FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zapanjujući podaci

Više od 50 posto populacije pati od glavobolja svake godine, može li se to spriječiti?

Tim pod vodstvom epidemiologa s Norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju analizirao je epidemiološke studije o glavoboljama od 1961. do kraja 2020.

Za neke glavobolja znači samo da je vrijeme za uzeti tabletu. No, mnogi od nas pate zbog puno ozbiljnijih i dugotrajnijih glavobolja, pokazalo je novo istraživanje čiji podaci su zapanjujući. Tim pod vodstvom epidemiologa s Norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju analizirao je epidemiološke studije o glavoboljama od 1961. do kraja 2020., a podaci uključuju opće glavobolje, migrene i tenzijski tip glavobolje. Rezultati su pokazali da čak 52 posto nas svake godine pati od nekog oblika glavobolje. 357 studija koje su bile uključene u analizu uglavnom dolaze iz razvijenih zemalja, a među njima nisu samo kliničke studije, već i istraživanja koja su obuhvatila zaposlenike raznih tvrtki, studente i medicinsko osoblje u bolnicama.

Kad se sve zbroji, autori su procijenili da je globalna prevalencija migrene 14 posto, a tenzijskog tipa glavobolje 26 posto. Svakog dana 15,8 posto svjetske populacije ima glavobolju, ističu autori ove revizije studija. Otkrili su i da su svi tipovi glavobolja bili češći kod žena nego kod muškaraca, s tim da je najveća razlika prisutna kod migrene (17 posto žena i 8,6 posto muškaraca pate od migrene). Također, žene su češće govorile o glavoboljama kao o trajnom zdravstvenom problemu, s tim da je 6 posto žena izjavilo da ima glavobolju 15 ili više dana mjesečno u usporedbi s 2,9 posto muškaraca koji jednako često pate od glavobolja.

Mnoge od analiziranih studija imale su vlastite procjene globalne prevalencije glavobolja, no one su dosta varirale od studije do studije.

- Pokazalo se da bi se 6 posto varijacija u procjeni prevalencije migrena moglo objasniti različitim godinama u kojima su studije bile objavljene, s tim da je prevalencija veća što je studija novija. No, kad je riječ o drugim tipovima glavobolja, nije bila uočena povezanost između datuma kad je objavljena studija i procjena prevalencije. Jedno od mogućih objašnjenja za to jest da je učestalost migrena u porastu, no postoje i druga objašnjenja. Uočen porast boja slučajeva migrene s vremenom možda je povezan s okolišnim, fizičkim, bihevioralnim ili psihološkim promjenama, no vjerojatnije je da je povezana s razvojem metodologija tijekom godina, što je za posljedicu imalo bolji pristup liječnicima i bolje dijagnostičke instrumente - kažu autori.

Kad su autori revizije uzeli u obzir metodološke faktore, poput pitanja u screeningu, veličinu uzorka, godinu publikacije i način na koji su se primjenjivali dijagnostički kriteriji, uspjeli su objasniti 29,9 posto varijacija u procjeni učestalosti migrene te mnogo manje za druge tipove glavobolja. Osim toga, smatraju da bi mogli dobiti točniju globalnu procjenu učestalosti glavobolja kad bi mogli prikupiti više podataka iz srednje razvijenih i siromašnih zemalja.

No, unatoč nekim nesigurnostima oko točne brojke globalne prevalencije glavobolja, ova revizija, kao i neka druga istraživanja, pokazuju da glavobolje predstavljaju velik javnozdravstveni problem širom svijeta. Istraživanje Global Burden of Disease iz 2019. otkrilo je da je migrena bila drugi najčešći uzrok invaliditeta te prvi među ženama mlađim od 50 godina.


Kako ublažiti glavobolju

Zagrijte i ohladite

Vjerovali ili ne, namakanje stopala u vrućoj vodi ublažit će glavobolju. Naime, odvlačenje krvi u stopala pomoću vruće kupke smanjit će pritisak na krvne žile glave. Ako glavobolja ne prestaje, dodajte u vodu malo praha gorušice.

Kod tenzijske glavobolje stavite topli oblog na čelo ili potiljak. Toplina će opustiti mišiće tog područja pa će se bolovi smanjiti.

Nakon primjene toplog obloga (ili umjesto njega), možete staviti hladni oblog na čelo. Zamotajte nekoliko kockica leda ili vrećicu zamrznutog graška u krpu ili ručnik. Hladnoća stišće krvne žile, a kad se žile stisnu, više ne pritišću živce. Glavobolja je katkad uzrokovana pritiskom živaca na stražnju stranu vrata pa stavite oblog na mišiće potiljka, što će također pomoći u ublažavanju bola.

Alternativa hladnom oblogu može biti namakanje ruku u hladnoj vodi dok možete podnijeti. Dok su vam ruke u vodi, stalno stišćite i širite prste. To djeluje po istom principu kao i stavljanje hladnog obloga na čelo - hladnoća sužava proširene krvne žile.

Lavanda i metvica

Neka eterična ulja, osobito ulje lavande, može smanjiti ili ublažiti glavobolju. Nježno umasirajte malo lavandina ulja na čelo i sljepoočnice. Lezite i uživajte u opuštajućem mirisu, a za maksimalno opuštanje otiđite u mirnu i zamračenu sobu. Što dulje možete ležati i udisati opuštajući miris, to bolje.

Uz ulje lavande, kod glavobolje pomaže i ulje paprene metvice. Sadrži mentol koji ublažava bol. Njegov miris isprva potiče, a zatim opušta živce koji uzrokuju glavobolju. Ako koristite inhalator, stavite sedam kapi ulja lavande i tri kapi ulja paprene metvice te udišite za olakšanje bolova. Možete staviti i nekoliko kapi ulja paprene metvice na rupčić. Duboko udahnite nekoliko puta.

Pomaže i ako na sklopljene kapke ili čelo stavite ocijeđene vrećice čaja od paprene metvice. Držite pet minuta.

Popijte nešto smirujuće

● Đumbir ima protuupalna svojstva i dugo se koristi kao izvrstan pripravak za ublažavanje glavobolje. Naribajte pola žličice đumbira, pomiješajte ga s čašom vode i popijte. Možete i preliti šalicu vruće vode preko žlice svježe naribanog đumbira. Pustite da se ohladi i popijte. Đumbir je osobito učinkovit protiv migrena i ublažava mučninu koja je često prati. Poznat je učinak đumbira na prostaglandine, tvari slične hormonima koje pridonose upali.

● Pokušajte popiti i šalicu čaja od ružmarina. Nekima to sprečava pogoršanje glavobolje. Prelijte šalicu kipuće vode preko žličice osušenog ružmarina, ostavite deset minuta, procijedite i popijte.

● Starinski pripravak protiv glavobolje bio je crni čaj s nekoliko cijelih klinčića. Crni čaj sadrži kofein, a klinčići imaju protuupalna svojstva.

● Popijte veliku čašu vode i pričekajte da vidite djeluje li. Naime, dehidracija često uzrokuje glavobolju. Štoviše, može narušiti koncentraciju i uzrokovati razdražljivost, čineći simptome još gorima. Srećom, pokazalo se da voda ublažava simptome glavobolje kod većine dehidriranih osoba u roku od 30 minuta do tri sata.

Linker
11. svibanj 2024 20:41