Shutterstock
mnogima nedostaje

Prešli ste pedesetu? Jedan vitamin vam onda treba više no ikad - čuva kosti i zube, smanjuje rizik od raka i bolesti srca

Svojim antioksidativnim djelovanjem usporava proces starenja

Od brojnih funkcija i dobrobiti za zdravlje koje nosi vitamin C, za osobe treće dobi posebno je važno to što pomaže u obnavljanju kostiju, zuba i hrskavice te u apsorpciji željeza iz namirnica biljnog porijekla. Uz to, svojim antioksidativnim djelovanjem usporava proces starenja i sprečava razvoj srčanih bolesti, raka i drugih degenerativnih bolesti, a ima i važnu ulogu u funkcioniranju mozga jer sudjeluje u sintezi neuroprijenosnika norepinefrina.


Kronične bolesti

Iako još nije znanstveno dokazano da cijela starija populacija ima povišenu potrebu za vitaminom C, pokazalo se da velik broj osoba treće dobi ima znatno manji dnevni unos tog vitamina od preporučene dnevne doze koja iznosi 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Dnevni unos od najmanje 400 mg vitamina C može biti izuzetno važan za osobe starije dobi koje imaju povišen rizik za razvoj kroničnih bolesti povezanih sa starenjem.

Također, neka su istraživanja povezanosti između unosa vitamina C i njegove koncentracije u plazmi pokazala da osobe između 60 i 90 godina imaju znatno manju razinu tog vitamina u plazmi od mlađih osoba, što bi također upućivalo na potrebu za povećanim unosom vitamina C u kasnijoj dobi.

Prehlada

Istraživanja pokazuju da će ljudi koji ga svakodnevno uzimaju imati 50 posto manje izgleda od ostalih da će se prehladiti. Ako se ipak razbole, pobijedit će simptome osam posto brže, pokazao je pregled nekoliko ranijih studija proveden na helsinškom sveučilištu.

Linker
13. svibanj 2024 20:50