SHUTTERSTOCK
PROTIV NESANICE

Teški pokrivač bolje rješenje od melatonina

Prema autorima studije, da bi bila učinkovita, teška deka treba težiti oko 12 posto vaše tjelesne težine

Ako ste dosad posezali za melatoninom u tabletama kako biste se riješili nesanice, možda ste otkrili da to nije uvijek djelotvorno. Novo istraživanje švedskih znanstvenika otkrilo je pouzdanije i prirodnije rješenje koje je iznenađujuće učinkovito u poticanju lučenja melatonina u tijelu.

Za potrebe studije, koja je u listopadu objavljena u časopisu Journal of Sleep Research, 26 muškaraca i žena znanstvenici su zatražili da jednu noć spavaju s takozvanom teškom ili antistres dekom (weighted blanket) koja u sebi ima pravilno raspoređene utege, a jednu noć bez nje. Nakon što su iz sline ispitanika izmjerili razinu tri hormona - melatonina, oksitocina i kortizola, uočili su da je razina melatonina porasla za čak 32 posto kad su ispitanici spavali s teškom dekom.

Odlično rješenje

Suplementi melatonina su sintetički proizvedeni, a njihovo uzimanje povezano je i s razvojem depresije i drugim nuspojavama. S druge strane, kontrolirani pritisak koji vrši teška deka pomaže smirivanju živčanog sustava, smanjivanju tjeskobe i boljem snu, kao i u pojačanom lučenju melatonina i bržem uspavljivanju. Prema autorima studije, da bi bila učinkovita, teška deka treba težiti oko 12 posto vaše tjelesne težine.

Linker
16. travanj 2024 15:32