Nicol Kolar, dr. med. obitelljske medicine. FOTO: DARKO TOMAS CROPIX
riječ stručnjaka

S ovim bapskim trikovima nećete zaštititi jetru nakon opijanja! No jednu stvar definitivno preporučujem

Nazdravite, ali poštedite svoju jetru. Znamo kako

Pred vratima su blagdanski domjenci, Badnjak i novogodišnja noć, a to često znači da će nam se u rukama naći barem jedno alkoholno piće. Kokteli, pivo, vino i neizostavni pjenušac. Iako uvijek postoji opcija da se suzdržite od pića (što je najbolje rješenje), većina će ovih dana popiti više nego inače. Pa ako niste od onih koji će sjediti u uglu, grickati prutiće mrkve i piti vodu ili biljni čaj, onda barem pijte odgovorno prema svojoj jetri, drugom po veličini organu u tijelu, koji obavlja više od 500 metaboličkih funkcija. Pijete li odgovorno, nećete si uskratiti užitak u slavlju, a nećete niti naškoditi jetri. No, pretjerujete li i inače pa i u blagdanskim danima, nema tog biljnog pripravka, hrane ili čudotvornog trika koji će poništiti alkohol koji ste unijeli u organizam i štetu koju će napraviti, upozorava dr. Nicol Kolar, specijalizantica obiteljske medicine.


Opasan za jetru, ali i za živote

Ono što bismo trebali učiniti jest osvijestiti koliko pretjerivanje u alkoholu, pa makar i u jednoj ili nekoliko noći u mjesecu, može biti opasno. Dovoljno je podsjetiti na to koliko alkohol utječe na sposobnost vožnje i tragične nesreće koje se događaju kad se vozi u alkoholiziranom stanju. Mi smo, kako kaže dr. Kolar, jedna od mnogobrojnih zapadnoeuropskih zemalja u kojoj je dozvoljeno 0,5 promila alkohola u krvi.

- Više je samo dozvoljeno u Velikoj Britaniji, do 0.8 promila dok je primjerice u Norveškoj i Švedskoj ograničenje 0,2 promila, što nije niti jedna čaša vina. Vožnja s više od 0,2 promila alkohola tamo se smatra teškim kaznenim djelom za koje možete dobiti i zatvorsku kaznu, dok se u nas to tretira samo kao prekršaj. Dakle, u skandinavskim zemljama šalje se vrlo jasna poruka "ako piješ - ne vozi", što bi trebalo uvesti i kod nas. Osoba s 0,2 promila malo je veselija, ali ne gubi koordinaciju, a u slučaju povećanja promila smanjuje se oprez te se gubi motorička i proprioceptivna koordinacija. Uz to se javljaju i kognitivne teškoće koje mogu biti fatalne u prometu te stoga u takvom stanju ne treba niti pokušati sjesti za volan - upozorava dr. Kolar.

Pojedite prije pijenja i pijte s razmacima

- Apsorpcija alkohola najviše se događa u tankom crijevu, otprilike 80 posto, dok se ostalih 20 posto asporbira direktno iz želudca. Oko 90 posto alkohola metabolizira se u jetri, dok 5 posto izluči se dahom, a ostalih 5 posto izluči se urinom. Ukoliko je želudac prazan, odnosno ako u njemu nema hrane apsorpcija alkohola se brzo odvija, već unutar sat vremena može postići određenu koncentraciju u krvi u odnosu na koliko se alkohola konzumiralo. Stoga se preporučuje da, znate li unaprijed da ćete piti, prije toga pojedete neki masniji obrok jer će on usporiti apsorpciju - savjetuje dr. Kolar i napominje da teža hrana u želucu ipak neće poništiti apsorpciju, ali će je barem usporiti pa će organizam to onda lakše podnijeti. Uz to dodaje i da kojekakvi recepti koji kolaju među ljudima, od pijenja kave do tjelovježbe ili tuširanja nakon opijanja, ne djeluju te da neće pomoći, a ponajmanje mogu "izbrisati" koncentraciju alkohola u krvi. To su, kaže, samo priče bez ikakve znanstvene podloge i time sigurno nećete zaštititi ili oporaviti jetru nakon opijanja. Ono što je točno, a što bi valjalo znati, jest da jetra nema neograničene mogućnosti metaboliziranja alkohola i da će joj štetiti sve što je više od njezinih mogućnosti.

- Jetra u jednom satu može metabolizirati oko 10 grama alkohola što bi značilo da se, u zdravom organizmu, koncentracija alkohola u krvi po satu spušta za 01, do 0,2 promila. Stoga, ako već planirate u novogodišnjoj noći popiti više od jednog pića, napravite razmak od 2, 3 sata da se barem dio unesenog alkohola stigne metabolizirati. Tako ćete ujedno i manje opteretiti jetru nego ako u jednom satu popijete četiri pića. No, i dalje nastojte piti u umjerenoj količini i u skladu s prometnim propisima ako namjeravate voziti - savjetuje dr. Kolar.

Ako pijete alkohol, pijte i više vode

No, dr. Kolar upozorava da postoje i brojne druge opasnosti prekomjerne konzumacije alkohola.

- Kronična i svakodnevna konzumacija alkoholnih pića na dnevnoj bazi u početku dovodi do masne jetre, potom u 2. stadiju do alkoholnog hepatitisa, a na kraju do ciroze jetre. No, valja znati da i svaka pretjerana i učestala konzumacija alkoholnih pića, poput onih u blagdanskom mjesecu, rezultira poremećajem metabolizma jetre tako da kod osobe može izazvati hipoglikemiju, to jest nisku razinu šećera u krvi. To može biti vrlo ozbiljno stanje te tada treba svakako potražiti liječničku pomoć - ističe dr. Kolar te dodaje da, osim hipoglikemije, alkohol može izazvati i dehidraciju jer potiče bubrege na lučenje mokraće. Stoga se preporučuje tijekom konzumacije, a osobito kad se osoba trijezni, uzimati dovoljnu količinu vode.

- Dakle, važno je pri konzumaciji alkohola i nakon nje nadoknaditi tekućinu, i to po mogućnosti običnom negaziranom vodom jer mineralna voda, koja je po svom sastavu slana, također dehidrira . naglašava.

image
SHUTTERSTOCK

Što više alkohola - više dana bez njega

- Iako najčešće pijemo da se razveselimo, budemo euforični i malo otpustimo kočnice, treba imati na umu da je alkohol zapravo depresivno sredstvo. Naime, kod količine od 1,3 do 1,5 promila u krvi kada već postoje poprilične motoričke i kognitivne smetnje, zamućen vid te gubitak ravnoteže, prestaje stanje euforije i veselja te nastupa stanje tjeskobe i depresije, kod nekih čak i agresivno ponašanje - napominje dr. Kolar. Dodaje i da je, ako se baš nikako ne možete suspregnuti i ako mislite više popiti za Badnju večeru ili na Staru godinu, dobar savjet da dan ranije i dan kasnije ne konzumirate alkohol kako biste organizmu dali vremena, a osobito jetri da se oporavi. U svakom slučaju, dok god alkohol konzumirate razumno i s mjerom, čini se da se ne trebate brinuti za svoju jetru, ono što će joj naštetiti je svako pretjerivanje.

- Ovo što imamo u prosincu je zapravo prigodno konzumiranje alkoholnih pića koje, ako je u umjerenoj količini, neće opteretiti metabolizam jetre. Namjeravate li, pak, popiti veću količinu alkohola, onda biste svakako trebali napraviti i veću stanku u konzumaciji alkohola nakon blagdana - toplo preporučuje dr. Kolar.

Evo što još savjetuje dr. Kolar kako da pijete i zabavite se, a ne pretjerate:

Odložite čašu

Neka su istraživanja pokazala da ljudi manje i polakše piju ako odlože čašu na stol nego ako šetaju držeći čašu u ruci. Dakle, pustite malo tu čašu iz ruke, prošećite se, popričajte, otplešite pa se onda vratite po još koji gutljaj.

Napunite čašu do pola

To je dobar trik da zavarate sam sebe. Jedno piće? Naravno, zašto ne, ali odmah nakon toga i drugo već nije tako pametno. Stoga, ako se ne možete suzdržati od sljedećeg pića, natočite čašu samo do pola. Tako ćete i nakon druge čaše zapravo popiti količinu jedne, a opet ćete imati osjećaj da ste si dopustili "repete".

Mocktail je in

Isprobajte mocktaile, koktele koji ne sadrže alkohol, a mogu biti jednako peckavi za nepce, atraktivni izgledom i uzbudljivog okusa. Uz to su i vrlo popularni pa ćete biti u trendu, imati čašu u ruci, a opet bez mililitra alkohola. Ili, ako se ne želite posve lišiti alkohola, popijte jedno alkoholno piće pa onda prijeđite na jedan mocktail i onda tek nakon 2, 3 sata ponovno popijte još jedno alkoholno piće. Time ćete jetri dati vremena da odradi svoj posao i nećete je toliko opteretiti.

Dobro se napijte vode

Napijte se dobro vode prije očekivane konzumacije alkohola, ali popijte nekoliko čaša vode i tijekom konzumacije. Osim što ćete tako spriječiti dehidraciju koju uzrokuje alkohol, trbuh će vam biti pun vode pa nećete imati potrebu ni želju trpati u njega previše druge tekućine, uključujući i alkohol. Vrlo jednostavno: nekoliko čaša vode smanjit će vašu želju za bilo kakvom tekućinom na neko vrijeme.

Linker
25. travanj 2024 14:54