Pokazalo se da unos rutina, koji se može naći u jabukama, limunima, luku, čajevima od naranči i dodacima, sprječava tromb

 SHUTTERSTOCK
najčešći znakovi

Simptome krvnog ugruška treba prepoznati na vrijeme, a rizik za nastajanje može umanjiti i određeno voće

Evo što treba uvrstiti u prehranu za zdravlje žila bez stvaranja tromba

Krvni ugrušci mogu biti osobito opasni ako putuju do srca ili pluća izazivajući plućnu emboliju ili srčani udar. To su ugrožavajuća stanja koja zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Nakon što se riješi akutno stanje, liječnik će preporučiti pijenje lijekova za razrjeđivanje krvi ili otapanje ugrušaka (antikoagulansi) koje trebate redovito piti.


Prirodni razbijači ugrušaka

U prevenciji nastanka krvnih ugrušaka životne navike imaju veliku ulogu. U prvom redu treba izbjegavati sjedilački način života, prerađenu hranu i kroničnu neispavanost, važan faktor rizika u razvoju metaboličke i endokrine disfunkcije. No, istraživanja sugeriraju o da bi određeni sastojci u nekom voću mogli prirodno otopiti krvne ugruške. Naime, određene tvari koje se nalaze u biljkama mogu inhibirati stvaranje krvnih ugrušaka ili otopiti postojeće. Iako bi to možda moglo smanjiti rizik od budućih ugrušaka, treba zapamtiti da se voće ne koristi umjesto propisane terapije, odnosno ne zamjenjuje liječenje.

Prema britanskom Institutu za vene i vaskularne bolesti, najmoćnija biljna hrana za prirodno otapanje krvnih ugrušaka sadrži bromelain i rutin. Pokazalo se da unos rutina, koji se može naći u jabukama, limunima, luku, čajevima od naranči i dodacima, sprječava tromb nakon ozljede u studiji iz 2012. objavljenoj u International Current Pharmaceutical Journal. Iz sličnih razloga Institut za vene i vaskularne bolesti potiče konzumiranje ananasa ili uzimanje dodatka prehrani s bromelainom.

Međutim, nikako se ne savjetuje prestati uzimati propisanu terapiju jer krvni ugrušci povećavaju rizik od potencijalno po život opasnih komplikacija.


Kurkuma i đumbir za prevenciju

Unatoč tome što dokazi sugeriraju da bi određena biljna hrana mogla spriječiti komplikacije zgrušavanja, najbolji način djelovanja je prevencija. Kurkuma, koja je prepuna protuupalnih svojstava, naveliko se koristi u kulinarske i medicinske svrhe. A istraživanja objavljena u časopisu EPMA 2019. su apostrofirala i kurkumu kao namirnicu koja može pomoći spriječiti nastanak ugrušaka jer, prema jednom drugom ranijem istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Cell Physiology, 2017. godine, kurkumin, aktivni sastojak kurkume, djeluje i kao antikoagulantno, antikancerogeno i antioksidativno sredstvo. Međutim, uporaba kurkume kao komplementarne terapije za liječenje krvnih ugrušaka treba daljnja istraživanja. Đumbir je još jedna namirnica povezana sa sprečavanjem krvnih ugrušaka zbog svojih anti-koagulacijskih učinaka. Sadrži kemijski salicilat, biljni spoj koji je i glavna kemikalija iz koje se proizvodi aspirin.


Znakovi koji mogu upućivati na krvne ugruške

1. Iznenadno otežano disanje

Može biti znak da se stvorio ugrušak ili putuje do pluća. Ugrušak u plućima može jako opteretiti kardiovaskularni sustav i čak rezultirati zatajenjem srca.

2. Grčevi i oticanje bedra nakon duge vožnje automobilom

Ako vam se jedno od bedara grči i otiče nakon duge vožnje automobilom, to može biti znak da se u nozi stvorio ugrušak, pogotovo ako se krv skupila i nije dobro cirkulirala.

3. Iskašljavanje krvi

Može biti znak da je povećanje tlaka u plućima iz putujućeg ugruška uzrokovalo pucanje krvnih žila. Jedno od najčešćih mjesta putovanja krvnih ugrušaka su pluća. Bronhioli su mali dišni putevi koji pomažu u razmjeni zraka i lako mogu uhvatiti krvne ugruške i dovesti do plućne embolije.

4. Bol u prsima ili promjene u pulsu

Krvni ugrušak koji putuje do srca može se zaglaviti u osjetljivim tkivima koja kontroliraju otkucaje srca. Kada krvni ugrušak putuje do srca, obično ga prate jaki bolovi u prsima ili poteškoće s disanjem. Ako primijetite novu bol u prsima, bol u ramenima ili ruci, otežano disanje ili neočekivane promjene u pulsu, odmah potražite liječničku pomoć.

5. Bol ili crvenilo

"Zaštitni znak” krvnog ugruška ima simptome u jednom ekstremitetu, a ne u drugom. Na primjer, desna noga može imati crvenilo, bol ili oteklinu, a koje nije prisutno na lijevoj nozi. Ovaj znak treba shvatiti ozbiljno i potražiti hitno liječničku pomoć.

Linker
23. travanj 2024 08:01