SHUTTERSTOCK
Neugodno stanje

Sedam simptoma intolerancije na laktozu i kako si olakšati

Simptomi intolerancije se mogu pojaviti od 30 minuta do dva sata nakon konzumacije mliječnih proizvoda i mogu varirati od blagih do težih

Intolerancija na laktozu je probavni poremećaj karakteriziran nesposobnošću tijela da pravilno probavi laktozu. Otprilike 65 posto ljudske populacije ima smanjenu sposobnost probave laktoze nakon djetinjstva. Međutim, ovaj probavni poremećaj nije isto što i alergija na mlijeko gdje imunološki sustav reagira na proteine u mlijeku, a ne na nemogućnost probave laktoze. Laktoza je šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima. Kako bi se ovaj šećer ispravno probavio, tanko crijevo mora proizvesti odgovarajuće količine enzima zvanog laktaza.

Laktozu možemo naći u:

  • Mlijeku (tekućem i u prahu)
  • Sirutki
  • Skuti
  • Mliječnim proizvodima
  • Suhoj mliječnoj tvari
image
SHUTTERSTOCK

Duže fermentirana hrana sadrži znatno manje laktoze

Laktaza je pak odgovorna za razgradnju laktoze u glukozu i galaktozu, tako da je tijelo može apsorbirati. Kada se sposobnost tijela stvaranja laktaze smanji, dolazi do stanja intolerancije. Važno je napomenuti da ne uzrokuju svi mliječni proizvodi ove neugodne simptome intolerancije. Zapravo, jogurt ili kefir sa živim aktivnim kulturama obično ne izazivaju simptome, budući da aktivne kulture pomažu razgraditi laktozu prije konzumiranja. Također, što duže hrana fermentira, to će biti manji sadržaj laktoze, budući da zdravi probiotici preživljavaju jedući šećer laktozu.

Simptomi intolerancije na laktozu

Najčešći simptomi intolerancije na laktozu uključuju:

1. Proljev

2. Plinove

3. Nadutost trbuha

4. Bol i grčeve u želucu

5. Mučninu i povraćanje

6. Glavobolje ili migrene

7. Akne

Simptomi intolerancije se mogu pojaviti od 30 minuta do dva sata nakon konzumacije mliječnih proizvoda i mogu varirati od blagih do težih. Većina neposrednih reakcija uzrokovana je time što tijelo nema enzime za probavu šećera laktoze, što uzrokuje kontrakcije crijeva.

One s težim oblikom intolerancije, osim probavnih smetnji, nerijetko prate i dodatne smetnje poput ekstremnijih glavobolja, migrene ili nadutosti. Sve to se može pojaviti i do dva dana od konzumacije proizvoda zbog ulaska neprobavljenih čestica u tijelo, osobito ako je u pitanju sindrom propusnih crijeva. Iako je intolerancija na laktozu stvara u ranijoj dobi, nije neobično da se razvije i kod starijih osoba. Ozbiljnost simptoma ovisi o osobnim tolerancijama i konzumiranoj količini. Ako je osoba intolerantna i nastavlja s konzumiranjem laktoze, simptomi će vjerojatno potrajati.

image
SHUTTERSTOCK

Što uzrokuje intoleranciju

Nekoliko je uzroka među kojima su:

1. Genetika i obiteljska anamneza

Nesposobnost proizvodnje laktaze ponekad može biti urođena. Istraživači vjeruju da postoje genetske veze s intolerancijom na laktozu koja uzrokuje pojavu simptoma tijekom tinejdžerskih godina. Intolerancija na laktozu nije vrlo česta kod djece mlađe od dvije godine, iako je još uvijek moguća.

2. Starenje

Kako starimo, proizvodnja laktaze se smanjuje, što dovodi do nepodnošenja kod pojedinaca koji inače nikada nisu imali očite znakove nepodnošenja laktoze.

3. Bolest i stres

U nekim slučajevima intolerancija na laktozu također može biti posljedica operacije, ozljede, bolesti pa čak i određenih tretmana. Uobičajena stanja koja mogu pridonijeti uključuju gastroenteritis, IBS, Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis, celijakiju i druga stanja probavnog trakta, uključujući prekomjerni rast kandide i propusna crijeva. Također, neki slučajevi gripe mogu uzrokovati nepodnošljivost, međutim, često će simptomi s vremenom nestati. Osim toga, uzimanje lijekova, uključujući neke antibiotike, tijekom duljeg razdoblja može poremetiti zdravlje crijeva i pridonijeti intoleranciji.

Liječenje i prilagođena prehrana

Trenutno ne postoji lijek za intoleranciju na laktozu, međutim, postoje koraci koje možemo poduzeti kako bismo kontrolirali simptome i izbjegli komplikacije. Važno je spomenuti da osobe s intolerancijom na laktozu ne mogu dobiti dovoljno esencijalnih nutrijenata poput kalcija, magnezija, vitamina D i K koji se prirodno nalaze u mliječnim proizvodima. Kad je riječ o izboru namirnica, ovisno o težini intolerancije, možda će biti potrebno uzeti pauzu od mliječnih proizvoda. Neki će morati izbjegavati većinu ili sve mliječne proizvode dok će drugi tolerirati određene vrste bez pogoršanja spomenutih simptoma.

Studija objavljena u Journal of the Dietetic Association pokazuje da konzumacija kefira poboljšava probavu i toleranciju na laktozu. Sudionici u studiji uočili su smanjenje plinova za 54 do 71 posto. Dok je kefir mliječni proizvod, proces fermentacije razgrađuje prirodnu laktozu, olakšavajući tijelu da je probavi i apsorbira. Rezultat je da većina osoba s netolerancijom na laktozu još uvijek može uživati u nekim vrstama mliječnih proizvoda. Za one koji trebaju potpuno izbjegavati laktozu, vrijedi obratiti pozornost na mliječne derivate koji se kriju u uobičajenoj hrani uključujući kruh, peciva, krekere, žitarice, juhe, prerađeno meso, proteinske pločice te slatkiše. Stoga je važno čitati deklaracije na poleđini proizvoda.

Koju hranu konzumirati

U slučaju intolerancije na laktozu najbolji mliječni proizvodi za konzumiranje su proizvodi od sirovog kravljeg ili kozjeg mlijeka koje je fermentiralo najmanje 24 sata. Prednosti sirovog mlijeka uključuju podršku imunološkom sustavu te zdravlju kože, kose i nokti. Također, doprinosi povećanoj gustoći kostiju i razvoju mišića. Uz to, koristite probavne enzime koji sadrže laktazu, suplemente s probioticima, uključite hranu bogatu kalcijem poput kefira, zelenog lisnatog povrća, sardina i brokule. Prehrani uključite i onu hranu bogatu vitaminom K kojeg ćete također pronaći u zelenom lisnatom povrću i ne zaboravite na blagodati domaće, bistre juhe od kostiju.

Linker
11. travanj 2024 19:29