FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što se čeka

Brzo hodanje pomaže sagorijevanju kalorija, ubrzava metabolizam, smanjuje rizik od infarkta! Samo se treba držati nekih pravila

Znanstvenici su otkrili da od 30 do 60 minuta žustrog hoda dnevno donosi odlične rezultate


Nije komplicirano, nije skupo, nije grubo i idealno je za sve koji inače ne treniraju. Brzo ili sportsko hodanje, iako nedovoljno poznata, prava je atletska disciplina, a i pravi fitness trend. Brzo hodanje prati još jedna zabluda: djeluje jednostavno, no hodanje velikom brzinom u okviru pravila zahtijeva znatnu snagu i izdržljivost.

Pravila kažu: treba napredovati korakom tako da hodač ima kontakt s podlogom, odnosno da ni u jednom trenutku nema vidljivog gubitka tog kontakta. Prednja noga mora biti ispružena (ne savinuta u koljenu). Naravno, profesionalci dostižu zavidne i nedostižne brzine, a rekreativci znatno sporije. No, brzo hodanje je itekako poželjna rekreacija. Pomaže sagorijevanju kalorija, jača mišiće, pokreće cijeli organizam. Osim što održava kondiciju, poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, odlično utječe na psihičko stanje. Hodanje smanjuje i rizik od srčanih bolesti. Samo tri sata brzog hodanja tjedno smanjuju rizik od srčanog infarkta za čak 30 do 40 posto!

Znanstvenici su otkrili da od 30 do 60 minuta žustrog hoda dnevno donosi odlične rezultate. No, prvi rezultati neće biti vidljivi odmah, trebat će dva mjeseca. Nakon svega nemojte se iznenaditi ako vidite kako na stazi brzi hodač pretječe nekog trkača... Moguće je!


Zagrijte se

Istegnite mišiće da biste spriječili bolove i ozljede, a to ponovite i nakon hodanja. Treba znati da se tenisice za brzo hodanje razlikuju od onih za trčanje - moraju biti fleksibilne kako bi pratile pokret stopala. Odaberite tenisice čiji vam se stražnji kraj ne zarezuje u Ahilovu tetivu dok koračate. Tenisice bi trebale imati i dovoljno mjesta za prste da bi se mogli slobodno pomicati. Brzo hodanje odgovara većini ljudi. Odlučite li se za brzo hodanje i budete ustrajni, to će vam pomoći da održite kondiciju i poželjnu tjelesnu težinu

Linker
24. travanj 2024 17:05