SHUTTERSTOCK
Nema lijeka

Tri pitanja otkrivaju bolujete li od neugodne bolesti koja pogađa skoro pola milijuna Hrvata

Prije definiranja terapije, liječnik treba postaviti dijagnozu temeljenu na iscrpnoj i detaljnoj anamnezi što može potrajati neko vrijeme

Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, a od nje pati i oko 400.000 hrvatskih građana.

Iako nisu dostupni egzaktni podaci za Republiku Hrvatsku, procjenjuje se da velik broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika nego se samostalno liječi. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 posto ispitanika s migrenom. Sukladno tome, za pretpostaviti je da je brojka od gotovo pola milijuna dijagnosticiranih migrena u Hrvata možda puno veća.

Primjenom adekvatnih terapijskih postupaka i lijekova, simptomi migrenske glavobolje mogu se ublažiti pa čak i spriječiti njena pojava. No, prije definiranja terapije, liječnik treba postaviti dijagnozu temeljenu na iscrpnoj i detaljnoj anamnezi i isključiti ostale vrste glavobolje. To može potrajati neko vrijeme jer uključuje i vođenje dnevnika migrene s ciljem da osoba jasnije prepozna što joj potiče pojavu migrene odnosno koji su „okidači“ za pojavu boli.

image
SHUTTERSTOCK

Iako uzroci migrene nisu do kraja razjašnjeni, čini se da genetika i čimbenici iz okoline igraju važnu ulogu. Istraživanja, naime, potvrđuju da znatno češće pogađa žene (prevalencija u žena 18,9 posto, u muškaraca 9,8 posto), a menstruacija, trudnoća i menopauza, kao i uporaba hormonske kontracepcije mogu utjecati na njenu pojavu. Studije također pokazuju i da svatko, u bilo kojoj životnoj dobi, može razviti migrenu, premda se prvi znakovi najčešće javljaju tijekom adolescencije, u periodu života kada nerijetko imamo lošiju higijenu sna i nepravilne prehrambene navike. Međutim, kako znati da je riječ o migreni, a ne o nekoj drugoj vrsti glavobolje? Kako uopće izgleda put dijagnosticiranja migrene i na koje se sve načine oboljele osobe mogu nositi sa strašnom boli? Odgovore donosimo u nastavku članka.

Put do dijagnoze

image
SHUTTERSTOCK

Za pravilno prepoznavanje, dijagnosticiranje i liječenje teške glavobolje izuzetno je važna suradnja bolesnika, liječnika obiteljske medicine i specijalista neurologa koji može, prema potrebi, propisati odgovarajuću terapiju. U samim počecima postavljanja dijagnoze, liječnik pomoću Liptonovih kriterija, odnosno tri ključna pitanja dobiva bitne informacije o oboljelom te pomoću njih saznaje je li riječ o migreni:

• Je li glavobolja ograničavala dnevne aktivnosti jedan ili više dana tijekom protekla tri mjeseca?

• Osjeća li osoba mučninu i/ili povraća tijekom glavobolje?

• Smeta li osobi svjetlo i/ili buka dok osjeća glavobolju?

U slučaju da osoba ima glavobolje koje traju između 4 i 72 sata te je pritom pozitivno odgovorila na barem dva odgovora, riječ je o migreni. Migrenska glavobolja jedna je od težih vrsta, a obično počinje s intenzivnom, pulsirajućom boli (osjećaj kao da srce kuca u glavi) u području jedne polovine glave. Nerijetko ju prati mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo, zvukove i mirise što može trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana. Kod nekih se ljudi, neposredno prije pojave migrenske glavobolje javlja takozvana aura, najčešće u trajanju od 10 do 30 minuta. Aura je svojevrsni znak upozorenja da slijedi migrena, javlja se kod otprilike 20 posto osoba, a očituje simptomima poremećaja vida poput treptećih svjetala, slijepih točaka, cik-cak linija, utrnulosti u rukama ili nogama te osjećaja čudnog mirisa.

Određivanje terapije

image
SHUTTERSTOCK

Nakon detaljnog uzimanja povijesti bolesti (anamneze) koja, uz tpostavljanje tri prethodno spomenuta pitanja obuhvaća i neka dodatna pitanja - kao primjerice kada, koliko i koji dio glave najviše boli te koji su dodatni simptomi uz jaku glavobolju - slijedi klinički pregled i, ukoliko to liječnik procijeni potrebnim, dodatne dijagnostičke pretrage. Na temelju svih prikupljenih informacija, određuje se terapija lijekom koji najviše odgovara pojedinoj osobi, uz preporuke o promjenama načina života i prehrane. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti i druge metode liječenja kao što su npr. psihoterapija i akupunktura. Jedna od dostupnih opcija liječenja migrene u ljekarnama je fiksna kombinacija ibuprofena i paracetamola. Štoviše, paracetamol i ibuprofen su se već svaki zasebno pokazali kao odlični saveznici u borbi protiv blage do umjerene boli povezane s glavoboljom, menstrualnom boli, zuboboljom, simptomima prehlade i gripe te grloboljom, a njihovo kombiniranje u jednoj tableti pruža omogućava jači analgetski učinak nego kad se konzumiraju zasebno. Spoj ovih dviju molekula može se pronaći i na hrvatskom tržištu, i to u Lekofenu, lijeku iz Sandoza koji djeluje već nakon 15 minuta. Preporučena doza ovog potentnog analgetika, koji sadrži 500 mg paracetamola i 200 mg ibuprofena u jednoj tableti, je 1-2 tablete, najviše tri puta dnevno s razmakom od šest sati između uzimanja. Ove filmom obložene tablete djeluju i do osam sati, tako da odlično koriste za ublažavanje akutne boli koja može potrajati.

O glavobolji općenito

image
SHUTTERSTOCK

Premda većina ljudi tijekom života osjeti neku vrstu glavobolje, ne bole sve jednakim intenzitetom i ne javljaju se uvijek na istom mjestu. Općenito ih možemo podijeliti na primarne (jedino zdravstveno stanje, uzrok nepoznat) i sekundarne (simptom su neke druge bolesti) koje se mogu javljati uslijed infekcije, ozljede, problema s krvnim žilama ili visokim krvnim tlakom, ili neke druge bolesti, primjerice uslijed upale sinusa ili covid-19 bolesti. Dvije najčešće vrste primarne glavobolje su tenzijska glavobolja i migrena kod koje razlikujemo migrene bez ili s aurom.

Puno čimbenika utječe na pojavu glavobolje, a izdvojit ćemo nekoliko najčešćih „okidača“: glad, dehidracija, jaki zvučni ili vizualni podražaji, jaki mirisi, pušenje, prekomjerno uzimanje alkohola i/ili kofeina, promjene životnih navika i rutine, nedostatak sna odnosno poremećaji spavanja, stres, menstrualni ciklus, hormonske promjene i neki lijekovi. Za one sklone glavoboljama, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” savjetuju vođenje dnevnika glavobolje u kojem bolesnik treba identificirati i zabilježiti vlastite čimbenike koji potiču pojavu migrene ili neke druge vrste glavobolje. Uz navedeno, preporučuju i da osoba vodi zdrav način života s manje stresa, uz pravilnu prehranu i redoviti san te da izbjegava čimbenike rizika kada god je to moguće. Pravodobna identifikacija „okidača“ i pridržavanje preventivnih mjera mogu znatno poboljšati kvalitetu života kod oboljelih od migrene.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Sandozom.

Izvori:

Medication for Migraines. Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279371/, pristupljeno u svibnju 2022.

Migrena nije samo bol. Dostupno na: https://stampar.hr/hr/novosti/migrena-nije-samo-bol-dan-migrene-21-ozujka-2022, pristupljeno u svibnju 2022.

Dan migrene. Dostupno na: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/dan-migrene/, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine aura. Video. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-with-aura/multimedia/migraine-aura/vid-20084707, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine With Aura. Dostupno na: https://www.webmd.com/migraines-headaches/what-is-a-migraine-with-aura, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine in Women: The Role of Hormones and Their Impact on Vascular Diseases. Dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22367631/, pristupljeno u svibnju 2022.

How Migraine Evolves With Age. Dostupno na: https://americanheadachesociety.org/news/migraine-evolves-age/, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201, pristupljeno u svibnju 2022.

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekofen. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno u svibnju 2022.

Linker
18. travanj 2024 10:05