Kako ga koristiti?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Kako ga unositi

Ulje origana štiti od bolesti, uništava bakterije i snižava kolesterol, ali evo tko ga nikako ne smije koristiti

Zahvaljujući mnoštvu antioksidansa, ulje origana može smanjiti oksidativni stres i utjecaj slobodnih radikala

Origano je prestao biti samo dodatak na pizzi i dobiva svoje mjestu u alternativnoj medicini. I to u obliku ulja. Neki tvrde da može pomoći u održavanju zdravlja crijeva i umanjiti fizičku bol, a u njega se kunu i zvijezde kao što su Kristen Bell i Emily Blunt. Međutim, je li ulje origana toliko dobro? Evo što kažu stručnjaci.


Što je ulje origana?

Ulje origana je tvar koja se nalazi u lišću i stabljikama biljke origana.

Važno je naglasiti da se ne smiju koristiti sve vrste ulja origana. Općenito, ulje origana koje se koristi kao suplement (za jedenje) se obično zove "ulje od origana", objašnjava Isa Kujawski, registrirana dijetetičarka i osnivačica Mea Nutritiona. Takva verzija ulja se obično može pronaći u kapsulama ili je razrijeđena u drugim uljima, poput kokosovog, bademovog ili maslinovog.

Isto tako, naziva se suplementom jer može biti dodatak prehrani, ali ne i zamjena za hranu.

- Eterično ulje origana je, s druge strane, 100 posto nerazrijeđeno ulje - kaže objašnjava Kujawski. Ova vrsta ulja je visoko koncentrirana i također se treba razrijediti, ali samo za topikalnu upotrebu ili aromaterapiju. Dakle, nikako se ne smije konzumirati.

U ovom članku ćemo se fokusirati na ulje origana koje se koristi kao suplement.


Zdravstvene dobrobiti

Moramo naglasiti da ne postoji puno istraživanja o zdravstvenim benefitima ulja origana. Dostupne su brojne studije na životinjama i laboratorijska istraživanja, stoga učinci na ljudima ne moraju biti isti. Unatoč tome, ulje origana ima odlične sastojke koje vam mogu pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja.


Pomaže kod kroničnih bolesti/stanja

Zahvaljujući mnoštvu antioksidansa, ulje origana može smanjiti oksidativni stres i utjecaj slobodnih radikala, što u konačnici može smanjiti kronične bolesti. Slobodni radikali su štetne molekule koje, u velikim količinama, mogu oštetiti zdrave stanice. Ako se nakupi previše slobodnih radikala, dolazi do oksidativnog stresa koji može doprinijeti razvoju srčanih bolesti i raka.

Antioksidansi mogu pomoći u sprječavanju takvih bolesti ublažavanjem oksidativnog stresa. Kujawski naglašava da u tome može pomoći karvakrol, jedan od glavnih antioksidansa u ulju origana. On ne samo da uklanja slobodne radikalne nego povećava antioksidativna svojstva stanica.

Drugi važan antioksidans u ulju origana je timol, on također neutralizira slobodne radikale i pojačava učinke antioksidansa u drugim stranicama.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK



Može ublažiti bol

Karvakrol u ulju origana može igrati ulogu u ublažavanju boli. Oksidativni stres može dovesti do upale. S vremenom se kronična upala može manifestirati kao fizička bol, što može dovesti do bolova u mišićima i zglobovima. No, kako karvakrol smanjuje slobodne radikale (a time i oksidativni stres), također može pomoći u ublažavanju bolova uzrokovanih upalom, objašnjava Jonathan Purtell, registrirani dijetetičar iz bolnice Lenox Hill.

Laboratorijska studija iz 2020. otkrila je da karvakrol može potisnuti stanične puteve koji uključuju bol, što sugerira da ovaj antioksidant može imati analgetski učinak. Slično tome, studija na životinjama je otkrila da karvakrol može smanjiti upalu i bolove kod miševa. Naravno, potrebne su dodatne studije kako bi se sa sigurnošću moglo reći da je isti učinak i na ljudima.


Potiče kognitivno zdravlje

Kao što smo više puta napomenuli, oksidativni stres igra važnu ulogu u razvoju kroničnih bolesti. To uključuje i neurodegenerativne bolesti, stanja koja obilježava opadanje živčanih stanica u mozgu ili živčanom sustavu. U ovom slučaju, slobodni radikali oštećuju neurone (živčane stanice) i smanjuju njihovu funkciju. Tijekom vremena, takva oštećenja povećavaju rizik od neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

No, pregled iz 2021. godine pokazao je da antioksidans karvakrol može držati oksidativni stres pod kontrolom te tako spriječiti neurodegenerativne bolesti. Uz to, brojni znanstvenici su smatraju karvakrol alternativnim oblikom liječenja neuroloških bolesti.


Održava zdravlje crijeva

Naša crijeva su dom milijardama mikroorganizama, koje se kolektivno zovu crijevna mikrobiota. Ako se u crijevnoj mikrobioti nalazi više loših bakterija i mikroorganizama, nastat će disbalans, a možda će se javiti i simptomi poput proljeva i nadutosti.

Dijetetičarka Kujawski ističe da ulje origana može pomoći u održavanju ravnoteže crijevnog mikrobiota. Naravno, i tu glavnu ulogu igraju karvakrol, timol i monoterpeni jer imaju antimikrobne učinke. Što znači da mogu čak i vratiti crijeva u balans i riješiti se određene količine "loših" bakterija.


Potiče zdravlje srce

Ulje origana može smanjiti "loš" (LDL) kolesterol i povećati "dobar" HDL, kaže Kelsey Lorencz, registrirana dijetetičarka i osnivačica Graciously Nourished. Istraživanja su pokazala da je to "recept" zaslužan za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

- Karvakrol i timol su glavni sastojci origana i smatra ih se zaslužnima za te učinke - rekao je Lorecnz.

Iako su takvi učinci uočeni u nekim studijama na ljudima, potrebno je više istraživanja kako bi se uistinu razumjelo kako se to događa.

Antioksidativna svojstva u karvakrolu i timolu mogu pomoći, ali kako? Oksidativni stres povećava rizik od srčanih bolesti sužavanjem krvnih žila (što dovodi do visokog tlaka) i oštećenjem srčanog tkiva. Ali antioksidansi kao što su karvakrol i timol mogu smanjiti oksidativni stres, a onda posljedično i rizik od srčanih bolesti.


Potiče mršavljenje

Zahvaljujući karvakrola, ulje origana može pomoći pri mršavljenju. U jednoj studiji, miševi su hranjeni normalnom prehranom, dijetom s visokim udjelom masti ili dijetom s visokim udjelom masti i karvakrolom. Oni koji su uzimali karvakrol uz svoju prehranu s visokim udjelom masti, dobili su znatno manje na težini i tjelesnoj masnoći od onih koji su imali prehranu samo s visokim udjelom masti.

Potrebno je više istraživanja kako bi se pokazalo da ulje origana potiče mršavljenje, ali možda se isplati pokušati ga dodati kao dio zdrave prehrane i načina života.


Koji su rizici konzumacije ulja origana?

Iako postoje brojne prednosti konzumacije ulja origana, nije za svakoga. Naime, možete biti alergični na njega ako imate alergije na određene biljke i začine. Primjerice ako ste alergični na ružmarin, timijan, metvicu, limun, nemojte koristiti ulje origana.

Neki ljudi također mogu biti osjetljivi na fenolne spojeve (aktivne tvari poput karvakrola) u ulju origana što dovodi do mučnine, glavobolje i umora.

- Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati ulje origana jer može biti štetno za bebe - kaže Kujawski.

Članak iz 2020. navodi da origano može povećati rizik od krvarenja i spontanog pobačaja.

Ako uzimate antikoagulanse (tzv. razrjeđivače krvi) kako biste spriječili stvaranje krvnih ugrušaka, razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja ulja origana jer može razrijediti krv. Drugim riječima, uzimanje lijekova za razrjeđivanje krvi i ulja origana može povećati ovaj učinak i u konačnici rizik od prekomjernog krvarenja.


Kako ga koristiti?

Nema dovoljno istraživanja za određivanje učinkovite doze. Najbolje je držati se doze koju je predložio proizvođač na pakiranju dodatka prehrani. Ta je količina sigurna. Ali ako još uvijek niste sigurni, razgovarajte sa svojim liječnikom.

Ako ne volite sami okus ulja origana, možete ga dodati u umake, preljevi i druge recepte. Okus origana odličan je u kombinaciji s rajčicom (pizza).

Na kraju, vrijedno je napomenuti da nijedan dodatak, uključujući ulje origana, nije lijek za sve. Naravno, ulje pruža antioksidanse koji mogu poboljšati zdravlje crijeva, mozak i još mnogo toga, ali nije zamjena za zdravu prehranu i način života.

Linker
05. ožujak 2024 21:43