Do izmjena je došlo kako bi kalendar bio još bolji i u skladu sa stalno promjenjivom epidemiološkom situacijom
 Foto: iStock
Novosti u kalendaru cijepljenja

Uskoro će djeca primati jedno cjepivo manje

Prema najavama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, već iduće godine ili u 2018. moglo bi se ukinuti cjepivo protiv tuberkuloze. Isto tako, više nema ni docijepljivanja u prvom razredu osnovne škole cjepivom Di-Te-Per

Piše: Ivana Krnić Petrović


Ako epidemiološka situacija to dozvoli, obavezno cijepljenje novorođenčadi u rodilištu protiv tuberkuloze moglo bi već iduće godine biti ukinuto!
Upravo to predviđa novi Trogodišnji program obaveznog cijepljenja za razdoblje od 2016. do 2018. godine. No da bi do toga došlo, pojašnjavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, potrebno je analizirati brojne podatke i provjeriti rizik od infekcije.
Još jedna promjena u kalendaru jest i ona vezana uz cjepivo protiv difterije, tetanusa i hripavca (Di-Te-Per). Budući da je još 2014. godine donesena odluka da se docjepljivanje djece s treće prebaci na petu godinu života, više nije potrebno docjepljivanje u prvom razredu osnovne škole.

Voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje pri HZJZ-u, prim. dr. sc. Bernard Kaić objašnjava da je do izmjena došlo kako bi kalendar bio još bolji i u skladu sa stalno promjenjivom epidemiološkom situacijom.

Teško je reći koliko je previše

- Djecu je važno cijepiti da ne obole od zaraznih bolesti protiv kojih se cijepe, da se spriječe stotine hospitalizacija godišnje i deseci dječjih smrti svake godine zbog tih bolesti - kaže Kaić i dodaje da postoje brojne zablude vezane uz cjepiva, koje se mogu ugrubo kategorizirati u zablude o učinkovitosti cjepiva i u zablude o sigurnosti primjene cjepiva.
Prim. Kaić također objašnjava da broj docjepljivanja varira od zemlje do zemlje, teško je reći koliko je previše i svatko o tome ima svoje mišljenje.
- Zna se koliko je minimalno potrebno, a dodatna docjepljivanja povećavaju sigurnost. Od ove godine imamo u programu dva docjepljivanja protiv difterije i tetanusa manje nego što smo imali ranije. To je promijenjeno jer ta dva docjepljivanja, iako povećavaju sigurnost i zaštitu populacije, nisu nužna u ovom trenutku - kaže Kaić.

Foto: iStock
U HZJZ-u kažu kako je djecu važno cijepiti da ne obole od zaraznih bolesti protiv kojih se cijepe te da se na taj način spriječe stotine hospitalizacija godišnje

Neki se ne smiju cijepiti

Što se tiče ponašanja na dan cijepljenja, nema nikakvih pravila. Ponašati se treba uobičajeno. Oblozi se stavljaju samo ako nastane crvenilo ili oteklina, a temperatura snižava samo ako poraste.
Unatoč tome što je cijepljenje obavezno, postoje dojenčad i djeca koja se ne smiju cijepiti.
- Riječ je o onima koji imaju kontraindikacije za cijepljenje koje mogu biti privremene poput akutne bolesti s povišenom temperaturom ili trajne poput alergije na sastojke cjepiva - zaključuje Kaić.

Zašto treba cijepiti djecu!

Sprječavanje bolesti protiv kojih se cijepi i njihovih komplikacija:

  • trajna paraliza (polio)
  • kongenitalne malformacije (rubela)
  • trajno oštećenje sluha i vida (ospice)
  • smrt (gotovo sve bolesti protiv kojih se cijepi mogu prouzročiti smrt)
  • osim individualne zaštite cijepljene osobe, kod nekih cjepiva mogući su općenitiji ciljevi poput eliminiranja bolesti (ospice, rubela, difterija) i iskorjenjivanja uzročnika bolesti (polio)

KALENDAR KONTINUIRANOG CIJEPLJENJA U HRVATSKOJ U 2016.

(od rođenja do kraja osnovne škole)

Novorođenčad:

BCG vakcinacija - cjepivo protiv tuberkuloze

Što je tuberkuloza:
Zarazna bakterijska infekcija koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis. Najčešća je primarna tuberkuloza pluća. Infekcija može zahvatiti i druge organe. Ako se ne liječi, 50 posto slučajeva završi smrću.
Simptomi kod djece: temperatura 38-39, ubrzano disanje, nedostatak daha, kašalj

• Ako su rođena u rodilištu, cijepit će se BCG cjepivom odmah u rodilištu.
• Ako nisu rođena u rodilištu, cijepit će se BCG cjepivom do navršena dva mjeseca starosti.
• Sva djeca koja nisu cijepljena u rodilištu, odnosno do dva mjeseca starosti moraju se cijepiti BCG cjepivom do navršene prve godine života.

Novorođenčad žena pozitivnih na hepatitis B (HBsAg-pozitivnih majki - sve trudnice se obvezno testiraju): hepatitis B imunizacija uz primjenu imunoglobulina, u rodilištu odmah po rođenju, prema postekspozicijskoj shemi.

Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB

Difterija - tetanus - hripavac - hepatitis B - influenzae
S navršena dva mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB
••• cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa, poliomijelitisa, haemophilusa influenzae tipa b

Što je difterija:
Zarazna, a može biti i smrtonosna infekcija koju prouzročuje bakterija Corynebacterium diphtheriae. Opasne komplikacije bolesti prouzročuje bakterijski toksin koji može oštetiti srce, živčani sustav, a nerijetko i bubrege. Od difterije obično obolijevaju mlađe osobe u dobi do 15 godina, a bolest može biti smrtna u 10 posto slučajva.

Što je tetanus:
Tetanus je ozbiljna bakterijska bolest koja utječe na živčani sustav, što dovodi do bolne kontrakcije mišića, osobito u čeljusti i vratnih mišića. Tetanus može ometati sposobnost disanja i, u konačnici, ugroziti život.
Što je hepatitis B:

Hepatitis B je virusna bolest jetre akutnog ili kroničnog tijeka. Uzročnik se nalazi u krvi i tjelesnim tekućinama inficirane osobe. Jedan od načina prenošenja jest s inficirane majke na novorođenče tijekom poroda.
Kod djece infekcija hepatitis B virusom češće dovodi do kroničnog vironoštva nego kod odraslih, što znači i veći broj kroničnih hepatitisa, a time i veću mogućnost razvoja ciroze i karcinoma jetre nakon određenog broja godina.

2. godina života:

• po navršenih 12 mjeseci života

Ospice-zaušnjaci-rubeola (MO-PA-RU)

Što su ospice:
Zarazna virusna bolest koja se javlja uz povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj i osip. Uglavnom prolazi bez posljedica, ali moguće su i komplikacije.

Što je rubeola:
Virusna zarazna bolest koju čine opći simptomi, svjetlocrveni mrljasti osip, te otok limfnih žlijezda iza uha i na zatiljku.

Što su zaušnjaci:
Infektivna bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece u dobi od 5 do 10 godina. Manifestira se pojavom edema na žlijezdama slinovnicama. Moguće komplikacije su: upala testisa koja može izazvati sterilitet, upala mozga, meningitis, upala jajnika, upala gušterače.
• Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib ili kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib-hepB (6-12 mjeseci nakon treće doze DTaP-IPV-Hib-hepB)

6. godina života:

DI-TE-PER acelularno (DTaP) ili dTap

(cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa)

I. razred osnovne škole:

Ospice-zaušnjaci-rubeola (MO-PA-RU) (ili prilikom upisa)
+ Polio(IPV)

VI. razred osnovne škole: hepatitis B:

2 puta s razmakom od mjesec dana i treći put pet mjeseci nakon druge doze

VIII. razred osnovne škole:

DI-TE pro adultis (Td) ili dTap + POLIO (IPV)

Što je polio:
Virusna bolest koja se prenosi kroz usta. Izaziva paralizu, a može izazvati i smrt.
(cjepivo protiv difterije i tetanusa)

KADA OTIĆI KOD ZUBARA i OFTAMOLOGA?
Već o prvim mliječnim zubićima potrebno je voditi brigu. Djetetu se treba stvoriti navika higijene zubi, ali i riješiti ga straha od odlaska stomatologu. Preventivni pregledi i upoznavanje s liječnikom preporučuju se već s godinu dana djetetova života.
Još jedna od novosti je obavezni pregled kod oftamologa u dobi od tri, najkasnije četiri godine. Riječ je o provedbi Nacionalnog skrininga kako bi se kod djece izbjegla teška oštećenja, pa čak i gubitak vida. Naime, slabovidnost se najbolje liječi do sedme godine života jer tada završava razvoj vidnog dijela mozga.

Linker
19. travanj 2024 10:48