Čak i ako redovito vježbate i pazite kako se hranite, uvijek ima prostora za poboljšanja.
 Foto: iStock
Spremni na izazov?

10 laganih testova otkrivaju je li vaše tijelo još uvijek u formi kao nekad

Jeste li ikada trčali ili samo hodali uz stube i toliko se uspuhali dok niste došli do cilja da vam je bilo neugodno? Sami sebe ste iznenadili koliko ste bez forme. I u pravu ste. Ake se zadišete čak i na najmanji napor, to je znak da se treba pokrenuti.

Ako vas zanima u kakvoj ste uistinu formi, ovih 10 testova odličan su pokazatelj.

1. Dva sata tjedno vježbate umjereno do jako

Prema istraživanju znanstvenika Klinike Mayo, svi bi trebali provoditi najmanje 150 minuta tjedno u umjerenoj aktivnosti, a to podrazumijeva razne oblike napora, od žustrog hodanja do košenja travnjaka. Za intenzivniju aktivnost poput trčanja ili aerobika preporuka je 75 minuta. Ove smjernice trebale bi biti minimum, ali ako želite bolju kondiciju, pokrenite se i bavite bilo kakvim sportom kad god je moguće. Ako ipak niste u prilici i ne da vam se toliko vježbati, intervalni treninzi koji podrazumijevaju naizmjenično vježbanje visokim i niskim intenzitetom dobri su za početak podizanja forme.

2. Lako možete do prstiju na nogama

Ako želite testirati koliko ste fizički sposobni, pokušajte dodirnuti prste na nogama ili ispreplesti ruke oko tijela. Ako su vam mišići jako zategnuti i ne možete izvesti ovu vježbu, vrijeme je
da se aktivirate i potražite prvi studio za jogu.

3. Možete izdržati u planku 60 sekundi

Plankovi su dobra vježba za jačanje i stabilizaciju mišića trupa i zdjelice, što pruža potporu cijelom tijelu. Ako možete izdržati u tom položaju minutu i dulje, to je znak da imate snažne trbušne mišiće i donji dio leđa i da ste u prilično dobroj formi. Za još veći izazov i podizanje forme pokušajte varijaciju planka: bočni plank ili izvođenje iste vježbe s podignutom i ispruženom nogom i suprotnom rukom.

4. Možete pretrčati tri kilometra

Utrka od dvije milje, što je otprilike 3,2 kilometra, test je koji američka vojska koristi za testiranje kondicije. Smatraju da je to dovoljno duga dionica da se provjeri nečija izdržljivost, a opet dovoljno kratka da vas ne slomi. Ako želite biti u dobroj formi, ne smijete zaboraviti na važnost unakrsnog treninga kao što je biciklizam, plivanje i druge aerobne aktivnosti.

Foto: iStock
Zdravi lako pretrče 200 m, ali sprint na 200 m otkrit će snagu i brzinu. Kako vam to ide?

5. Spavate kao beba

Vjerovali ili ne, dobar san je pokazatelj jeste li u formi ili niste. Istraživanja su pokazala da tjelovježba može ojačati cirkadijani ritam i pomoći svima koji se bore s nesanicom. Ako imate problema s kvalitetom sna, a niste redovito aktivni, pokušajte u svoju dnevnu rutinu uključiti neke umjerene aktivnosti poput brzog hodanja. Ako ste u formi, garantirano ćete i dobro spavati.

6. Imate pravilan ITM

Indeks tjelesne mase okvirni je pokazatelj jeste li premršavi, normalni ili predebeli, a računa se tako da se tjelesna masa u kilogramima podijeli s kvadratom visine u metrima. Ako imate manje od 18,5, znači da ste pothranjeni, zdrave osobe su u kategoriji od 18,5 do 24,9, a sve iznad 25 znak je prekomjerne težine. Izračun ITM-a dobar je početak provjere u kakvom ste stanju, iako ima ograničenja: unos dobi, visine i težine ne razlikuje količinu masnoća i mišića u tijelu. Za detaljan izračun postotka masnog tkiva koriste se posebni aparati.

7. Možete napraviti 20 iskoraka

Ako ste u stanju napraviti 20 pravilnih iskoraka a da ne izgubite ravnotežu, u dobroj ste formi. Iskorak je izvrsna vježba za jačanje i izgradnju mišića nogu i stražnjice. Ako želite sami sebe dodatno izazvati, uključite u vježbanje i bočne iskorake, a u rukama imajte bučice za dodatno opterećenje.

8. Imate nizak broj otkucaja srca

Ako ste redovito tjelesno aktivni, tijekom tjelovježbe srce ubrzano kuca, a nizak broj otkucaja tijekom mirovanja obično je znak da ste u dobroj formi. Normalan raspon broja otkucaja je između 50 i 100 u minuti, iako je kod većine ljudi u mirovanju između 60 i 80 u minuti. Dok neuobičajeno nizak broj otkucaja kod neaktivne osobe može biti jasan pokazatelj lošeg stanja srca, kod većine sportaša to je znak da su u dobroj formi. U kakvoj ste kondiciji, možete izmjeriti i tako da provjerite koliko vremena treba srcu da se vrati na normalan broj otkucaja od trenutka kada ste završili vježbanje. Što ste fizički spremniji, brže ćete se oporaviti.

Foto: iStock
Ako vam plank i sklekovi ne zadaju problem čak i ako ih izvodite minutu i dulje, imate jak trbušni zid, mišiće leđa i ruku..

9. Možete istrčati 200 metara u manje od 30 sekundi

Gotovo svatko zdrav lako će pretrčati 200 metara, ali sprintom na tu udaljenost testirat ćete svoju brzinu i snagu. Olimpijski prvak Usain Bolt pretrči 200 metara u manje od 20 sekundi, tako da ovih 30 i nije toliko brzo. Ali ako uspijete istrčati za manje od tog vremena, svakako trebate biti impresionirani sami sobom.

10. Možete ustati s tla bez pomoći

Sve što morate učiniti je sjesti na pod (ne na koljenima), a zatim ustati ne pomažući se rukama, koljenima ili drugim dijelovima tijela. Ovaj jednostavan test otkriva mišićnu snagu, fleksibilnost, ravnotežu i koordinaciju.

Linker
25. travanj 2024 21:33