FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
savjeti stručnjaka

Čuvajte se ozljeda! Evo kako na siguran način dovesti tijelo do top forme

Pripremite tijelo, zagrijavanje i aktivacija mišića neophodni su predradnja za sve fizičke aktivnosti


Proteklo zimsko razdoblje, uskršnji blagdani ali i posljedice pandemije koronavirusa značajno su utjecali na smanjenje tjelesne aktivnosti te samim time brojne građane doveli do neželjenih kilograma, lošijeg zdravlja i forme. Dolazak toplijih dana idealan je za promjenu loših navika te podizanje razine aktivnosti kako bi prije svega ojačali imunitet i očuvali svoje zdravlje. Cijenjeni magistar kineziologije, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u području rehabilitacije i osteopatske manipulacije kralježnice Matija Jakšić čiji je rad cijenjen kako u Hrvatskoj tako i u susjednoj Sloveniji pa sve do dalekog Dubaia, donosi ključne preporuke kako pravilno vježbati, a da pritom raznim ozljedama koje prijete ne ugrozimo svoje zdravlje.


Kako pripremiti tijelo

- Iznimno je važno izabrati primjerenu aktivnost za dob i svoje sposobnosti. Ne precjenjivati svoje mogućnosti i postepeno napredovati u aktivnosti koju smo izabrali. Jednako je važno izabrati primjerenu opremu za aktivnost, konzultirati se sa stručnjakom ili kolegom koji je iskusniji i zatražiti savjet - ističe Matija te dodaje:

- Pripremite tijelo, zagrijavanje i aktivacija mišića neophodni su predradnja za sve fizičke aktivnosti. Završite aktivnost s dobrim rastezanjem i u trenutku kada još uvijek imate energije za to. Čovjek kada je preumoran počinje gubiti fokus i formu pokreta koje izvodi te tu dolazi do pogreške pa tako i ozlijede - kaže.

Sve savjete ovog stručnjaka koji u svom bogatom iskustvu iza sebe ima rad sa uspješnim profesionalnim sportašima ali i rekreativcima svih dobi, posebnim skupinama i slijepim osobama, zaista je nužno usvojiti prije početka bilo kakve tjelesne aktivnosti kako bismo izbjegli ozljede koje kod rekreativaca dolaze iz širokog spektra.

- Tu su uganuća, lomovi i raznorazni udarci što se događaju zbog neopreznosti tijekom izvođenja tjelovježbe; npr. uganuća zgloba ili iskakanje koljena tijekom trčanja ili skokova kod momčadskih sportova ili uklještenja kod pogrešnog izvođenja vježbi s utezima. Često susrećemo i ozlijede koje se dešavaju zbog prijašnjih problema koji se aktiviraju ili pogoršavaju sezonskom rekreacijom. Na primjer ukoliko imamo ravna stopala i bavimo se trčanjem doći će do raznih bolova u koljenima i leđima ili ukoliko imamo degenerativne promjene u kostima/zglobovima i počnemo dizati utege doći će do novih problema najčešće u kralježnici - upozorava Matija.

Svakom problemu potrebno je pristupiti individualno, a upravo vodeći se ovim principom ovaj je razvio specifičan koncept koji se u svojoj osnovi sastoji od masaže, manipulacije, korektivnih vježbi i vježbi disanja te po potrebi mehaničkim pomagalima kao što su elektrostimulacija i ultrazvuk. Ovisno o tegobi prilagođava se i metoda koja je najprimjerenija. Na ovaj način većinu tegoba rješava se u kratkom vremenu, no to svakako nije niti rješenje niti opravdanje za nepravilno izvođenje tjelesnih aktivnosti koje prvenstveno i dovode do problema.

- Najbolje bi bilo da se više bavimo prevencijom a manje rehabilitacijom i na taj način uštedimo mukotrpno vrijeme a i novac . zaključuje Matija Jakšić

Linker
19. travanj 2024 00:52