Metvica sadrži antioksidanse, kalij, vitamine b skupine...
 Getty Images
širok raspon djelovanja

Vrijeme je za čaj od mente - pomaže u borbi protiv različitih infekcija, a ubrzava i metabolizam

Ako se konzumira u razumnim količinama, ovaj čaj uglavnom ne izaziva nuspojave

Metvica ili menta ima širok raspon djelovanja - od osvježavanja daha do smirivanja želuca. Negdje na toj dugačkoj skali smjestilo se i antibakterijsko djelovanje te pomaganje radu imunosnog sustava. Ugodnog okusa i arome, čaj od metvice i ne treba imati neko posebno djelovanje da bismo ga poželjeli popiti. No, kad znamo da, povrh navedenoga, još ubrzava metabolizam, pomaže gubitku kilograma, poboljšava izgled kože, olakšava san itd., pijemo ga još radije.

Kao pomagač kod sezonskih viroza čaj od metvice ističe se po svom djelovanju na imunosni sistem. Metvica ima antibakterijska svojstva pa pomaže u borbi protiv različitih infekcija, a najvažniji sastojci pri tome su brojni antioksidansi, kalij i vitamine B skupine. Sezonske bolesti stvaraju nam i stres, a što se tiče ublažavanja stresa i tjeskobnosti, čaj od metvice jedan nam je od najboljih saveznika.


Mentol iz ove biljke uspješno ublažava grčeve i opušta mišiće

Kad smo bolesni, ključno je dobro se naspavati, a začepljen nos, visoka tjelesna temperatura i neugodan kašalj često nam to ne dopuštaju. Zato je dobro prije spavanja popiti šalicu čaja od mente, pomoći će nam da se opustimo i utonemo u miran san. Sigurnom količinom smatraju se dvije šalice čaja od metvice na dan, a maksimalno četiri.

Ako se konzumira u razumnim količinama, ovaj čaj uglavnom ne izaziva nuspojave, no ipak može imati neka negativna djelovanja. Moguće su mučnine, ali i smanjena produkcija sperme. Pije li se konstantno, može izazvati određene probleme s radom srca. Kako bi se to izbjeglo, trebalo bi prekinuti konzumaciju nakon 14 dana pa nastaviti tek nakon više dana stanke.


PRIPREMA ČAJA OD METVICE

U čajnik ili prikladnu posudu stavite listove metvice i blago ih pritisnite drvenom žlicom kako bi se iz njih bolje otpustila eterična ulja. Tada prelijte kipućom vodom (oko 150 ml vode na čajnu žlicu lišća), poklopite i ostavite desetak minuta, ovisno o tome koliko jak okus želite. Zasladite tek kad ulijete čaj u šalicu.

Linker
15. travanj 2024 17:42