Jetra je najveća žlijezda u našem tijelu i iznimno važan organ koji ima brojne funkcije, najvažnija je pomoć u obradi hranjivih tvari iz hrane i pića i filtriranje štetnih tvari iz krvi
 FOTOGRAFIJE: ALEKSANDRA GOLUBTSOVA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
brzi test

Rijetko kada pokazuje simptome, ali njezina oštećenja mogu dovesti i do smrti. Provjerite kako radi

Krvna slika obuhvaća i nekoliko parametara jetrenih enzima pomoću kojih se može vidjeti je li "tihi organ" u našem tijelu oštećen

Ustandardnoj krvnoj slici nekoliko je parametara koji ukazuju na funkcioniranje jetre. Jedan povišeni parametar ne mora značiti ništa, liječnik će pogledati kompletnu sliku. Pogledajte svoj nalaz krvi i provjerite kako radi vaša jetra:

■ ALT (alanin aminotransferaza) enzim je koji se normalno nalazi najviše u jetri. Kada dođe do oštećenja jetre, povećava se i koncentracija ovog enzima u krvi. Pomoću njega prate se i određene bolesti poput ciroze, hepatitisa i oštećenja izazvanih lijekovima.

■ AST (aspartat transaminaza) još je jedan enzim u jetri, a često se prati i odnos AST-a i ALT-a. Visoka razina AST-a upućuje na oštećenje jetre, no za razliku od ALT-a manje je specifičan jer njegovo povišenje može upućivati i na oštećenje srca, pluća, mišića...

■ ALP (alkalna fosfataza) enzim je aktivan u kostima, jetri, žučnim kanalima, crijevima. Možete biti povišen ako imate oštećenje ili bolest jetre, blokiran žučni kanal ili bolesti kostiju.

■ GGT (gama-glutamiltransferaza) koristi se u otkrivanju bolesti jetre i žučnih kanala. Općenito, povećana razina ukazuje na oštećenje jetre, ali ne ukazuje posebno na stanja koja mogu biti uzrok oštećenja. Služi i za praćenje kroničnog alkoholizma.

■ Protrombinsko vrijeme (PV) brz je i pouzdan koagulacijski test koji se koristi za otkrivanje poremećaja zgrušavanja krvi i praćenje terapije protiv zgrušavanja krvi. Ponegdje se koristi i naziv Quickov test. Skraćeno protrombinsko vrijeme može biti znak oštećenja jetre, a lijekovi koji razrjeđuju krv, poput varfarina, mogu dovesti do njegova povećanja.

■ Bilirubin je produkt raspada eritrocita. Obično se izlučuje putem žuči, a povišena vrijednost bilirubina u krvi znak je da nešto nije u redu s radom jetre, ali može ukazivati i da ste kronično neispavani i umorni ili da imate poremećaj metabolizma bilirubina (Gilbertov sindrom).


Sedam znakova koji mogu ukazivati na bolesnu jetru:

  • Žuta koža i oči
  • Neuobičajeni umor i mučnina
  • Oticanje u području abdomena
  • Pojava angioma na koži nalik pauku
  • Stalne masnice
  • Urin tamnije boje
  • Svrbež kože


ČITAJTE I:

Linker
09. svibanj 2024 17:14