SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Treba li preventivno uzimati andol?

Preventivno uzimanje acetilsalicilne kiseline uvijek je predmet prijepora i ovisno o recentnosti istraživanja i studija postoje preporuke za i protiv


Imam 50 godina i povišene vrijednosti kolesterola u krvi, koje liječim. Ima li smisla uzimati andol i u kolikoj dozi? Je li taj lijek opasan za zdravlje?

Cecilija Z., Koprivnica


Odgovara izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, kardiolog:

"Niste naveli kolike su vrijednosti lipida i uzimate li statin i u kolikoj dozi te koliki je ukupni, ali i LDL i HDL kolesterol i trigliceridi. Preventivno uzimanje acetilsalicilne kiseline uvijek je predmet prijepora i ovisno o recentnosti istraživanja i studija postoje preporuke za i protiv. Svakako je važan i spol. Žene nakon menopauze dostižu muškarce u incidenciji kardiovaskularnih pobola, a i komplikacije su češće i značajnije, kao i ukupni mortalitet od bolesti srca i krvnih žila. Acetilsalicilna kiselina može napraviti i problem na sluznici želuca i izazvati krvarenje. Dakle, oprez, a ako postoji preporuka za uzimanje acetilsalicilne kiseline, obvezno uzimati gastroprotektivne tablete, i to prije objeda. Doze su 75 ili 100 mg."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
21. travanj 2024 14:32