SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što pomaže kod crvenila obraza i nosa?

Najvjerojatnije se radi o rozaceji, kroničnom upalnom oboljenju kože koja je na početku karakterizirana povremenim, a kasnije stalnim crvenilom

Već neko vrijeme primjećujem kako mi se obrazi i nos jako zacrvene. To mi baš jako smeta. Što mi savjetujete, kako da se toga riješim?

Tina H., Krapina

Odgovara dr. Daniel Ceković, dermatovenerolog:

image
VANESA PANDZIC CROPIX

"Prema opisanim simptomima najvjerojatnije se radi o rozaceji, kroničnom upalnom oboljenju kože koja je na početku karakterizirana povremenim, a kasnije stalnim crvenilom. Mogući okidači upalne reakcije tkiva su UV zrake, psihički stres, alkohol, kava, čajevi, začinjena hrana, infekcije bakterijom Helicobacter pylori, folikularne grinje Demodex. Svakako izbjegavajte ove provocirajuće faktore i koristite zaštitu od sunca. Može pomoći lokalna terapija metronidazolom, ivermectinom, azelaičnom kiselinom te imunomodulatorima. Kod težih slučajeva potrebna je sistemska terapija antibioticima i retinoidima (derivati vitamina A). Proširene kapilare mogu se ukloniti laserom."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 16:02