SHUTTERSTOCK
Pripomoć

Studija pokazala: Jabučni ocat i sjemenke piskavice snižavaju šećer

Ovi biljni pripravci najučinkovitije djeluju na glukozu u krvi natašte i na razine A1c

Pregled je uključivao 44 randomizirana klinička ispitivanja s više od 3000 sudionika koji su koristili šest biljnih pripravaka: jabučni ocat, cimet, kurkumin, sjemenke piskavice, đumbir i šafran.

Jabučni ocat najučinkovitiji za glukozu natašte

Jabučni ocat, sjemenke piskavice, kurkumin (kurkuma) i cimet rezultirali su statistički značajnim smanjenjem glukoze u krvi natašte. Od svih lijekova, autori su otkrili da je jabučni ocat najučinkovitiji za snižavanje razine glukoze u krvi natašte. Pregled je također otkrio da jabučni ocat i sjemenke piskavice imaju statistički značajan učinak na smanjenje A1c (prosječna razina glukoze unutar tri mjeseca). Autori su otkrili da biljni pripravci nisu utjecali na razinu inzulina. Autori rezultata objavljenih u Diabetes & Metabolic Syndrome rekli su kako se nadaju da će pregled pomoći medicinskim stručnjacima i osobama s dijabetesom tipa 2 da razumiju učinkovitost različitih biljnih namirnica te da razmotre njihovo uključivanje, kao pripomoć, u standardnu njegu.

- Neki koriste kurkumin, neki đumbir, a neki jabučni ocat, ali nije jasno što je bolje - rekao je dr. Shiv Mudgal, dopisni autor rada i izvanredni profesor sestrinstva na All India Institute of Medical Sciences u Deoghar, Indija.

Naime, znanstvenici su željeli razumjeti kako biljni pripravci i razine inzulina djeluju kao mjerljivi rezultati, ali nisu našli ništa uvjerljivo. Umjesto toga, nagađali su da bi učinak jabučnog octa i sjemenki piskavice na glukozu u krvi i A1c mogao biti povezan s odgođenim pražnjenjem želuca, između ostalih mehanizama.

- Ove rezultate treba tumačiti s oprezom - dodao je Subodh Kumar, prvi autor i izvanredni profesor farmakologije na Institutu za medicinske znanosti u Deogharu u Indiji.

Jabučni ocat je imao tri klinička ispitivanja koja su potvrdila ovo otkriće, a sjemenke piskavice, četiri.

Rizici

Autori su također identificirali rizike. Naime, većina studija uključivala je samo kratka razdoblja praćenja, što znači da su dugoročni učinci korištenja ovih biljnih pripravaka kao pomoć u liječenju dijabetesa tipa 2 i dalje nejasni.

Linker
25. travanj 2024 15:57