FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Postoje li lijekovi za migrenu?

Danas postoje lijekovi za profilaksu, tj. smanjivanje dana s glavoboljom, a i lijekovi koji se daju kod akutnih glavobolja

U posljednjih nekoliko mjeseci povremeno imam jake glavobolje i tada nikako ne funkcioniram. U dane kad nemam glavobolje posve sam dobro. Moja sestra ima isti problem i dala mi je neke lijekove protiv bolova (mislim Caffetin). U početku su mi pomagali, ali više ne pomažu. Što bih još mogla uzeti? Čula sam da postoje neki lijekovi za migrenu.

Zrinka L., Pula

Odgovara dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

"Niste napisali kakve su to glavobolje po tipu, intenzitetu i u kojem dijelu glave. Smetaju li vam tada svjetlost i buka? Jesu li povezane s vašim ciklusom ili nekim drugim čimbenikom? Koliko dana u mjesecu traju i imate li ih svaki mjesec? Imate li kakve simptome prije glavobolje? Obavezno biste trebali otići neurologu u ambulantu za glavobolje koji će utvrditi o kakvoj je glavobolji riječ (migrena, tenzivna itd.), je li potrebna neka obrada i koja je najbolja terapija za vas. Danas postoje lijekovi za profilaksu, tj. smanjivanje dana s glavoboljom, a i lijekovi koji se daju kod akutnih glavobolja. Predlažem da do pregleda vodite dnevnik glavobolja."

Linker
10. svibanj 2024 15:32