FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Psihogeno štucanje kod djece - o čemu se radi?

Preporučujem tretman educiranog psihologa ili psihijatra uz analizu obiteljske dinamike i odgojnih metoda

Naša 7-godišnja kći unatrag nepunu godinu dana vrlo često štuca po nekoliko sati, čak i cijeli dan, no ne štuca dok spava. Od početka štucanja nema promjena u intenzitetu ili trajanju. Učinili smo bezbroj pretraga po uputi neuropedijatra, gastroenterologa, psihologa, psihijatra. Uzrok nije pronađen. Propisivani su joj različit lijekovi, no nisu pomogli. I dijete i mi smo izmučeni pregledima i pretragama. Možete li nam pomoći?

Slavica Z., Karlovac

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

"Kako brojnim pregledima i opsežnim pretragama nije nađen organski uzrok štucanja, a lijekovi nisu pomogli, pokušajte se usmjeriti na psihogenu komponentu štucanja. S obzirom na to da štucanje prestaje u snu, a djevojčica je opisana kao nesigurna, plašljiva i niskog samopouzdanja, to upućuje na stres, strah ili druge intenzivne emocije. Psihogeno štucanje u djece može se učinkovito suzbiti primjenom nefarmakoloških metoda i odgovarajućom edukacijom roditelja. Preporučujem tretman educiranog psihologa ili psihijatra uz analizu obiteljske dinamike i odgojnih metoda te savjetovanjem i psihoedukacijom smanjivanje sekundarnih beneficija (izostanka iz škole i drugo). Dobro je pokušati tehnike opuštanja (Bowen/ Emmett, psihogeni treninzi) ili neki od narodnih lijekova kojima se odvraća pažnja od stresne situacije - pijenje vode, škakljanje, dugotrajnije zadržavanje daha, disanje u papirnatu vrećicu, čaj od kamilice ili 1-2 žličice nerazrijeđenog soka limuna. Kiseli okus limuna nadražuje živce, a to zaustavlja štucavicu."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. travanj 2024 12:10