SHUTTERSTOCK
Obratite pozornost

Vrijeme je za pretrage! Ovo su znakovi da vam je jetra puna toksina, a to može dovesti do opasnih stanja

Jetra je najveća žlijezda u našem tijelu i iznimno važan organ koji ima brojne funkcije, ali ako je puna toksina, može izazvati probleme

Problemi s jetrom pogađaju sve veći broj ljudi. Najčešći uzrok je zlouporaba alkohola, ali može postojati i niz drugih razloga. Kada jetra ne funkcionira ispravno, postoji nekoliko znakova koji mogu upućivati da nešto nije u redu.


Koji znakovi upozoravaju da vam je jetra puna toksina?

Loš zadah je jedan od simptoma. Jetra ima veliki broj uloga u tijelu, uključujući metabolizam masti i regulaciju hormona. Jedna od najvažnijih funkcija je filtriranje toksina iz krvi, obično filtrira oko 1,4 litre krvi svake minute, piše The Mirror. Ali kada postoji problem s vašom jetrom, razine toksina mogu porasti što dovodi do raznih zdravstvenih problema. Kako bi se izbjegla trajna oštećenja, uočavanje znakova je ključno da bi se izvršile odgovarajuće promjene:

  • Fetor hepaticus je karakterističan zadah koji mogu imati osobe s oboljenjem jetre i nije ugodan. Ljudi ga opisuju kao miris po mješavini pokvarenih jaja i češnjaka
  • Glavobolje i migrene
  • Pretjerano znojenje
  • Nadutost koja nije izazvana obilnim obrokom može biti zbog nakupljanja tekućine u trbuhu, a to, pak, upućuje na oštećenje jetre
  • Paučinaste vene
  • Žuta koža i oči - kada oči ili koža postanu žute boje, znanost to zove žuticom. Sama žutica nije bolest već simptom mogućih ‘kvarova‘. Normalno, žutica se pojavljuje kada oboljela jetra akumulira previše bilirubina - žutog pigmenta koji nastaje razgradnjom mrtvih crvenih krvnih stanica u jetri
  • Oticanje nogu i gležnjeva

Jetra puna toksina čak i u ranoj fazi može izazvati ozbiljne probleme. Ako se ne liječi, mogu nastati trajni ožiljci na jetri ili ciroza, što dovodi do potpunog zatajenja ovog organa ili čak smrti.

- Ciroza je bolest u kasnom stadiju u kojoj je zdravo jetreno tkivo zamijenjeno tkivom punih ožiljaka, a tada je jetra trajno oštećena - objašnjavaju iz Klinike Cleveland.

Alkohol

NHS napominje da prekomjerna konzumacija alkohola tijekom duljeg razdoblja može dovesti do nakupljanja toksina koji mogu oštetiti jetru i smanjiti njezinu sposobnost regeneracije. Acetaldehid je toksični nusprodukt koji nastaje kada jetra razgrađuje alkohol. Može se akumulirati u jetri, uzrokujući trajne ožiljke i smrt jetrenih stanica.

- Alkoholom uzrokovana bolest jetre obično nema simptoma sve dok organ nije ozbiljno oštećen - upozorava britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Srećom, može se dijagnosticirati uz nekoliko jednostavnih pretraga koje može napraviti vaš liječnik opće prakse. Ako osjetite bilo koji od gore navedenih neobičnih simptoma ili ste zabrinuti zbog stanja svoje jetre, obratite se svom liječniku.

Što pomaže kod svih bolesti jetre

  • Pazite na unos masnoća, prednost dajte hladno prešanim biljnim uljima poput maslinovog.
  • Većinom jedite integralne žitarice, povrće i voće, nemasno meso, ribu.
  • Pojačajte detoksikaciju jetre unosom šparoga, cikorije, radiča, rikule, maslačka, brokule, kupusa, kelja i cvjetače te tamnozelenog lisnatog povrća.
  • Smanjite unos soli.
  • Smanjite unos alkohola.
  • Odmah prestanite pušiti.
Linker
05. ožujak 2024 18:47