka. Probavni sustav će biti zahvalan jer se neće mučiti, a osjećaj sitosti prije obilnijeg obroka pomoći će nam da manje pojedemo. Joga temeljem zdravlja smatra redovnu probavu.

Uz redovito vježbanje joge, promjene vrlo brzo započnu, a posljedica su pravilnog protoka energije!

Poznavanje anatomije također je korisno za preoblikovanje tijela. Jačanjem poprečnih trbušnih mišića smanjuje se opseg struka, a za lijepe noge ne vježbamo samo prednje bedrene nego se posvetimo mišićima s unutarnje i vanjske strane bedara. Istinsko zadovoljstvo dolazi kroz učenje, proučavanje i istraživanje koja vježba jača neki mišić, a koja ga rasteže, kako aktivirati primjerice triceps, a kako popraviti držanje i rastegnuti iliopsoas. Što se događa kad udahnemo i zašto uz izdah možemo ući dublje u poziciju - asanu.

Chaturanga ili sklek

Odabrali smo asanu koja je dovoljno jednostavna da ju može svatko napraviti, a među nizom dobrih posljedica može joj se pripisati i mršavljenje.

Foto: iStock
Chaturanga

To je chaturanga, poznatija kao sklek. Za one koji nemaju dovoljno snage u rukama da bi se zadržali duže u toj poziciji, neka za početak spuste koljena na pod.

Foto: iStock
Ukoliko vam je preteško duže od nekoliko sekundi izvoditi klasičnu chaturangu, spustite koljena na pod

Za one kojima je prejednostavna, neka podignu nogu i suprotnu ruku paralelno s podom ili se zaokrenu za 90 stupnjeva, ostanu s jednom rukom i vanjskom stranom stopala na podu, a drugu ruku i nogu podignu u zrak, koliko mogu. Bilo koju od ovih modifikacija treba napraviti par puta dinamično i onda se zadržati u asani barem pet udaha - izdaha. Vježbu izvodite pravilno ako aktivirate trbušni centar.

Počnite od stopala

Pogled u zrcalo i realna ocjena zatečene situacije može biti dobar početak. Pogledajte se u cjelini, ali krenite neuobičajenim putem. Prvo stopala. Malo raširite noge, podignite prste od tla i zaljuljajte se naprijed - natrag da osjetite četiri točke na kojima je težina tijela. Ruke stavite na bokove i podignite i zarotirajte desni gležanj, ispružite nožne prste pa ih povucite k sebi. Ponovite isto s lijevim gležnjem. Par puta napravite položaj kao da ćete sjesti, koljena savijte pa se dignite natrag. Kružite bokovima. Dignite ruke iznad glave i ravnih leđa i nogu se savijte prema naprijed, ako možete, dotaknite pod (uttanasana). Dok vam glava visi, protresite ju i rastegnite vrat u svim smjerovima. Vratite se gore u početnu stojeću poziciju (tadasana) i zaokružite ramenima prema naprijed i prema natrag. Uživajte u svakom od ovih pokreta, pokušajte osjetiti gdje su vam napetosti, koji vas dio tijela zateže, a koji pokreti idu lagano. Višak kilograma vjerojatno ne smeta da napravite bilo koju od ovih laganih vježbi za zagrijavanje, a ako ih ponovite par puta, razmišljajući o svakom pokretu, i u svaki uključite udah i izdah, upravo ste počeli raditi jogu.

Postupno, svaki dan u ovaj niz dodajte nešto novo: podignite se na nožne prste i visoko dignite ruke iznad glave ili podignite koljeno rukama i približite ga trbuhu, možda možete cijelu nogu dignuti paralelno s podom uz pomoć trake koju ugazite na sredini, a krajeve dižete koliko možete visoko. Ne preko granice boli.

Nakon zagrijavanja ponovite chaturangu par puta dinamično, a onda ju zadržite u raznim modifikacijama.

Promjene dolaze same

Dok vježbate, razmislite bez kritiziranja o tomu zašto ste (ako ste) uopće deblji ili mršaviji od svoje idealne mjere i što je dovelo do oblika tijela kojim niste zadovoljni? Promotrite sebe i propitajte svoj karakter koji je, uz genetsko nasljeđe, krivac za sliku kakvu vidite i razmislite što možete promijeniti da biste se u svom tijelu osjećali bolje.

Tek kad uspostavimo kontrolu nad tijelom i navikama, svjesno se možemo disciplinirati i svakodnevno vježbati, manje i kvalitetnije jesti, prihvatiti vlastite granice i realno odrediti ciljeve koje želimo postići unutar realnog vremenskog roka. Sve to može se i bez joge, ali uz jogu to ide bez mučenja. Disanjem i vježbama pranajame (kontrola životne energije) osvijestit ćemo blokade u tijelu, kojima energija ne teče i zaustavlja nas te vraća na početak. Prihvatit ćemo svoje tijelo mirnije i biti mu zahvalni na svemu što može napraviti da se osjećamo bolje. Fokusirat ćemo se na male promjene koje uz redovito vježbanje vrlo brzo započnu, a posljedice su pravilnog protoka energije. Fokus neće biti samo na gubljenju kilograma, to će biti posljedica kad se pomirimo sa svojim tijelom i postanemo saveznici.

Linker
28. travanj 2024 21:22