FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ZDRAVLJE

Zabrinjavajući simptom raka pluća može se pojaviti u ruci i ramenima, ali i na licu

Osim uobičajenih simptoma poput dugotrajnog kašlja, evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.


Simptome raka pluća nije uvijek lako otkriti u ranim fazama, ali u pravilu rano otkrivanje raka daje najbolje šanse za njegovo liječenje. Osim uobičajenih simptoma poput dugotrajnog kašlja, evo nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju.

Najčešći oblik raka pluća javlja se u dišnim putovima koji vode u pluća, a to često uzrokuje simptome poput kratkog daha, zviždanja i dugotrajnog kašlja s krvlju ili sluzi.

Ako se tumor nalazi na vrhu pluća, može stvoriti pritisak na živce i krvne žile koje idu u ruku, što tada može izazvati bol i slabost u udovima. Često tu slabost prati uporan osjećaj probadanja.

Još jedan znak koji se javlja u ranoj fazi raka pluća su promjene prstiju - vrhovi prstiju natečeni su zbog nedostatka kisika.

Osim što uzrokuje bol ili slabost u ruci, ramenima i ponekad u prsima, u nekim slučajevima tumor može pritisnuti protok krvi u glavu, što rezultira i oticanjem oko lica.


Drugi simptomi koji mogu upućivati na rak pluća:

  • kašalj koji ne nestaje nakon 2 ili 3 tjedna,
  • dugotrajni kašalj koji se pogoršava,
  • infekcije prsnog koša koje se stalno vraćaju,
  • iskašljavanje krvi,
  • bol pri disanju ili kašljanju,
  • dugotrajni nedostatak daha,
  • stalni umor ili nedostatak energije,
  • gubitak apetita ili neobjašnjivi gubitak težine.

Vrlo često mnogi od navedenih simptoma mogu biti uzrokovani i drugim bolestima, ali održavanje općeg zdravlja i izbjegavanje čimbenika rizika prvi su koraci u smanjenju rizika od raka pluća.

Rak pluća često se širi brže od drugih oblika raka, pri čemu se stanice raka šire krvlju i u druge dijelove tijela, a to nerijetko znači i da se ova vrsta raka otkriva tek nakon što se proširi. Većina onih koji imaju dijagnozu su stariji od 60 godina i/ili pušači. Osim pušenja (i pasivno pušenje) rak pluća može uzrokovati, zračenje i izloženost tvarima poput štetnih spojeva azbesta, kroma i nikla.


ČITAJTE I:

Linker
11. travanj 2024 10:31