Ima protuupalni i antibakterijski učinak i analgetička svojstva pa može smanjiti bol uzrokovanu ranama, ozljedama, ali i kroničnim upalama i bolestima

 SHUTTERSTOCK
zdravlje

Začin koji sigurno imate doma - štiti od kroničnih bolesti, poboljšava rad jetre, a pomaže i kod nesanice te visokog tlaka

Topao, zavodljiv, egzotičan i neuhvatljivo slatkast i pikantan, muškatni oraščić vaše će kulinarske sposobnosti podignuti na višu razinu. Samo prstohvat tog začina može značiti razliku između običnog i pomalo dosadnog jela i prave poslastice kojom ćete izazvati divljenje ukućana i gostiju. Prstohvat je dovoljan i za mnoge pozitivne učinke na zdravlje, no svako pretjerivanje s količinom može biti vrlo opasno

Muškatni oraščić je začin koji se koristi u kuhinjama širom svijeta i ima niz dobrobiti za zdravlje, ali i neke nuspojave koje mogu biti neugodne, pa čak i opasne. Dragocjen je dodatak mnogim jelima, ali i sastojak učinkovitih prirodnih terapija za razne zdravstvene probleme. Ovaj vrlo popularan začin dobiva se od sjemenki biljke Myristica fragrans, zimzelenog tropskog stabla porijeklom iz Indonezije. Na tržištu se nudi u obliku cijelog sjemena ili u prahu, a ima topao okus koji blago podsjeća na lješnjak. Iako se smatra slatkim začinom, nema onaj šećerni okus u pozadini i upravo je zbog te prilagodljivosti tako savršen začin i za slana i za slatka jela. U našim krajevima češće se koristi zbog svog okusa, odnosno kao začin jelima, nego zbog svojih dobrobiti za zdravlje, no ovaj začin sadrži spojeve i aktivne tvari koje mogu pomoći u prevenciji nekih bolesti i očuvanju zdravlja.


Muškatni oraščić i muškat

Iako potječu od istog stabla, muškatni oraščić i muškat se razlikuju. Muškat je ovojnica sjemenke koja se ljušti i potom melje, a muškatni oraščić je sjemenka koja se može koristiti cijela ili u prahu, odnosno naribana. No, razlikuju se i po okusu: muškatni oraščić je više slatkastog i blagog okusa, dok je muškat blago pikantan i ima okus koji bi se mogao opisati kao kombinacija papra i cimeta.

image
SHUTTERSTOCK


Brojne dobrobiti za zdravlje

Muškatni oraščić obiluje antioksidansima koji mogu prevenirati stanična oštećenja te štititi od razvoja kroničnih bolesti. Ima protuupalni učinak zahvaljujući sposobnosti da blokira neke upalne enzime te antibakterijski učinak. Jedan od aktivnih principa u ovom začinu ima prirodna analgetička svojstva te je dodavanjem muškatnog oraščića jelima moguće smanjiti bol uzrokovanu ranama, ozljedama, kroničnim upalama te bolestima kao što je artritis. Još jedna dobrobit je to što zahvaljujući sadržaju vlakana, koja zadržava čak i kad je nariban ili u prahu, može stimulirati probavne procese potičući crijevnu peristaltiku. Uz to pospješuje lučenje želučanih sokova koji dodatno olakšavaju probavu. Manje poznata dobrobit muškatnog oraščića je da usporava propadanje kognitivnih funkcija osoba sa staračkom demencijom ili Alzheimerom zahvaljujući aktivnim tvarima miristicinu i macelignanu koji održavaju normalno funkcioniranje mozga. Dobar je i za zdravlje bubrega i jetre jer im pomaže u čišćenju toksina, a aktivni spojevi koje sadrži pomažu u rastapanju bubrežnih kamenaca te u poboljšanju rada bubrega i jetre. Nekoliko je istraživanja pokazalo da određeni spojevi iz ovog začina i ulja koje se dobiva od njega mogu učinkovito izazvati apoptozu (staničnu smrt) stanica leukemije te tako zaustaviti razvoj ove vrste raka.


Protiv lošeg zadaha, nesanice, visokog tlaka...

U narodnoj medicini muškatni oraščić je vrlo cijenjen kad je riječ o zdravlju usne šupljine. Naime, antibakterijski učinak nekih njegovih komponenti pomaže u rješavanju problema kao što je loš zadah te je stoga ovaj začin čest sastojak zubnih pasta i vodica za ispiranje usta. Sadrži i eugenol, spoj koji ublažava zubobolju. Muškatni oraščić se odavno koristi i kao kućni lijek protiv nesanice, za što je dovoljno staviti prstohvat začina u toplo mlijeko. Za to je zaslužan visok udio magnezija, minerala koji smanjuje živčanu napetost te potiče lučenje serotonina - hormona koji mozak pretvara u melatonin, a on je nužan za uspavljivanje. U ovom začinu ima i kalija, koji djeluje kao vazodilatator koji opušta i širi krvne žile te tako smanjuje krvni tlak i opterećenje za kardiovaskularni ustav. Narodna medicina muškatni oraščić koristi i za poboljšanje zdravlja kože. Obično se priprema pasta od muškatnog oraščića, vode i meda koja se nanosi na kožu kako bi smanjila upalu i nadraženost.

Zahvaljujući kalciju muškatni oraščić čini kosti čvršćima te pomaže kod osteoporoze, dok željezo koje sadrži pomaže u poboljšanju krvne slike i smanjuje rizik od anemije.


Kako ga upotrijebiti kao lijek

  • Patite li od žgaravice, nadutosti ili nekih drugih probavnih tegoba, u čaj od metvice dodajte prstohvat muškatnog oraščića.
  • Ako imate gingivitis, odnosno upalu desni, ili vas boli zub, u šalicu vruće vode dodajte pola žličice muškatnog oraščića. Ostavite da se tekućina ohladi, a zatim njome redovito ispirite usnu šupljinu. Nemojte je progutati nego je nakon mućkanja u ustima ispljunite.
  • Trpite li bilo kakve bolove, bilo uzrokovane ozljedama, ranama, istegnućima ili upalnim stanjima kao što je artritis, u bolna mjesta u tijelu utrljajte eterično ulje muškatnog oraščića i to će vam trenutačno olakšati bolove.

S muškatnim oraščićem štedljivo!

Da, koliko god bio dragocjen za zdravlje, muškatni oraščić može biti i štetan, odnosno može imati neugodne nuspojave. No, ne morate se brinuti niti pitati što vam se može dogoditi ako ga koristite samo u vrlo malim, preporučenim dozama. Kod upotrebe ovog začina ključna riječ je - malo. Naime, konzumiranje u velikim količinama može dovesti čak i do otrovanja. Prekomjerne doze mogu imati psihotropne učinke, izazvati halucinacije, ali i konvulzije, nepravilne otkucaje srca i povraćanje. Kako biste maksimalno iskoristili dobrobiti muškatnog oraščića i izbjegli svaki rizik od nuspojava, dovoljno je da ga koristite u malim količinama te nikada ne prijeđete gornju preporučenu granicu od 2 grama dnevno. Također valja upozoriti da se konzumacija muškatnog oraščića ne preporučuje u trudnoći jer može uzrokovati pobačaj, a trebaju ga izbjegavati i osobe koje boluju od epilepsije ili neuroloških problema.


U kuhinji

Muškatni oraščić koristi se prvenstveno za začinjanje i dodavanje mirisa jelima koja obogaćuje svojim profinjenim, slatkastim, egzotičnim te blago pikantnim okusom. Kao što je spomenuto, izuzetno je prilagodljiv začin te se u kuhinji može upotrijebiti na bezbroj načina. Za početak, može se koristiti sam ili u kombinaciji s drugim začinima, a u tom slučaju najčešće se kombinira s cimetom, kardamomom i đumbirom te klinčićima, i to naročito u blagdanskim receptima za božićne keksiće te u američkim receptima za tortu od bundeve ili pitu od jabuke. Sam muškatni oraščić možete upotrijebiti za začinjanje bešamela, pirea ili smjese za mesne polpete, ali i za začinjanje kolača, keksa, torti, voćnih salata i raznih krema. Može se posuti po batatima, običnom krumpiru ili bundevi - kuhanoj ili pečenoj, a od povrća najbolje se s njegovim okusom sljubljuju šparoge, bundeva, gljive i špinat. Odličan je i za začinjanje složenaca od mesa i povrća te za kremaste juhe i variva. Muškatni oraščić može se dodati u niz toplih i hladnih pića poput čaja, soka od jabuke, vruće čokolade, mlijeka i razne smoothieje. No, može se koristiti i za aromatiziranje koktela i alkoholnih pića kao što su kuhano vino, punč i slično. Na Srednjem istoku muškatni oraščić se naveliko koristi za obogaćivanje okusa mesa, jaja i sireva, dok se primjerice u Italiji često dodaje u nadjev za torteline i raviole s mesom, sirom ili špinatom. S obzirom na to da ima osebujan i dosta izražen okus, vrlo je zanimljivo koristiti ga za začinjanje vegetarijanskih burgera i faširanaca, kao i za veganska jela poput tofua ili seitana kojima može podariti bogatiji i intenzivniji okus.


Kako ga čuvati

Mljeveni muškatni oraščić stavite u hermetički zatvorenu posudu te je odložite daleko od izvora topline, svjetlosti i vlage. Ako se pravilno skladišti, može ostati svjež oko šest mjeseci. Cijeli muškatni oraščić može se čuvati duže, ali također treba paziti da ne bude izložen toplini i vlazi. Ako ga koristite samo povremeno, radije kupite cijelu sjemenku nego muškatni oraščić u prahu tako da svaki put kad ga upotrijebite, možete uživati u njegovoj svježoj, opojnoj aromi i mirisu.

Linker
15. travanj 2024 14:01