SHUTTERSTOCK
demencija

Smanjite njihov unos! Stručnjaci tvrde da bi ova dva pića mogli biti glavni krivci za gubitak pamćenja

I studija predstavljena na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove udruge pokazala je da je unos slatkih pića povezan s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti

Sve je više istraživanja koja sugeriraju da demencija može biti rezultat loših životnih odluka, a visoko na listi glavnih krivaca su slatka i gazirana pića. Jedan od mehanizama prema kojem se razvija demencija je promijenjeni metabolizam šećera u mozgu.

- Bez sumnje je jedan od vodećih uzroka gubitka pamćenja šećer, koji se nalazi i u hrani i u pićima. Baš kao i kod dijabetesa, gdje stanice mogu postati otporne na djelovanje inzulina, tako može i mozak. Zapravo, bolesti poput Alzheimerove zapravo se ponekad nazivaju dijabetesom tipa 3. To je zbog inzulinske rezistencije koja se javlja unutar mozga koja mijenja njegov metabolizam, a time i način na koji obrađuje pamćenje - upozorio je nutricionistički terapeut Rory Batt.


Istraživanja podupiru ove tvrdnje

I studija predstavljena na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerove udruge pokazala je da je unos slatkih pića povezan s povećanim rizikom od Alzheimerove bolesti - najčešćeg uzroka demencije. Bez obzira na oblik šećera - gazirana pića, slatkiše, kolače - utvrđeno je da oni koji su imali najveću potrošnju šećera u studiji imaju najveći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.

- Demencija je jedan od najvećih ubojica 21. stoljeća, svake tri minute jedna osoba razvije demenciju - upozorio je tada dr. Doug Brown iz Britanskog društva za imunologiju koji je vodio i programe istraživanja Alzheimerove bolesti.

- Previše šećera povezano je s dijabetesom tipa 2, a naše prethodno istraživanje identificiralo je dijabetes tipa 2 kao čimbenik rizika za demenciju. Nova studija potkrepljuje ove dokaze, sugerirajući da višak šećera može povećati naš rizik od Alzheimerove bolesti, a sve vrste šećera imaju isti utjecaj. Smanjenjem gaziranih pića, slatkiša i kolača i jedenjem raznolike i uravnotežene prehrane moći ćemo smanjiti rizik od razvoja demencije u kasnijem životu - istaknuo je dr. Brown zaključivši da prekomjerno djelovanje imunosnih stanica u mozgu zbog upale može ometati pravilnu signalizaciju i uzrokovati neke poremećaje kognitivne obrade, uključujući oštećenja pamćenja.


Potrebno je više istraživanja

Drugi stručnjaci priznaju povezanost šećera i upale koja rezultira razvojem demencije, no s dozom opreza govore da direktnu vezu tek treba dokazati. U razgovoru za Express.co.uk dr. Sara Imarisio, voditeljica istraživanja u Alzheimer‘s Research UK govorila je o problemu uzroka i posljedice.

- Teško je odvojiti utjecaj specifičnih prehrambenih odluka od drugih čimbenika koji mogu utjecati na rizik od demencije, a još zapravo ne znamo koliko naš izbor pića može utjecati na razvoj bolesti poput Alzheimerove bolest. Ipak, gazirana pića, bezalkoholna pića, sokovi i dodavanje prekomjernih količina šećera toplim napitcima također su povezani s povećanim rizikom od demencije u nekim studijama zbog učinka šećera na povećanje naše vjerojatnosti razvoja dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti - rekla je dr. Imarisio.


Rizik i u prženoj hrani

Prema nutricionistu Battu, također treba izbjegavati jesti previše pržene hrane.

- Sadrže mnogo omega-6 masnih kiselina, koje su upalne kada se konzumiraju u nedostatku omega-3. Naime, previše omega-6, a premalo omega -3 može promijeniti strukturnu sluznicu stanica u mozgu i uzrokovati promjene u načinu na koji komunicira - upozorava nutricionist. Također, kada se ulja bogata omega-6 masnim kiselinama prže, prolaze kroz kemijsku promjenu koja ih čini vrlo upalnima i štetnima za stanice jer oštećene stanice ne komuniciraju dobro i mogu dovesti do promjene u neurokemijskoj signalizaciji koja je uključena u pamćenje - kaže.

Linker
19. travanj 2024 20:32