FOTOGRAFIJE: shutterstock
studija

Trening snage može smanjiti rizik za dijabetes tipa 2

Utvrđeno je da je trening snage, ako se provodi najmanje 12 tjedana, učinkovit u snižavanju razine šećera u krvi i razine masti kod osoba koje imaju povišen rizik za dijabetes tipa 2

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Oaklandu upotrijebila je podatke iz medicinskih istraživanja širom svijeta kako bi analizirali utjecaj treninga snage na rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

Njihovo otkriće, objavljeno u časopisu Sports Medicine, pokazalo je da je trening snage, poput dizanja utega ili vježbi s elastičnom trakom, koristan za kontroliranje razine šećera i masnoća (LDL, HDL i triglicerida) u krvi, a to su dva glavna rizična faktora za razvoj dijabetesa tipa 2, naročito kod onih koji već spadaju u skupinu osoba s povećanim rizikom za razvoj te bolesti.


Kako izbjeći komplikacije

Utvrđeno je da je trening snage, ako se provodi najmanje 12 tjedana, učinkovit u snižavanju razine šećera u krvi i razine masti kod osoba koje imaju povišen rizik za dijabetes tipa 2.

- Uspijemo li spriječiti razvoj bolesti, možemo izbjeći i komplikacije koje dolaze s njom, a one su brojne, od problema sa živčanim sustavom, vidom i bubrezi- ma do povećanog rizika za srčane i krvožilne bolesti - upozorava voditelj studije dr. Raza Quadir.

Linker
03. svibanj 2024 16:29