Koje naslove čuvate za godišnji?
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
iskoristite godišnji

Znamo koliko treba čitati za bolje zdravlje mozga

Otvorite knjigu i uronite u stranice, da se stvarno upoznate s likovima i naučite nešto novo

Održavanje zdravlja mozga podrazumijeva svakodnevne intervencije i uravnotežen, holistički pristup kako biste zadržali kognitivnu snagu tijekom godina. To uključuje dobar izbor namirnica, vježbanje i hidrataciju... No, još je jedna vrlo jednostavna životna navika koja, ako se dosljedno provodi, održava zdravlje mozga cijeli život - čitanje.

Izgubljena navika

Neuroznanstvenica Kristen Willeumier, autorica knjige "Biohack Your Brain", savjetuje da bismo trebali čitati svakog dana od 15 do 30 minuta.

- Čitanje je davno izgubljena navika. Naravno, možete reći da čitate svaki dan tekstove na društvenim medijima, ali to su često tek kratkotrajna iskustva. Umjesto toga, otvorite knjigu i uronite u stranice, da se stvarno upoznate s likovima i naučite nešto novo. Kada mozak uči, oblikuje kognitivne karte, a što više čitate kako starite, bolje ćete održavati mentalnu oštrinu - objašnjava Willeumier. Istraživanja su također pokazala da je čitanje romana povezano s kratkoročnom i dugoročnom memorijom, da su oni koji su se bavili mentalno stimulirajućim aktivnostima - poput čitanja, imali sporiji pad kognitivnih sposobnosti kasnije u životu. Također, učenje novih stvari, poput, primjerice, izražajnog čitanja, može poboljšati pamćenje u starijoj odrasloj dobi. Čak možete poboljšati trening mozga brzim čitanjem ili učenjem bržeg skeniranja stranica. Zato ne čekajte - pronađite knjigu koja vas zanima, jer tako povećavate izglede da ćete čitati duže.

Linker
16. svibanj 2024 11:06