Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Sve više oboljelih od gihta u svijetu: ovo su najčešći simptomi

Giht se često naziva 'bolest bogatih' jer se najčešće razvija kao posljedica prehrane bogate mesom i prevelike konzumacije alkohola

U svijetu raste broj oboljelih od gihta, upale zglobova uzrokovane odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobove, a najbrže raste u najrazvijenijim zemljama, pokazuju podaci australskih znanstvenika sa Sveučilišta Sidney, objavljeni u stručnom časopisu Arthritis & Rheumatology.


Razlog?

Povećala se učestalosti nezdravih životnih navika, osobito pretjeranog unosa hrane, objasnili su i istaknuli da je u svijetu gotovo 42 milijuna oboljelih od gihta, a svake godine je 7,4 milijuna novih slučajeva.

Simptomi gihta su nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova, a, iako se mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, najčešće pogađaju muškarce u četrdesetim godinama. Obično je pogođen samo jedan zglob, posebno zglob palca na nozi.

Naslage mokraćne kiseline, nazvane tofi, mogu se pojaviti kao kvrge pod kožom oko zglobova i na rubovima ušiju. Kristali mokraćne kiseline također se mogu skupljati u bubrezima i uzrokovati bubrežne kamence.

Linker
26. travanj 2024 16:25