FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
PREPOZNAJTE IH

Tihi organ: 20 znakova upozorenja koji mogu upućivati da s jetrom nešto nije u redu

Jetra u svojem normalnom ciklusu rada vrši razne metaboličke procese koji pomažu probavi hrane.

Kao jedan od najvećih organa u tijelu, jetra je odgovorna za mnoštvo funkciјa, uključuјući detoksifikaciјu, odlaganje glikogena i proizvodnju krvnih bjelančevina, a također proizvodi i žuč, koja je važna u procesu probave.

Kada jetra ne funkcionira ispravno, postoji nekoliko znakova koji mogu upućivati da s jetrom nešto nije u redu.


1. Slab apetit ili ga uopće nema

Jedan od najčešćih znakova oštećenja jetre je gubitak apetita, upozoravaju liječnici Klinike Mayo.


2. Poteškoće sa spavanjem

Postoje mnoge stvari koje mogu poremetiti obrazac spavanja, ali istraživanje egipatskih znanstvenika otkrilo je da je ciroza jetre jedan od mogućih krivaca.


3. Pogoršanje pamćenja

Zaboravljanje gdje ste ostavili ključeve automobila nije nešto oko čega biste se trebali brinuti, ali ako vam se pamćenje u posljednje vrijeme pogoršalo, možda postoji razlog za to. Kada imate zatajenje jetre, organ ne može pravilno ukloniti toksine iz krvi, koji se mogu taložiti i u mozgu. Nažalost, jedan od rezultata toga je gubitak pamćenja.


4. Stalni umor

Jedan od najnevjerojatnijih znakova oštećenja jetre je kronični umor, koji prema studiji objavljenoj u časopisu "Canadian Journal of Gastroenterology", može nastati zbog promjena u neurotransmisiji unutar mozga.


5. Svrbež kože

Primarni bilijarni kolangitis, kronična bolest koja uništava žučne kanale u jetri, obično nema uočljive simptome, ali jedan rani znak može biti svrbež kože. Naravno, koža može biti suha, ali ako se svrbež ne povuče, možda ukazuje na cirozu jetre, ističu liječnici Klinike Cleveland.


6. Žutilo očiju ili kože

Žutilo očiju ili kože može biti zastrašujuće vidjeti, ali jasno upućuje na žuticu. Uzrokuje je visoka razina bilirubina, žućkastog pigmenta koji izlučuje jetra, a, ističu u Klinici Cleveland, ukazuje na to da je jetra oštećena, ciroza ili hepatitis B.


7. Naglo dobivanje na težini

Ako odjednom dobivate na težini bez valjanog razloga, krivac bi mogla biti jetra. Kako navode u Klinici Cleveland, to bi mogao biti znak ciroze jetre, bolesti koja se sporo razvija i zamjenjuje zdravo tkivo jetre s ožiljkastim tkivom, blokirajući protok krvi kroz jetru i inhibirajući pravilno djelovanje organa.


8. Neočekivano mršavljenje

Vidjeti pad broja kilograma na vagi nije samo znak ciroze jetre, tvrde u Klinici Mayo, to je također upozorenje za mogućnost razvoja hepatitisa C, virusne infekcije koja dovodi do upale jetre.


9. Crveni dlanovi

Ako dlanovi iznenada pocrvene to može ukazivati na bezalkoholnu bolest masne jetre, stanje koje, prema navodima iz Klinike Mayo, uključuje previše masnoće koja se pohranjuje u stanicama jetre.


10. Povećanje grudi

Jedan od znakova upozorenja na bezalkoholnu bolest masne jetre je povećane grudi ako ste muškarac. Smatra se da rast viška tkiva dojke nastaje zbog neravnoteže hormona estrogena i testosterona.


11. Promjene osobnosti

Doživljavanje promjena u osobnosti može biti zastrašujuće i ponekad to mogu drugi primijete prije vas. Baš kao što jetrena encefalopatija može uzrokovati gubitak pamćenja, svi ti toksini koji se nakupljaju u mozgu, kada jetra ne radi dobro, također mogu smanjiti mentalnu funkciju.


12. Modrice

Kako starite, koža je sve tanja, pa je sklonija modricama. No, ako se one pojave, a niste se udarili, to bi mogao biti jedan od znakova oštećenja jetre, kažu u Klinici Mayo.


13. Oticanje nogu ili gležnjeva

Bolest jetre može biti uzrokovana mnogim faktorima, od konzumacije alkohola do pretilosti, a jedan od uobičajenih znakova upozorenja je oticanje nogu i gležnjeva.


14. Zbunjenost

Nažalost, jetrena encefalopatija uzrokovana zatajenjem jetre također može poremetiti vašu sposobnost razumijevanja stvari. To može rezultirati time da se osjećate zbunjeno zbog stvari koje vas inače ne bi zbunile.


15. Teško se fokusirate

Ako osjećate poteškoće s koncentracijom, to bi mogla biti i jetra koja vam signalizira da propada, kažu u Američkoj zakladi za jetru.


16. Bolovi u tijelu

Niste vježbali više nego obično, a imate bolove u tijelu? Jedan od mogućih razloga je primarni bilijarni kolangitis, koji, osim što uzrokuje svrbež kože, može dovesti i do bolova u kostima, mišićima ili zglobovima, kažu u Klinici Mayo.


17. Nadutost

Nadutost koja nije izazvana obilnim obrokom može biti zbog nakupljanja tekućine u trbuhu, a to, pak, upućuje na oštećenje jetre.


18. Tamniji urin

Iako je bilirubin odgovoran za žutilo očiju ili kože, također može promijeniti boju urina. Otiđite liječniku i provjerite krvnu sliku.


19. Redovito se naježite

Kronični osjećaj zimice mogao bi biti znak kolestaze tijekom bolesti jetre, koja se javlja kada se protok žuči u organu smanji ili se potpuno zaustavi.


20. Suhoća očiju i/ili usta

Postoji mnogo razloga za suhe oči ili suhoću u ustima - od vaših godina do lijekova koje uzimate - ali jedan od mogućih krivaca je primarni bilijarni kolangitis, kažu u Klinici Mayo.


ČITAJTE I:

Rani znakovi bolesne jetre - iako su rijetki, ima ih, a tri su skupine ljudi su najugroženije

Masna jetra uopće nije benigno stanje, a ove male promjene mogu pomoći da ne dođe do ciroze jetre

Linker
12. ožujak 2024 20:16