SHUTTERSTOCK
DEŽURNA ORDINACIJA

Riječ stručnjaka: Trebamo li tijekom ljeta smanjiti unos vitamina D?

Vitamin D od velike je važnosti za zdravlje organizma

Imam 57 godina i redovito uzimam 1000 IU vitamina D. Prijateljica mi je rekla da bi tijekom ljeta bilo dobro smanjiti dozu. Molim savjet.

Sanja U., Zagreb


Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije:

Vitamin D od velike je važnosti za zdravlje organizma. Odavno je poznata njegova važnost u zaštiti mišićno-koštanog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, a u novije vrijeme povezuje se i s mnogim bolestima imunosnog sustava, infekcijama, autoimunim bolestima, čak i tumorima. Za prevenciju ili liječenje virusnih respiratornih infekcija, dakle i koronavirusa, preporučuje se uzimanje vitamina D3 (nalazi se i u smjernicama koje je objavio HZJZ).

Za odrasle osobe preporučena doza u preventivne svrhe je 1500-2000 IJ (internacionalnih jedinica) na dan, do max. 4000. Kako se vitamin D stvara u organizmu pod djelovanjem sunčeva ultravioletnog zračenja, ako ljetne mjesece provodite vani (naravno, ne preporučuje se dugotrajno direktno izlaganje jakom suncu), nema potrebe za dodatnom suplementacijom (osim ako vam nalazom u krvi nije dijagnosticiran manjak i ako vam je liječnik propisao to kao stalnu terapiju).

Doza koju sada uzimate je mala pa možete nastaviti, ali je nikako ne povećavajte do zime, kada je dobro uzimati odgovarajuću dozu za zaštitu od infekcija.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
17. travanj 2024 14:58