SHUTTERSTOCK
oprez

U jednom danu otkriveno deset melanoma na Korčuli i Pelješcu! Evo koje su osobe u većem riziku

Preventivno uklanjanje sumnjivih madeža na koži najbolji je način sprečavanja razvoja malignog melanoma

Dermatolozi su u jednom danu pregledali 610 građana, i utvrdili 62 sumnje na maligne bolesti i deset melanoma tijekom javnozdravstvene akcije pregleda madeža i ranog otkrivanja melanoma od 14. do 16. rujna na Korčuli i Pelješcu, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva. Akcija je dio Nacionalnog programa prevencije i ranog otkrivanja melanoma, a javnozdravstvena akcija pokrenuta je zajedno s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom pri KBC-u Sestre Milosrdnice, a do kraja akcije tim od 21 dermatologa iz cijele Hrvatske pregledat će se više od 1600 građana u domovima zdravlja Korčula te "Dr. Ante Franulović" Vela Luka.

Gađani su na pregled uputili njihovi obiteljski liječnici što se pokazalo iznimno učinkovitim te će taj koncept biti temelj Nacionalnog programa jer nadležni liječnik primarne zdravstvene zaštite najbolje može procijeniti rizike i uputiti svoje pacijente na daljnji specijalistički pregled. Pregledi će biti ciljani i organizirani na pojedinim lokacijama.

- Po učestalosti pojavnosti melanoma Hrvatska je na 17. mjestu od 27 zemalja Europe, ali je na 4. mjestu prema smrtnosti - istaknuo je na Korčuli ministar zdravstva Vili Beroš.

Istaknuo je i da je rak kože, posebno melanom, jedan od agresivnijih i na liječenje otpornih zloćudnih tumora kod ljudi. Potrebno je naglasiti da je u slučaju ranog otkrivanja bolesti, stopa petogodišnjeg preživljenja izrazito visoka, dok je u kasnijim stadijima petogodišnje preživljenje je u znatnom padu.

Koliko često ići na pregled

- Preventivno uklanjanje sumnjivih madeža na koži najbolji je način sprečavanja razvoja malignog melanoma. Uklanjanje sumnjivih madeža radi se isključivo kirurški, nakon čega se tkivo šalje na analizu - kaže dermatovenerolog Danijel Ceković. Ističe i da je potrebno redovito samopregledati kožu jednom mjesečno te to učiniti i kod dermatologa jednom godišnje.

- Vrlo je važna zaštita od sunca. Prilikom svakog izlaganja suncu treba koristiti odjeću, šešire i kreme sa zaštitnim faktorom 50+. Ne ići u solarij. Naročito treba paziti da djeca ne dobiju opekline - kaže dr. Ceković.

Veći rizik za razvoj melanoma imaju:

  • osobe u čijoj je obitelji bilo oboljelih od melanoma
  • one koje su već operirale melanom
  • osobe s atipičnim ili displastičnim madežima (madeži veći od 0,5 cm u promjeru, nepravilnog oblika, s više nijansi tamne boje)
  • osobe svijetle puti, svijetle kose, svijetlih očiju koje su sklone opeklinama i teško tamne
  • osobe s velikim urođenim madežima
  • oni koji su nekoliko puta dobili jake sunčane opekline
  • osobe koje se izlažu tzv. rekreacijskom sunčanju, tj. one koje žele tamni ten dobiti u kratko vrijeme
  • osobe koje često idu u solarij.

Linker
23. travanj 2024 08:07