SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Što kad lijek za migrenu više ne djeluje?

Često se kod stresnih situacija poveća broj, jačina i trajanje migrenoznih napadaja


Imam migrenu već pet godina i uzimam lijek pod jezik, koji je bio učinkovit. Prolazim kroz teško životno razdoblje razvoda i glava me boli svaki dan. Lijek djeluje, ali se glavobolja vrati. Doktor mi kaže da mi ne može davati toliko tih lijekova za migrenu. Što da radim?

Lidija T., Rijeka


Odgovara doc. dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

Često se kod tako stresnih situacija poveća broj, jačina i trajanje migrenoznih napadaja. S obzirom na tako veliku frekvenciju napadaja trebali biste pokušati naći učinkovitiji način nošenja s teškom situacijom jer je vjerojatno pokretač tih problema. Tu nam nekad mogu pomoći prijatelj, obitelj, a katkad i psiholog. Svakako bi bilo dobro otići na kontrolu neurologu koji će vidjeti je li se nešto promijenilo - i u vrsti migrenoznih glavobolja i u neurološkom statusu.

Procijenit će potrebu za dodatnom obradom i preporučiti profilaksu. Najvažnije indikacije za profilaksu migrene su: frekvencija napadaja četiri ili više puta u mjesec dana, da napadaji traju dulje od 48 sati uz jaku onesposobljenost bolesnika, narušena kvaliteta života, kontraindikacije za akutnu terapiju i njezina neučinkovitost, teške nuspojave akutne terapije, rizik od glavobolje uzrokovane prekomjernom upotrebom lijekova, menstrualna glavobolja.

Vrlo je važna promjena stila života, koja uključuje dobru higijenu spavanja, redovito vježbanje i upravljanje okidačkim čimbenicima za migrenu. Što se tiče profilakse, dostupni su brojni lijekovi - beta-blokatori, antiepileptici, antidepresivi, protuupalni lijekovi, antihipertenzivi te aplikacije botulin toksina A i specifičnih humanih/humaniziranih monoklonalnih protutijela. Neki su skloniji suplementima poput magnezija, riboflavina i koenzima Q10 i nefarmakološkim metodama kao što su akupunktura, transkranijalna magnetna stimulacija, transkutana električna stimulacija supraorbitalnog živca i biofeedback.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 13:30