Liječenje dijabetesa je unaprijeđeno
 Getty Images/iStockphoto
Šećerna bolest

Sedam pozitivnih stvari koje je korona donijela u liječenju dijabetesa

Unatoč nedaćama i tome što su oboljeli od šećerne bolesti u rizičnoj skupini za teže oblike covida-19, nešto je ipak i dobro

Oboljeli od dijabetesa svrstani su u rizičnu skupinu za teže oblike covida-19 ako se zaraze koronavirusom, no unatoč nedaćama koje je korona donijela u liječenju kroničnih bolesti, kada je riječ o dijabetesu ima i nekoliko pozitivnih stvari. Urednik portala na inzulinu.com, dugogodišnji aktivist društva Veliki za male sa šećernom bolešću, bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva i sam oboljeli od dijabetesa tipa 1, Davor Skeledžija, istaknuo je nekoliko stvari koje su unaprijedile liječenje dijabetesa.

1. Uvođenje eDoznaka za medicinska pomagala

Na samom početku epidemije korone uvedene su eDoznake, čime je značajno povećana sigurnost i kvaliteta života dijabetičara (i ostalih kroničnih bolesnika) jer više ne moraju ići obiteljskim liječnicima po komad papira i izlagati se riziku od zaraze.

2. Trajno micanje zabrane isporuke medicinskih pomagala na kućnu adresu

Nakon što pacijent s obiteljskim liječnikom telefonom (ili aplikacijom) zatraži doznaku za pomagalo, isporučioci pomagala sada ih smiju isporučiti na kućnu adresu pacijenta pomoću kurirske službe. Mnogi su prihvatili tu mogućnost i bez dodatne naknade šalju pacijentima igle, lancete, trakice, senzore, pomagala za stomu i ostala pomagala).

3. Isporuka lijekova na kućnu adresu

Iako je isporuka lijekova na kućnu adresu zakonom zabranjena, Hrvatska liječnička komora pokrenula je projekt "Pozovi za zdravlje", gdje volonteri medicinske naobrazbe (ili studenti adekvatnog smjera) u vrijeme pandemije isporučuju lijekove (npr. inzulin) na kućnu adresu.

4. Popularizirane su A5 uputnice

Riječ je o tzv. telemedicini gdje se izabrani liječnik može savjetovati o nečijem dijabetesu sa specijalistom dijabetologom bez potrebe za odlaskom i pregledom. Tako pacijent bez izlaska iz kuće, telefonskom konzultacijom s izabranim liječnikom može dobiti službenu preporuku za promjenu ili uvođenje terapije. Obiteljski liječnik mu po dobivanju takve preporuke od specijaliste može pisati nove eRecepte ili eDoznake koje će pokriti HZZO.

5. Smanjena doplata na inzulin

U Hrvatskoj su za oboljele od dijabetesa tipa 1 inzulini bez doplate, osim jednog. Doplata i dalje postoji, ali je sada tri puta niža.

6. Više senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze

Donedavno su u Hrvatskoj preko osiguranja bili prisutni samo senzori jedne tvrtke, ali je HZZO prihvatio još jedan zahtjev za uvrštenje na A listu konkurentnih senzora drugog proizvođača po vrlo korektnim preduvjetima (indikacijama).

7. Povećana prava na sustav za automatsku isporuku inzulina putem senzora i inzuliunske pumpe

Ovo je najmodernija tehnologija za isporuku inzulina (inzulinska pumpa). Kada npr. djetetu prijeti opasan pad šećera u krvi i gubitak svijesti, inzulinska pumpa uz senzor to može predvidjeti i prekinuti isporuku inzulina. Tako se zaustavlja pad šećera i dramatično smanjuje mogućnost pada djeteta u dijabetičku komu koja može biti i opasna po život: Donedavno su pravo na ovaj sustav imala samo djeca do 8 godina, a sada je ta "dobna diskriminacija" potpuno maknuta. I dalje postoje određene indikacije, ali realne i korektne.

Smanjuje se broj oboljele djece: Prema podacima HZZO-a u Hrvatskoj pada broj djece oboljele od dijabetesa tipa 1. U ovoj godini je 144 novootkrivene djece s ovim oblikom dijabetesa, te ih je ukupno 1437; prošle godine je 161 novootkriveni, a 2018. je bilo 182 novootkrivenih. Treba uzeti u obzir najmanje dvije stvari koje pridonose potencijalno manjem broju djece s dijabetesom u 2020. godini - iseljavanje iz Hrvatske i činjenicu da ova godina još nije završila. Ali kako ističe D. Skeledžija, definitivno nema porasta broja oboljelih od dijabetesa tipa 1 među djecom do 18. godina. Dr. Nataša Rojnić Putarek za portal nainzulinu.com je izjavila: „Ono što dodatno ohrabruje i govori u prilog ovim brojkama je i činjenica da je u mnogim zemljama Europe primijećen pad broja djece s dijabetesom tipa 1.”

Mnogi s dijabetesom tipa 2 i dalje se ne liječe

Podaci HZZO-a o broju dijabetičara pokazuju da je u Hrvatskoj registrirano ukupno 300.396 osoba s dijabetesom. Ono što je loša vijest je da je i dalje veliki broj oboljelih bez dijagnoze i ne liječe se, što vodi u komplikacije koju značajno skraćuju život dijabetičara. Oni, pak, koji se liječe, zbog trenutačne situacije s koronavirusom manje posjećuju liječnike specijaliste, pa se uočava veliki porast komplikacija dijabetesa.

Post-covid simptom

„Svugdje u svijetu situacija je slična. Već se sada vide posljedice. Povećan je broj komplikacija šećerne bolesti i to se nerijetko naziva postcovid-19 sindromom. Lošija regulacija šećerne bolesti, veći broj oboljelih s komplikacijama šećerne bolesti, težom kliničkom slikom dijabetičkog stopala...Upravo zbog toga pozivam osobe sa šećernom bolesti koje nemaju dobru regulaciju bolesti ili imaju kronične komplikacije da svakako budu u kontaktu sa svojim liječnicima obiteljske medicine i dijabetolozima”, apelirao je doc. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Klinike „Vuk Vrhovac” u KB-u Merkur, Referentnog centra za liječenje dijabetesa u Hrvatskoj.

Linker
18. travanj 2024 14:14