Nemojte ignorirati znakove koje vam tijelo šalje

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
najčešći simptomi

Umorni ste, depresivni, sve više gubite kosu, teško dišete… Možda je ipak riječ o postcovidu

Donosimo glavne simptome dugog covida, kada posumnjati da ga imate, kome se javiti…

Kako se pune postcovid ambulante, liječnici primjećuju da postcovid sindrom sve češće izaziva nove komplikacije i traži daljnje liječenje. Bolest na svakoga utječe drukčije. Može se dogoditi da netko s blagim simptomima koronavirusa ima teže komplikacije od onih koji su imali teži oblik bolesti. Danas znamo da je postcovid novo stanje koje karakterizira širok raspon dugotrajnih ili novih zdravstvenih problema koje oboljeli od covid-19 mogu doživjeti danima i tjednima nakon što su se zarazili SARS-CoV-2 virusom. Čak i oni oboljeli koji nisu imali simptome mogu imati postcovid stanja.

Iako se nazivaju različitim imenima (dugotrajni covid, postcovid, covid na duge relacije, postakutni covid-19, dugoročni učinci bolesti covid-19 ili kronični covid), liječnici razlikuju dugotrajni (long covid) ili produljeni covid kojeg prate simptomi kao što su umor, slabija tolerancija napora, bolovi u prsima, bolovi u zglobovima, palpitacije, kratkoća daha, određene psihijatrijske smetnje i smetnje koncentracije i pamćenja, općenito smanjena kvaliteta života dulje od četiri tjedna. Ako takve smetnje traju dulje od 12 tjedana, to se naziva postcovid sindromom.

Znanstvenici se trude otkriti više o kratkoročnim i dugoročnim učincima na zdravlje povezanima s covid-19, tko ih dobiva i zašto, a dosadašnja istraživanja pokazuju da 10-15 posto svih pacijenata s covidom može imati dugotrajnije simptome. Bol u grudima, otežano disanje i suhi kašalj samo su neki od problema. Poremećaj ili potpuni gubitak osjeta mirisa i/ili okusa pogađa 55-60 posto, a jedan pregled studija otkrio je i da 47 posto oboljelih razvije promjene u okusu ili mirisu. Istraživanje provedeno u Dublinu pokazalo je da je više od polovice oboljelih imalo konstantan umor deset tjedana nakon preboljenja, što značajno utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost. Od srpnja 2021. dugotrajni se covid-19, primjerice, u Americi smatra invaliditetom.


Kada posumnjati na dugotrajni covid?

Osobe s dugim covidom imaju niz novih ili stalnih simptoma koji mogu trajati tjednima ili mjesecima nakon što su zaraženi i koji se mogu pogoršati fizičkom ili mentalnom aktivnošću.

Primjeri uobičajenih simptoma uključuju:

  • umor
  • poteškoće u razmišljanju ili koncentraciji (ponekad se nazivaju "moždana magla")
  • otežano disanje ili zaduha
  • glavobolja
  • vrtoglavica i ošamućenost
  • ubrzano lupanje srca
  • bol u prsima
  • kašalj
  • bol u zglobovima ili mišićima
  • depresija ili tjeskoba
  • povišena temperatura
  • promjene mirisa ili okusa
  • proljev
  • probleme sa spavanjem
  • osip
  • gubitak kose
  • promjene raspoloženja
  • promjene u menstrualnom ciklusu...


Multiorganski učinci

Neki ljudi koji su imali teži oblik bolesti imaju multiorganske učinke ili autoimuna stanja tijekom dužeg vremena. Multiorganski učinci mogu utjecati na mnoge, ako ne i na sve tjelesne sustave, uključujući funkcije srca, pluća, bubrega, kože i mozga. Autoimuna stanja događaju se kada naš imunosni sustav greškom napada zdrave stanice u tijelu uzrokujući upalu (oticanje) ili oštećenje tkiva u zahvaćenim dijelovima tijela. Kod nekih se tako uočavaju oštećenja pluća, srca (uključujući i upalu srčanog mišića), oštećenja bubrega, neurološka oštećenja, oštećenja krvožilnog sustava, što rezultira slabim protokom krvi, dugotrajna stanja povezana s mentalnim zdravljem...


Kada se savjetuje otići u postcovid ambulantu

Iako se općenito smatra da duljina vremena potrebnog za oporavak od covida-19 ovisi od osobe do osobe, a često je povezano i s težinom akutne faze bolesti. Naime, što su simptomi teži i ozbiljniji, potrebno je više vremena za vraćanje u tzv. normalnu rutinu.

No, ako se simptomi ne smanjuju u tjednima oporavka, ako su prisutni i nakon šest do osam tjedana od završetka akutne faze bolesti, ako se pogoršavaju, ili su novonastali, svakako je potrebno obaviti liječnički pregled. Liječnik će procijeniti koje su intervencije optimalne za pojedinu osobu i usmjerenu baš na njezine simptome i potrebe, a stručni tim svojim diferencijalnim pristupom svakom oboljelom pomoći će smanjiti rizik od razvoja kronične invalidnosti, smanjene radne sposobnosti i lošije kvalitete života.



Evaluacija postcovid simptoma u Poliklinici Aviva

Važno je otkriti jesu li zdravstveni problemi posljedica covida-19 ili neke druge zdravstvene problematike. Primjerice, umor može biti uzrok ozbiljne bolesti pa je potrebno utvrditi zašto se javlja i dalje liječiti. Tako je kod svakog simptoma kojeg osjećate. Poliklinika Aviva pokrenula je post-COVID ambulantu u kojoj stručni tim radi evaluaciju Post-COVID sindroma te vas prema trenutnom stanju i potrebi upućuje na daljnje specijalističke preglede ili terapije.. Evaluacija uključuje klinički pregled i razgovor, opsežnu laboratorijsku obradu, EKG i pulsnu oksimetriju te ako je potrebno, liječnik specijalist će vas uputiti na daljnji pregled i obradu.



Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Avivom.

IZVORI:

Linker
22. travanj 2024 18:09