SHUTTERSTOCK
nedostatak željeza

Suplementi koji vam mogu pomoći kod anemije

Umor, blijeda koža, ispadanje kose i slabost samo su neki od neugodnih simptoma manjka željeza u krvi


Anemija je bolest koja nastaje kad se smanji razina hemoglobina u krvi, gotovo uvijek uslijed manjka željeza u organizmu. Bolest uzrokuje smanjen dovod kisika u tkiva i stanice, a samim time i mišićnu slabost, gubitak koncentracije te probleme s kožom i kosom. Može se razviti kao posljedica nedovoljnog unosa željeza u organizam ili pak zbog problema apsorpcije željeza. No, ponekad može biti i posljedica krvarenja, bubrežnih bolesti ili komplikacija izazvanih kirurškim zahvatima.

Evo koji suplementi vam mogu pomoći.

ACEROLA

Acerola je tropsko voće bogato i željezom i vitaminom C pa se stoga smatra idealnim dodatkom prehrani za poboljšanje apsorpcije željeza i liječenje anemije. Pomaže u uspostavljanju normalne funkcije imunosnog sustava, štiti stanice od oksidacijskog stresa te na prirodan način smanjuje umor i slabost. Acerolu možete uzimati u obliku soka, kapsula, tableta ili u prahu.


KLOROFIL

Klorofil je pigment zelene boje koji se nalazi u biljkama i koji apsorbirajući sunčevu svjetlost omogućava fotosintezu. Ima strukturu sličnu hemoglobinu te je izuzetno koristan za liječenje anemije uzrokovane krvarenjem ili nedostatkom željeza. Može se uzimati tekući klorofil, klorofil u kapsulama ili u prahu.


KOPRIVA

Kopriva je jedna od biljaka koje su najbogatije klorofilom, a uz to je odličan izvor prirodnog željeza, zbog čega je mnogi smatraju idealnom biljkom protiv anemije. Kopriva stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica, obnavlja zalihe minerala i pomaže u jačanju organizma. Može se uzimati u obliku čaja, soka, tinkture ili kao salata. Tinktura je možda najučinkovitiji oblik u slučaju anemije: u vodi treba razrijediti 10 do 15 kapi tinkture i piti tri puta dnevno, najbolje prije obroka.


VITAMIN B12

Ovaj vitamin je nužan ako je nedostatak željeza uzrokovan manjkom tog vitamina.


ALGA SPIRULINA

Spirulina je alga bogata željezom, a uz to sadrži magnezij, selen i bakar te vitamine A, E i vitamine B-skupine.


ČITAJTE I: Najbolji napici za prirodno liječenje anemije. Većinu sastojaka svi imamo, a jako je važno kad se piju

Linker
02. svibanj 2024 17:36